2024. október 16., szerda

Egy újvidéki történet a színpadon

A Balkáni szépség bemutatója csütörtökön lesz a Szerb Nemzeti Színházban

A Végel László író és Urbán András rendező közötti sikeres együttműködés immár harmadik alkalommal folytatódik. Ezúttal a Balkáni szépség című regényről van szó, amely Urbán rendezésében és Vedrana Božinović dramatizálásában kerül színpadra. A mű – amely a mi városunkról, a mi térségünkről, a mi életünkről és végső soron magunkról szól –  alapján készült előadás bemutatója csütörtökön 19:30 órai kezdettel lesz a Szerb Nemzeti Színházban.
– Ez a regény sajátos újvidéki színvilággal van átszőve, amely az idők változásával együtt módosul, ahogy a történelmi kontextusok is változnak. De minden egyes változást mindig valamilyen nemzeti zászló takar be, amelyek itt lobogtak. Így a személyes és nemzeti sorsok sajátos módon kapcsolódnak össze a hatalomváltással, ami egyik cselekvést a másikkal helyettesíti. A történet folyamatosan jelen lévő megbélyegzést is bevezet, amely során egy személy egyik napról a másikra barátból ellenséggé, vagy akár még rosszabbá válhat. Ahogy maga a cím is sugallja, a főhős egy nő, aki Bécsben balkáni szépség, de Újvidéken prostituált. Emellett a balkáni szépség minden bizonnyal nemcsak politikai és geopolitikai történet, hanem egy olyan történet, amely a nemzeti történetekkel szemben mélyen foglalkozik egy család sorsával és az emberi sorsokat átvevő formákkal – mondta Sonja Damjanović társulatigazgató a tegnapi sajtótájékoztatón.
– Harmadik alkalommal működünk együtt Végel Lászlóval. Úgy érzem, hogy a megfelelő hely az előadásnak a Szerb Nemzeti Népszínház Újvidéken. A Balkáni szépséget mindig is egy olyan projektként vagy projektötletként kezeltem, amit szívesen valósítanék meg. A szerb ajkú közönség jelenleg úgy tűnik, nyitott vagy érdeklődő e projekt iránt. Ez Újvidék története, Végel László szavaival élve, a Balkán itt kezdődik és Közép-Európa itt ér véget – nyilatkozta Urbán András.
Végel László író is megosztotta gondolatait az újságírókkal:
– A Balkáni szépség egy illúzió, amit a színdarabban láthatsz. Mindannyiunknak van egy illúziója, be kell vallanom, hogy az utolsó illúzióm a színház, hogy ez csupán illúzió-e, azt majd meglátjuk. Ez egy freskó, és nagyon örülök, hogy éppen Újvidéken, a Szerb Nemzeti Színházban kerül színpadra, mert ez a szépség végre eljutott a szülőhelyére – emelte ki Végel László.
Az első reprízre október 29-én kerül sor. A belépőjegyek ára 1000 dinár, amelyeket meg lehet vásárolni a Szerb Nemzeti Színház pénztárában, vagy online is lehet előfoglalni.

 

Nyitókép: Vedrana Božinović, Végel László és Urbán András (Srpsko narodno pozorište)