2024. augusztus 17., szombat

Támogatás a határon túli magyar színházaknak és táncegyütteseknek

A magyar kormány 50 millió forintot különített el e célra – Pályázati határidő: szeptember 16.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az idei évben is meghirdeti 50 millió forintos keretösszeggel a határon túli professzionális magyar színházak és táncművészeti szervezetek kiemelt művészeti céljainak megvalósítását támogató pályázatát.

A kormány stratégiai ágazatként kezeli a kultúra területét, melynek keretében támogatja a határon túli magyar színházak és táncművészeti szervezetek értékközvetítő, nemzeti identitást erősítő munkáját – áll a KIM MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A határon túli professzionális magyar színházak és táncművészeti szervezetek kiemelt művészeti céljainak megvalósítását támogató pályázat keretében az elmúlt két évben összesen 27 magyar színház és 10 táncegyüttes támogatása valósult meg – idézik fel a közleményben.

A 2024-es támogatás keretében a színházak önálló produkció létrehozására valamint a színház szakmai működéséhez, minőségének fenntartásához és fejlesztéséhez szükséges technikai, szcenikai eszközök beszerzésére pályázhatnak, míg a táncművészeti szervezetek a szakmai együttműködés és határon túli magyar professzionális néptáncegyüttesek találkozójának támogatására nyújthatnak be pályázatot.

Az 50 millió forint keretösszegű támogatásra a Kárpát-medence területén, határon túli székhellyel rendelkező és határon túli működési területű professzionális magyar színházak és táncegyüttesek nyújthatnak be pályázatot.

A pályamunkák benyújtásának határideje szeptember 16., a pályázat elérhető a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő honlapján.