2024. szeptember 4., szerda

Meghalt Paco de Lucía spanyol flamencogitáros

Életének 67. évében meghalt Paco de Lucía spanyol flamencogitáros - közölte szerdán szülővárosa, Algeciras önkormányzata az El País napilappal, a településen háromnapos hivatalos gyászt rendeltek el.

Egy közeli barátja, Victoriano Mera szerint a zenész a mexikói Cancún strandján játszott kedden gyermekeivel, amikor hirtelen rosszul lett. Kórházba indultak vele, de a művész meghalt, mielőtt megérkeztek volna. Úgy vélik, infarktusa volt.
A gitárvirtuóz halála "pótolhatatlan veszteség a kultúra világa és Andalúzia számára" - jelentette ki José Ignacio Landaluce, Algeciras polgármestere. Közleményében hozzátette: "Halála géniuszból legendává tette. Öröksége mindig velünk marad. Noha ő elment, zenéje, zseniális gitárjátéka, személyisége örökké köztünk él".
A polgármester háromnapos hivatalos gyászt rendelt el a városban, hogy az elhunyt művész iránti tiszteletét kifejezze. Algeciras középületein minden zászló félárbocon leng szerda reggel óta.
Az egyik legnagyobb tekintélyű spanyol elismeréssel, az Asztúria Hercege művészeti díjjal 2004-ben tüntették ki Paco de Lucíát. A díjat odaítélő zsűri hangsúlyozta: őt tekintik a flamenco leginkább univerzális művészének, akinek stílusa iskolát teremtett a fiatalabb nemzedékek számára, művészete pedig a spanyol kultúra egyik legfontosabb nagykövetévé tette az egész világon.
Az Asztúria Hercege Alapítvány hozzátette: Paco de Lucíát határokon és stílusokon átívelő tehetsége emelte a zene egyetemes dimenziójába. A flamenco megújítása mellett Isaac Albeniztől Manuel de Falláig felfedezte a klasszikus spanyol zeneszerzőket, a bossa nova világát és a dzsesszt is. Amit a gitár hat húrján ki lehetett fejezni, az ott volt a kezében - fűzték hozzá.
Hírneve ellenére mindig szerény maradt. A színpadra szokása szerint egyszerű, ünnepélyes fekete nadrágban, fehér ingben és fekete mellényben lépett.
Hozzájárult a legendás spanyol flamencoénekes, Camarón de la Isla sikeréhez is, aki de Lucíával vette fel első kilenc lemezét.