2024. szeptember 4., szerda

Húsz éve a kórus élén

Évadzárót tartott a Zsebszínház

Immár 162. alkalommal rendezte meg a zombori Berta Ferenc Zsebszínház a havi rendszerességgel jelentkező Találkozások műsorát, ami egyben idényzáró program is volt. A rendezvényen a Magyar Polgári Kaszinó Dalárdáját húsz éve vezető Povázsán László karnagyot Fekete J. József, a Zsebszínház elnöke faggatta muzsikus életútjáról, zenészbarátairól, a Gyöngyösbokrétáról, külföldi föllépéseiről, illetve arról az időszakról, amikor Balázs László zeneszerző átadta neki a hosszú kihagyás után újra alakított Dalárdát. Fontos érdekességként hangzott el a beszélgetésben, hogy a megözvegyült karnagy éppen a kórusmunka során ismerte meg mai feleségét, Marikát, aki a Zsebszínház Kisegyüttesének kíséretében föl is lépett a műsor keretében.

A rendezvény második részében Megyerei József is csatlakozott a beszélgetőkhöz, ugyanis évtizedek során olyan műsoroknak ötletgazdája, szövegírója, válogatója, összeállítója, mindenese volt, amelyek zenei részében Povázsán László volt a jobb keze. Megyerei a közönség előtt ismeretlen részleteket, politikai pikantériákat mondott el a Fogat-mozgalomról, amely Kilencesfogatból kénytelen volt Négyes- és Ötösfogatra bomlani, illetve a magyar honfoglalás millecentenáriumára rendezett Csodaszarvas előadásról, amely összefogta Nyugat-Bácska műkedvelőit és zombori bemutatóján csendült fel a második világháború után első ízben a régióban a magyar himnusz.

A rendezvény ideje alatt az ósziváci Ljiljana Žekić műkedvelő festő kiállítását tekinthette meg a közönség, amit Milorad Radaković, a zombori ’76-os képzőművészeti csoport elnöke nyitott meg.

Az évadzáró Találkozások végén a Zsebszínház elnöke bejelentette, hogy a városban ugyan szeptember végéig nem rendeznek újabb műsorokat, ellenben a Nyári Találkozások során falvakba látogatnak el, ahol Lakatos János apatini ornitológus világutazó élményeit tárják közönség elé.

Az évadzáró rendezvényről pénteki számunkban részletes beszámolót olvashatnak.