2024. július 27., szombat

A TSC sikereiről Tusnádfürdőn

A határon túli futball helyzetéről beszélgettek a Buzánszky Jenő Sportteraszon

Helyszíni tudósítás

A Topolya SC sikereiről, valamint a vajdasági magyar és a szerbiai labdarúgásról beszélgetett Zsemberi János, a TSC elnöke és Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szombati napján a Buzánszky Jenő Sportteraszon. A kerekasztal beszélgetés a Kisebbségi magyar sportközösségek nagy sikerei címet viselte.

Elsőként felelevenítették Zsemberi János sportmúltját, amivel kapcsolatban a klubelnök elmondta, a labdarúgásban minden ligát végigjárt, hiszen kezdetben szülőfaluja, Bajsa csapatát erősítette, majd később őket támogatta elsőként az egyetem befejezése után, kezdő vállalkozóként, az együttes pedig szépen lépkedett felfelé. Időközben az akkori topolyai csapat komoly anyagi gondokkal küzdött, támogatók hiányában a megszűnés szélére sodródott, akkor döntött úgy Zsemberi János, hogy összeolvasztja a két csapatot. Az újonnan megalakult klub a harmadik ligában játszott, ahol sikeresen szerepelt, anyagiak hiányában azonban nem szerettek volna feljebb jutni és a magasabb ligában indulni.

– Később magyarországi támogatásnak köszönhetően fejlődni tudtunk. Először infrastrukturálisan, majd a MOL személyében állandó támogatónk is lett. A pénzösszeg nem volt annyira jelentős, ám stabil hátteret biztosított. Időközben az én vállalkozásom is megerősödött, így komoly összeggel tudom támogatni a klubot. Összeraktunk egy jó csapatot, és Szabó Zoltánnal együtt először az NB 2-be, majd az NB 1-be is feljutottunk. Amikor bekerültünk a legjobbak közé, annyira vitt bennünket a lendület, hogy egyből Európa-ligát is játszottunk – mesélte Zsemberi János, aki arra a kérdésre, hogy mennyi időt tud a klubra fordítani, elmondta, hogy mindezt meg kell élni, és elegendő időt kell rá szánni, ellenkező esetben az eredmények sem jönnek. Bevallotta, ma már több időt tölt a klub körüli munkával, mint a vállalkozásával.

 

A TSC által elért sikerekig igen hosszú út vezetett (Fotó: Ótos András felvétele)

A TSC által elért sikerekig igen hosszú út vezetett (Fotó: Ótos András felvétele)

– Ez egy szigorú világ – állapította meg a beszélgetés moderátora, Zsemberi János pedig ennek kapcsán kifejtette, valóban nem könnyű benne érvényesülni.

– Többször elmondtam már, hogy a szerb bajnokság akkor lenne a legigazságosabb, ha a Crvena Zvezda és a Partizan csak egymással játszana, minket pedig hagynának, hogy egy korrekt bajnokságban kivívjuk a harmadik helyet. Ilyen talán csak Latin-Amerikában van, hogy két csapat ennyire utálja egymást, és mindent bevetnek egymás ellen, még másokkal szemben is – fogalmazott, majd hozzátette, a TSC a tavalyi szezonban meg tudta előzni az egyik nagy csapatot.

Zsemberi János rámutatott, a balkáni országokban hiányzik a szervezettség, sokat improvizálnak, ebben azonban nagyon jók, majd hozzátette, Magyarország segítségével komoly szervezettséget kaptak, amivel párhuzamosan építkezni is tudtak. Szöllősi György megállapította, a magyar kormány jó ütemben lépett, hiszen a TSC Akadémiának, valamint a sepsi stadionnak is a csodájára járnak.

– Mi voltunk az elsők, lépéselőnyre tettünk szert. Ebből jött az az érzés, hogy teljesíteni akartunk, szerettünk volna letenni valamit az asztalra, hiszen tudtuk, hogy ezek a dolgok nem járnak csak úgy. Bizonyítani akartunk, eredményeket hozni. Ennek hatására Szerbiában elkezdtek stadionokat építeni, holott előtte éveken keresztül nem volt ilyenre példa. Fel szeretnének hozzánk zárkózni – vallotta be a klubelnök, aki a magyar válogatottal kapcsolatban elmondta, úgy érzi, az egész régióban erősödött a futball.

– Ha sikeres Magyarország, akkor kisebbségiként felnéznek ránk is, elismernek bennünket – fogalmazott Zsemberi János.
A kerekasztal-beszélgetés vendége lett volna még Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda futballklub elnöke, aki egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni, Diószegi László, a Sepsi OSK futballklub elnöke pedig késve érkezett a rendezvényre, ugyanis fontos tárgyaláson vett részt előtte a klubbal kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy jó hírekkel érkezett-e, titokzatosan csak annyit mondott, természetesen igen.

 

Nyitókép: Zsemberi János és Szöllősi György a Buzánszky Jenő Sportteraszon (Fotó: Ótos András felvétele)