2024. július 28., vasárnap
KÖNYVAJÁNLÓ

Napnyugta után

STEPHEN KING: NAPNYUGTA UTÁN

Stephen King, az egyik legtermékenyebb és legolvasottabb kortárs író egy antológia szerkesztése során több száz novellát elolvasott, ami után ismét kedvet kapott ehhez a formához. Így született meg ez a novelláskötet, amelyben a legváltozatosabb szövegek kaptak helyet.

Ott az utazó katalógusárus, aki felvesz egy néma stoppost, hogy megossza vele felesége hűtlenségének történetét, nem is sejtve, hogy a szótlan férfi nagyon is figyel. Ott a férfi, aki egy mobilvécébe zárva tanulja meg újra szeretni az életet. Ott van az ember, aki nem ment be azon a végzetes szeptemberi napon dolgozni, s munkatársai hátrahagyott holmija révén nemcsak maga, de mások lelki békéjét is helyre kell állítania.

Aki kedveli King stílusát, történeteit, annak kihagyhatatlan ez a kötet.

 STEPHEN KING: MINDEN SÖTÉT, CSILLAG SEHOL

Na és, ha már visszatért ehhez a stílushoz, összehozott még egy novelláskötetet, amelynek központi témája a bosszú és négy sztorit tartalmaz.

Az első történet arról szól, hogy hiába követjük el a tökéletes gyilkosságot, az áldozat akkor is tönkreteheti az életünket. A Dagadt sofőr című történetben egy vidéki, magányosan élő írónővel történnek csúnya dolgok az út mellett, ezen vesz revansot, képletesen a halálból visszatérve. A Hosszabbítás jutányos áron című történet tanulságos és elgondolkodtató. Ha meg kellene jelölni valakit, akire haragszunk, hogy átragasszuk rá saját bajainkat, vajon tudnánk dönteni? És utána nyugodt lelkiismerettel élvezni az életet? Az Egy jó házasság című novellában közel harminc év házasság után derülnek ki bizarr dolgok a férjről. Hogyan kezeli ezt a feleség?

A négy írás kivétel nélkül első osztályú, amit mi sem bizonyít jobban, mint, hogy King ezért Bram Stoker-díjat kapott. Stephen King regényei magyarul az Európai kiadónál jelennek meg.

 HENNING MANKELL: RIGA KUTYÁI

Mankell regénye érdekes időutazás a vasfüggöny ledöntése környéki időszakból. Egy csónakban két meggyilkolt férfi holtteste sodródig svéd partokra, mégpedig Ystadnál. Az ügyben nyomozó Wallander felügyelő felderíti, hogy a holttestek Lettországból kerültek ide. A nyomozás igen gyorsan Rigában folytatódik, ahol még folyamatban van a függetlenségért vívott harc, a szovjet rendszer besúgói, kiszolgálói még mindenhol ott vannak. Mindenki mindenkit megfigyel, mindenhol poloskát vannak, éjszaka embereket gyilkolnak meg, kikényszerített vallomás alapján ítélnek halálra olyanokat, akik nem is követtel el egy-egy bűncselekményt.

Mankell regénye ebbe az időszakba visz bennünket vissza, a sokak által már elfeledett orosz terror időszakába, ahol senkiről se lehet tudni, hogy barát, ellenség, vagy mindkettő.