2024. szeptember 4., szerda

Húszéves az adai Musica Humana Kamarakórus

A hétvégén Adán megtartották az I. Szentháromság Nemzetközi Kórusfesztivált

Jubileumi hangversennyel ünnepelte az adai Musica Humana Kamarakórus fennállásának húszéves évfordulóját szombat este a helyi Szentháromság katolikus templomban, ahol az est vendégeként fellépett a Komlói Pedagógus Kórus is. Vasárnap délelőtt ugyanitt rendezték meg a kamarakórus, az adai önkormányzat és a helyi katolikus egyházközösség szervezésében az I. Szentháromság Nemzetközi Kórusfesztivált, amelyen öt hazai és magyarországi kórus lépett fel.

A jubiláló kórus ünnepi hangversenye (Fotó: Csincsik Zsolt)

A jubiláló kórus ünnepi hangversenye (Fotó: Csincsik Zsolt)

Az adai önkormányzat nevében Rákos Rózsa, a községi tanács művelődési ügyekkel megbízott tagja köszöntötte a fesztiválon fellépő kórusok tagjait és a hallgatóságot, majd megnyitotta a rendezvényt. A kórusfesztiválon elsőként az adai Musica Humana Kamarakórus lépett fel Birkás János karnagy vezényletével, majd Olivera Divljak karnagy irányításával a moholi Sava Trljajić Vegyes Kar. Ezt követően az obrenovaci Obrenovačke Devojke Női Kar mutatkozott be Maja Lučić karnaggyal, majd két magyarországi együttes, a Mosolygó Miklós karnagy vezette orosházi Szokolay Bálint Madrigál Kórus és a dr. Szabó Szabolcs karnagy irányította Komlói Pedagógus Kórus koncertjével zárult a nemzetközi fesztivál. A kórusok előadását háromtagú szakmai bizottság figyelte és véleményezte. A bizottság tagja volt a szabadkai Égető Gabriella tanárnő, a kórusvezetés magisztere, továbbá a péterrévei Koncz Éva operaénekes és zenepedagógus, valamint a zentai Verebes Ernő költői és zeneszerző.

A húszéves jubileumát ünneplő adai Musica Humana Kamarakórus egyébként 1993 márciusában alakult meg a helyi Bartók Béla Zeneiskola néhány tanárának kezdeményezésére. Tíz éven át Lippai Mónika karnagy vezénylete alatt működött, majd Birkás János vette át az irányítását. A kórus többször szerepelt a Vajdasági Zeneegyesületek Fesztiválján Rumán, három éve a szakzsűri besorolta a negotini Mokranjac Napok záróhangversenyére, valamint szerepelt fesztiválon a csehországi Prágában és Bulgáriában. Az együttes jó néhány alkalommal vendégszerepelt Budapesten, továbbá hangversenyt adott Zsombolyán és Temesváron is, valamint fellépett sok vajdasági városban. A kamarakórus tíz éven át társzervezője volt Szerbiában a Bárdos Lajos Zenei Hetek rendezvénysorozat részeként Adán megtartott nemzetközi kórusfesztiválnak. Továbbá szoros kapcsolatot épített ki külföldi kórusokkal, köztük a komlói, az orosházi, a celldömölki, a szentesi és a mosonmagyaróvárival.