2024. szeptember 4., szerda
FÖLSZÁLLOTT A PÁVA – DÖNTŐ

A kupuszinai Csizmadia Anna sikere

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója átadja a díjat Csizmadia Annának

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója átadja a díjat Csizmadia Annának

Szombat este ért véget a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató sorozata, melyet a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a Duna Televízió Zrt. és a Hagyományok Háza közösen szervezett. A verseny döntőjén szólóének és hangszer kategóriában a kupuszinai (bácskertesi) Csizmadia Anna nyerte el az első helyezést. Anna – aki jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszakának másodéves hallgatója – vajdasági szerelmes dalokat adott elő.
A zenekarok kategória első helyezettje a Felvidéken és Tokaj-Hegyalján tevékenykedő Parapács együttes lett, a szóló és páros táncok kategória legjobbjának a budapesti Berecz István bizonyult, míg a tánccsoport kategória győztese a Jászság Népi Együttes lett. A nyertesek 1-1 millió forintos jutalomban részesültek. A legjobb magyarországi nemzetiségi együttes a pécsi Cace Rom lett, a legjobb határon túli produkciónak járó díjat pedig egy gyimesi csángó településről, Kóstelekről érkezett Szellő táncegyüttes kapta. A közönségszavazatok alapján az erdélyi Ördögborda táncegyüttest díjazták.
Az MTVA Kunigunda utcai 1-es stúdiójában zajló versenyt élőben követhette a világ magyarsága a Duna és a Duna World csatornán. A népszerű versenyre 360 produkcióval mintegy kétezren jelentkeztek a teljes magyar nyelvterületről.