2024. július 17., szerda

Bachtól Prokofjevig

Szabadkán vasárnap este kezdődött a nemzetközi zongorafesztivál

Az V. International Piano Fest, azaz nemzetközi zongorafesztivál nyitókoncertje vasárnap volt. A szabadkai közönség Vladimir Milošević zongoraművész játékában merülhetett el. A művész Bach 2. partitúrájával kezdett, amelyet C minorban adott elő. Ezután egy Chopin-ballada következett, majd Maurice Ravel Gaspard de la Nuit című műve. A zongorista utolsó produkciója egy Prokofjev-zonoraszonáta volt. A közönség vastapsára ismét eljátszotta Chopin 4. balladáját.

Vladimir Milošević jelenleg a belgrádi Zeneművészeti Egyetem rendkívüli tanára. A világ számos híres hangversenytermében fellépett. A New York Concert Artist & Associates jelölése alapján 2013-ben az év legjobb fiatal zongoraművésze lett. Megnyerte a vincenzai Concerti in Villa pályázatát is, és ennek eredményeképp az amerikai közönség előtt is debütált a New York-i Carnegie Hallban. Alap- és középfokú zeneiskolai tanulmányait Leskovacon végezte el Mile Voljković osztályában. Ezután a belgrádi Zeneművészeti Egyetemen diplomázott és magisztrált Nevena Popović mentorálása alatt. Ezután az imolai Incontri col Maestro és a francia École Normale de Musique de Parisban folytatta tanulmányait. Olyan zongoraművészek kurzusait végezte el, mint Kocsis Zoltán, François-René Duchâble vagy Arie Vardi – olvashatjuk az Electe honlapján.

A fellépés után lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a többi zongoristához hasonlóan ő is szereti Bach klasszikus műveit, ám a barokk zongoraművekhez sokkal szabadabban és romantikusabban áll hozzá, mint pályatársai.

– Nemcsak zongorán, hanem szintetizátoron is szeretek játszani, mivel ugyanazok a billentyűk. Arra törekszem, hogy átadjam a közönségnek azokat az érzéseket és gondolatokat, amelyek egy-egy műben vannak. Emellett én is szeretném jól érezni magam játék közben, és mellőzöm a szigorú szabályokat és korlátozásokat az interpretáció során – mondta a fellépő. Arra a kérdésre, hogy szereti-e a tradicionálisabb dallamokat, mint például Chopin mazurkáit, azt válaszolta, hogy igen, mivel a folklórzene az egyik legnehezebben eljátszható műfaj.

– Minden, ami egy-egy nép hagyományaihoz kötődik, nagyon összetett. A szerb nép is a szláv kultúrkör része, viszont nem vagyunk annak a hagyománynak a részei, amelybe Chopin beleszületett. Az igazi, eredetei népzenét szeretem – mesélte Vladimir Milošević. Mint minden zongorista, ő is rengeteget gyakorol, mivel szerinte a jó fellépéshez megfelelő szellemi és fizikai felkészültség szükséges. Nagyon inspirálónak tartotta a koncert helyszínét, és azt is megosztotta lapunkkal, hogy ez az első szólókoncertje Szabadkán. Nagyon jónak tartja, hogy létezik ez a fesztivál vidékünkön, és szerinte ezt a hagyományt folytatni és ápolni kell. Fontosnak tartja, hogy a helyiek is igen szép számban ellátogatnak a rendezvényre, mert ez elősegíti a résztvevők kulturális fejlődését.

Az International Piano Fest csütörtök estig várja mindennap 20 órától a koncertekkel a zeneszerető közönséget. A belépés díjtalan.