2024. szeptember 29., vasárnap

Világhírű előadók Magyarkanizsán

Jótékonysági koncertet ad Baráti Kristóf és Magyar Valentin

Hétfőn 19 órakor a magyarkanizsai Művészetek Házában, a nagyszínpadon humanitárius koncertet tartanak. A belépési adományt a látogatók az előcsarnokban található urnákba helyezhetik. Az így összegyűlt összeget a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek számára ajánlják fel, a magyarkanizsai Fészek napközi javára. Az esemény szervezője a Regionális Kreatív Műhely, amely a Natural Kft. támogatásával jött létre.  

A hangverseny alkalmával színpadra lép Baráti Kristóf hegedűművész és Magyar Valentin zongorista. A műsoron különböző komolyzenei kompozíciókat hallhatnak a zenekedvelő érdeklődők. Johannes Brahms A-dúr hegedű-zongora szonáta Op. 100, Ludwig van Beethoven Esz-dúr hegedű-zongora szonáta, az Op. 12. No. 3, illetve Maurice Ravel Tzigane zeneművekből áll az est repertoárja.

Baráti Kristóf hegedűművésznek a szülei is zenészek, akiktől sokat tanult. Nyolcévesen már szólistaként lépett színpadra, akkor Vivaldi a-moll hegedűversenyét játszotta. A hegedűvirtuóz számos verseny díjazottja, köztük 2004-ben elnyerte a Lady Harmsworth elnevezésű, 1703-as Stradivari mesterhegedűt, majd 2011-ben Liszt-díjat, 2014-ben pedig Kossuth- és Bartók–Pásztory-díjat is kapott. 2015-ben a világ a legkeresettebb hegedűművészévé vált. Zenész partnerei a világ legnagyobbjai.

Magyar Valentin kimagasló zenész ötévesen kezdett zongorázni. Fiatalsága ellenére a zongoraművész rendszeresen fellép külföldi koncertsorozatokon. A zongorajátékos egyebek között megnyerte a Weimari Nemzetközi Liszt Versenyt és a Bécsi Nemzetközi Zenei Versenyt. Jelenleg a berlini Hanns Eisler Zeneakadémián végzi mesterképzését.