2024. július 28., vasárnap

Jegyezd meg jól, míg a Föld kerek…

Jubileumi nagykoncerttel ünnepli 30 éves születésnapját a Pokolgép

Kereken három évtizede annak, hogy megalakult a Pokolgép, az egyik legrégebbi és mai napig legnépszerűbb magyar metálzenekar, akik ezt a nem mindennapi jubileumot egy budapesti szuperkoncerttel ünneplik, amelyen fellép a zenekar minden eddigi formációja és felcsendülnek a zenekar minden korszakának meghatározó rockhimnuszai.

Színpadra lép majd a legendás Kalapács József, Kukovecz Gábor, Nagyfi László, Pazdera György, Tarca László alkotta felállás, illetve a jelenlegi Pokolgép tagok Z. Kiss Zalán, Kukovecz Gábor, Pintér Csaba, Tóth Attila, Veress Márton. De az est során fellép Paksi Endre, Rudán Joe, Jung Norbert, Szilágyi Ede, akik az elmúlt 30 évben még az együttes tagjai voltak.

A Pokolgép a nyolcvanas évek elején alakult, akkor Kukovecz Gábor, Paksi Endre és Varga "Pepe" Tibor voltak atagjai. Az 1983-a Ki Mit Tud-on a zsűri mindig kiszavazta őket, de közönségszavazatokkal a döntőbe jutottak, ahol a Jel című máig egyik legismertebb dalukkal második helyezést értek el.

Rövidesen Paksi helyére Pazdera György érkezett, majd 1984-ben Nagyfi lászló lett a csapat tagja. Felléptek az Omega, a P. Mobil és a P. Box koncertjein, majd 1984 őszén a Motörhead előtt és ez a koncert végképp meghozta a nagy sikerek lehetőségét.

1986-ban Totális metál címmel kiadták az első magyar heavy metál albumot, amelyből több mint 80.000 példány fogyott, a következő Pokoli színjáték-ból pedig 90.000. 1985-ben Tarcza László érkezésével kialakult a klasszikus felállás, amely 1989-ig volt rendkívül sikeres. '89-ben egy telt házas Olimpiai Csarnoki koncert után elindult a változások sora, érkezett Rudán Joe, Kun Péter, Jung Norbert, majd 1995. szeptember 2-án egy nagy koncerttel búcsúztak a közönségtől.

1999 május 8-án a Metál Fesztiválon tért vissza a zenekar, a későbbiekben Pintér "Pinyő" Csaba, Láris "Csiga" László, Nagy Dávid, Tóth Attila, Z. Kiss Zalán, Veress Márton lettek a tagok és a Pokolgép mindvégig megőrízte előkelő helyét a magyar metál zene élmezőnyében.

2003. október 4-én egy koncertre összeállt a régi, klasszikus felállás és most 2014. június 7-én az egykori legendás csapat, az eltelt hosszú évek zenészei és a mai a Pokolgép együttes együtt ünnepeli a 30 éves évfordulót.

Jegyek kaphatók lesznek a helyszínen, minden ismert jegyirodában, valamint a Ticket Expressz (www.eventim.hu), a Ticketportál (www.ticketportal.hu) és az Interticket (www.jegy.hu) hálózatában.

A koncert június 7-én lesz a Petőfi Rendezvényközpontban. Bemelegítésként 17 órától fellép a Words of Gloop, 17,45 órától az Omen játszik, majd este hétkor indul a Pokolgép-időutazás.