2024. július 28., vasárnap

Nézőcsúcsot várnak a szervezők

A mínusz egyedik nappal ma nyit a Sziget – Sokan már vasárnap beköltöztek

Már vasárnap, a Sziget fesztivál programjainak megkezdése előtt nagy számban érkeztek a rendezvényre az első beköltözők, többségében külföldiek. A mínusz egyedik nappal hétfőn induló Szigeten a szervezők várakozásai szerint megdőlhet a látogatócsúcs.

Hetvenhat hektáros területen három hét alatt, mintegy nyolcezer ember munkájával épült fel az idei fesztivál, a befejező munkálatok vasárnap is zajlottak. Húsz kamionnyi műanyag burkolatot fektettek le, mintegy 12 ezer négyzetméteren – hangzott el a vasárnapi sajtóbejáráson.

Gerendai Károly főszervező még korábban reálisnak nevezte, hogy a fesztivál látogatócsúcsot hoz, és 400 ezer fölé is kerülhet az idei fesztiválozók száma. Az infrastruktúrát úgy alakították ki, hogy akár napi 85 ezer látogatót is kiszolgáljon. Az eddigi rekordot a 2009-es 390 ezres össz látogatószám jelenti. Az optimista várakozásokat támasztja alá, hogy már valamennyi hetijegyet eladták a Szigetre, amelyet a szokásosnál egy héttel később rendeznek.

Az idén fellép mások mellett a Queens of the Stone Age, az Outkast, a Madness, a Manic Street Preachers, a Placebo, a Korn, a Prodigy, a manapság legnépszerűbb táncos-elektronikus vonal képviseletében például Deadmau5, Skrillex, Macklemore & Ryan Lewis vagy az augusztus 17-i zárópartin Calvin Harris. Lesz nyitóshow augusztus 12-én Deadmau5-szal, a tízezer néző befogadására alkalmas A38 sátorban pedig azt tudják megmutatni, milyen zenék fontosak ma Európában, itt fellép például Miles Kane, a Bonobo, a Klaxons, a Crystal Fighters és a La Roux.

Mint a vasárnapi sajtóbejáráson elhangzott, a korábban kiépített 3 kilométernyi állandó közvilágítás mellett a fesztivál idejére további 35-40 kilométernyi díszkivilágítás lesz, a húsz hektárnyi erdős területen végig izzósorokat építettek. Jelentősen, mintegy 25 százalékkal bővült a kempinghelyek száma, a különböző komfortfokozatú és speciális kempingek már hetekkel a Sziget kezdete előtt beteltek.