2024. szeptember 4., szerda

A zombori tamburazene hiteles továbbéltetője

Vigadoztak a Találkozások vendégei

A zombori Berta Ferenc Zsebszínház márciusi Találkozásainak vendége Nikola Maširević és tamburazenekara volt a Magyar Polgári Kaszinóban. Óriási érdeklődés nyilvánult meg a program iránt, de nem bánták meg, hogy ott voltak az érdeklődők, mert valóban szép élményben lehetett részük, vidámságból nem volt hiány, ennélfogva gyakran fölhangzott a vastaps. A sorrendben 175. Találkozások házigazdája ezúttal is Fekete J. József volt.

Nem maradt el a rendezvény kiállítás nélkül, ezúttal a zombori fotóklub 55. Kiállításán díjazott fotókból tartottak kiállítást. Virág István nyitotta meg, aki a legutóbbi Találkozások óta, egy hónap leforgása alatt 2 aranyérmet és egy bronzérmet nyert az Amerikai Fotószövetségtől, bronzérmet a Szerbiai Fotószövetségtől, dicsérő oklevelet a FIAP nemzetközi fotószövetségtől, nem egészen másfél év alatt 20 nemzetközi díjat gyűjtött be. Volt miért gratulálni neki...

Fekete J. József, az est házigazdája méltatta Nikola Maširević írót, publicistát, újságírót, muzsikust, a zombori tamburazene hiteles továbbéltetőjét. Mint elmondta, munkássága összességét Zombor Város 20l3-ban Októberi Díjjal jutalmazta. Számos könyv szerzője, ezekben sajátos, népszerű és nagyon szerethető stílusában ír Zomborról, a város épületeiről, hajdani neves lakosairól, a tamburásokról, dalaik születéséről, egyszóval mindenről, amit számára ez a város jelent. Friss nyugdíjas, és ma is folyamatosan ír, publikál és muzsikál. Ebben a legutóbbi Találkozásokon a következő zenésztársai voltak segítségére: Stevan Maširević, Nikola Pozder, Milan Jovanović Jofke, Zlatko Gorjanac, Branislav Beljanski. Vlado Popović, Stipan Parčetić és Jovica Nikolić.

A múlt héten hatvanhatodik születésnapját betöltő Nikola Maširević, akit sokan csak Pinga becenevén emlegetnek, irodalomtanár, foglalkozása újságíró, eddig összesen hét könyvet írt, a legutóbbi négy esztendővel ezelőtt jelent meg Bobika címmel. Bobikáról, kedvenc kutyájáról nagyon sokat írt gyermekkori emlékeiként és az olvasók nagy örömmel olvasták és olvassák mostanában is...

De a tamburazenében is kiváló, erről meggyőződhetett a közönség ezúttal is. A muzsikálás közben Faragó Tivadar újságíró olvasott föl két részletet Nikola Maširević könyveiből. A vendég pedig nemcsak muzsikált, hanem beszélt a tamburazenekaráról és természetesen igen szép szavakat hallhatott tőle a közönség, mert a tamburások nagyon szép sikereket értek el, de ezután is örülni fog nekik a közönség.

Faragó Tivadar a vendég egyik írását olvasta föl a szállási életről, régi szép élményeiről, amelyekhez természetesen hozzátartozott a tamburazene is. Emberek és emlékek című könyvéből is hallhattunk részleteket, amelyben Nikola Maširević Herceg János és Fekete J. József munkásságáról ír.

A hagyományoktól eltérően ezúttal nem pontosan egy órán át tartott a Találkozások, hanem ennél hosszabb ideig a közönség megelégedésére, mert nagyon tetszett a tamburások előadása és ki tudja, hányszor hangzott föl a vastaps.