2024. július 17., szerda
ÚJ KÖNYVEK

Harry Hole helyett A fiú

Nem fejezte be Jo Nesbø a tizedik kötet után Harry Hole nyomozó történeteit, csupán pihentetni, nyilatkozta egy interjúban. Addig pedig, amíg az önpusztító rendőr pihenőn van, megkaptuk Nesbøtől A fiút. Sonny egy fiatal kábítószerfüggő, aki börtönben ül. Drogért cserébe magára vállal olyan bűncselekményeket, amelyeket nem ő követett el. Van azonban egy sajátos kisugárzása, a rabok hozzá járnak meggyónni bűneiket. Sonny évekkel korábban elveszítette az édesapját, aki öngyilkos lett. Rendőrként egy búcsúlevelet hagyott hátra, amelyben beismeri, hogy az alvilág besúgója volt. Egy napon aztán az egyik rab elmondja Sonnynak, hogy az apja nem volt besúgó, csak bemártották. Ekkor Sonny kiszökik a börtönből, és elkezdi az igazságosztást…

TARJÁNYI PÉTER – DOSEK RITA: A FORRADALMÁR

A Tarjányi–Dosek szerzőpáros korábban a balkáni háborúkkal és a Vatikánhoz köthető titkosszolgálati ügyekkel foglalkozó regényekkel mutatkozott be, ezúttal egy történelmi kémregényt, pontosabban trilógiát alkottak. Ennek első darabja a forradalmár, amely az első világháború eseményei mögé enged bepillantást, tények és megtörtént események alapján. Gróf Eszterházy Richárdnak, az Osztrák–Magyar Monarchia kémjének azt kell kiderítenie, milyen hadititkokat adott el a birodalom legveszedelmesebb ellenségének a császári és királyi hírszerzés vezetője. A bűnügy felderítésébe Ritter István budapesti detektívet is bevonják, akire egyedi nyomozási módszerei miatt figyelt fel a császári titkosszolgálat. A kémpáros ott van a szarajevói merényletnél, egyes csatatereken, illetve az októberi forradalom kirobbantása körül is akad némi szerepük.

 YRSA SIGURÐARDÓTTIR: EMLÉKSZEM RÁD

Három reykjavíki fiatal érkezik a világvégi, lakatlan Hesteyri faluba, hogy felújítsanak és vendégházzá alakítsanak egy régi épületet. Az új lakók már kezdettől fogva úgy érzik, mintha nem lennének egyedül: különös hangokat hallanak, ráadásul egy-két nap után olyan dolgok jelennek meg a ház körül, amelyeket nem ők vittek oda, beleértve két keresztet is a helyi temetőből. Eközben a fjord túlpartján lévő városkában meglepő esethez riasztják a rendőrséget: valaki minden látható ok nélkül betört a helyi óvodába, és teljesen feldúlta azt. Megtudják, hogy ugyanez ugyanitt megesett már egyszer, valamikor az ötvenes években. Az esethez kiküldött rendőrnő a frissen a városba érkezett pszichiáter, Freyr segítségét kéri, aki válását és fia eltűnését próbálja kiheverni a nyugalmasnak tűnő környéken.