2024. október 18., péntek

Lajkó Félix is fellép

Több országból érkeznek zeneművészek Újvidékre a pénteken kezdődő NOMUS fesztiválra

A 44. NOMUS fesztivált október 18-a és 26-a között tartják meg az újvidéki zsinagógában. A fesztivál keretében izgalmas, színvonalas koncerteket hallhat a közönség. A koncertsorozatot pénteken a Vajdasági Szimfonikus Zenekar hangversenye nyitja meg, szerdán pedig a Balanescu Quartet és Lajkó Félix hegedűművész koncertjére kerül sor. A fesztivál kiemelt jelentőségű a város kulturális életében. A rangos rendezvényre kiemelkedő zenei előadók érkeznek Szerbiából és tizenkét másik országából is.
Marija Adamov művészeti igazgató kiemelte, hogy kihívásokkal teli munka áll mögöttük.
– Célunk, hogy megőrizzük ezt a jellegzetes zenei fesztivált Szerbia művészeti térképén és a tágabb kulturális színtéren. A program kidolgozása során olyan formulát kerestünk, amely különleges, egyedi értéket ad az eseménynek. A fesztivál szerzői csapata, vagyis az újvidéki Zenekedvelő Ifjúság koncertirodája, mint mindig, komolyan vette a megvalósítást. Igyekszünk megkülönböztetni magunkat más, hasonló típusú zenei eseményektől az országban, különösen most, amikor szinte egy időben zajlanak a belgrádi és a zombori zenei ünnepségek. Mint tudják, a NOMUS történetét különböző programkoncepciók jellemezték, jó és nehéz idők váltakoztak, de a fesztivál tovább működött és fejlődött. Mindig igyekszünk olyan komolyzenei koncerteket kínálni a közönségnek, amelyek kapcsolódnak a kortárs művekhez és modern zenei előadásmódhoz. A fő cél a kezdetektől a kamaramuzsika népszerűsítése volt, ezért az idei fesztivál három kamaramuzsikai koncepciót is kínál – hangsúlyozta Marija Adamov.
A fesztivál teljes programja elérhető a www. muzickaomladina.org honlapon. A belépőjegyek 1000–1500 dinárba kerülnek, megvásárolhatók a Zenekedvelő Ifjúság koncertirodájának pénztáránál munkanapokon 9 és 14 óra között, és online jegyfoglalásra is van lehetőség.

Nyitókép: A színvonalasnak ígérkező programot Milan Radulović, Marija Adamov és Mia Doroški Antonić ismertette (Kopasz Tamás felvétele)