2024. szeptember 4., szerda

Muzsikás családok muzsikáltak

A kupuszinai Csizmadia család

A szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület immár negyedik alkalommal rendezte meg vasárnap a Muzsikás családok házi muzsikája elnevezésű rendezvényét. Idén Vajdaság több településéről és Magyarországról olyan családok vettek részt a műsorban, amelyek tagjai együtt is muzsikálnak, énekelnek otthon vagy közönség előtt. Csizmadia Anna, a Fölszállott a páva elnevezésű tehetségkutató győztese már harmadik alkalommal lépett fel szülei társaságában a rendezvényen. A Fokos együttes tagjai – akik a Szabó és a Szerda család tagjai – is már második alkalommal léptek közönség elé. Ez évben is a zenei műfajok gazdagsága volt a jellemző: a népzene, a klasszikus zene mellett a country, a tánczene, a magyar nóta is képviseltette magát.

Idén a Lányi Ernő IME székháza kicsinek bizonyult volna a nagyszámú fellépő miatt, ezért nem itt, hanem a Népkör Magyar Művelődési Központban került sor a műsorra. Zsúfolásig megtelt a nagyterem érdeklődőkkel, akik hallani akarták a Juhász, a Szűcs, a Varga, a Csizmadia, a Szöllősy Vágó, a Tárnoki, a Kovács, a Nagy, valamint a Szerda és a Szabó családok tagjait.

A védnökséget a Magyar Kodály Társaság vállalta. Ennek elnöke, dr. Ittzés Mihály is köszöntötte a zeneszerető, zeneértő családokat és a közönséget. A rendezvény végén Palatinus István, a Szent György-templom plébánosa köszöntötte a fellépő családokat és a jelenlevőket. A rendezvény a Himnusz közös eléneklésével zárult. Az esten megjelent Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke és Kern Sólya Mária, Szabadka város képviselő-testületének elnöke is.