2024. július 17., szerda

Sanzonított, népzenésített József Attila

A 13 című lemezen a Juhász zenekar saját, népzenei forrásokból táplálkozó szerzeményei hallhatóak

Immár külön CD formájában is hallgatható a Juhász zenekar, a Tabán táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház nagy sikerű, 13 című zenés-táncos produkciójának zenei anyaga. A most megjelent, az előadás címével azonos, 13 című lemez létrejöttéről Juhász Gábor, a zenekar vezetője mesélt.

– Az előadás tavalyelőtt készült október 23-ára, az aradi vértanúknak emléket állítva. Ez egy táncszínházi előadás, amellyel nagyon sokfelé eljutottunk, Romániában is, Magyarországon is. Az előadás zenéjét mi, a Juhász zenekar szereztük népzenei alapokból kiindulva. Népzenei dallamokat kombináltunk, és ezeket a népzenei forrásokból táplálkozva a színházi előadáshoz igazítottuk dinamikában, tematikában. Ha úgy követelte meg az előadás jelenete, akkor például egy népdal dallamának a ritmusán változtattunk. Megzenésített József Attila-vers is hallható, és még egy József Attila-vers, amihez egy francia sanzon dallamát kombináltuk népzenével, ebből jött létre a Juhász zenekar-sanzon, ami a lemez egyik legnépszerűbb zeneszáma – hallottuk Juhász Gábortól.

A lemezt néhány napja Palicson mutatták be a Juhászok civil szervezet rendezte második Folk Music Fest zenei fesztiválon, amelyet tavaly szerveztek először azzal a céllal, hogy a vajdasági magyar népzenei együtteseknek koncertezési lehetőséget biztosítsanak, ne csak néhány zeneszám erejéig történő fellépést, hanem akár egy-másfél órás önálló koncertadást is. Idén a fesztiválon a Juhász zenekar mellett koncertet adott a Guzsalyas énekegyüttes, a Csalóka Zenekar, a szegedi Rozsdamaró, valamint Brasnyó Antal és zenekara.

A 13 című CD a Juhász zenekarnál és a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben vásárolható meg.