2024. október 18., péntek

A zene a barátság hídja

Nagy sikert aratott a Novosadske Šmizle női kórus fellépése a mórahalmi KOLO Szerb Kulturális Központban

Amikor Ember Valéria, a Novosadske Šmizle énekkar elnöke jelentkezett projektumával a Zene határok nélkül pályázatra, és ezt átadta a tartományi oktatási és kisebbségi titkárságnak, álmodni sem mert arról, hogy a pályázatot nemhogy megnyeri és támogatást kap rá, hanem Mórahalom önkormányzata részéről olyan meleg és szívélyes fogadtatásban lesz része a kórusnak, amely a további együttműködést alapozza meg, építve, erősítve így a két ország közötti hidat.

A kórust és a tamburazenekar tagjait Milana Vuksan mezzoszoprán énekesnő és József Ritter zongoraművész kíséretében a mórahalmi kultúrközpontban Sziveri Klára, a polgármesteri hivatal kabinethelyettese fogadta, aki mindent megtett azért, hogy a főpróba, majd később a műsor zavartalanul folyjon, a vendégek pedig jól érezzék magukat.

Amikor már mindenki izgatottan várta a műsor kezdetét, meglepetés érte a fellépőket. Nógrádi Zoltán polgármester kíséretében megérkezett a főpap, Dalibor Milenković szegedi érsek, és a Kulturális Központ Életadó forrás kápolnájába invitálta a vendégeket, ahol egy szívhez szóló istentisztelet keretében megáldotta őket. Ezt követően a barokk bútorokkal, hatalmas csillárokkal és balkonnal ellátott díszterem színpadján megkezdődhetett a műsor.

Akik lehetővé tették a csodálatos élményt: Ember Valéria kórusvezető, Sziveri Klára polgármester-helyettes, Marko Asurdžić dirigens, Milana Vuksan mezzoszoprán énekesnő és Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere

Akik lehetővé tették a csodálatos élményt: Ember Valéria kórusvezető, Sziveri Klára polgármester-helyettes, Marko Asurdžić dirigens, Milana Vuksan mezzoszoprán énekesnő és Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere

Először Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd Ember Valéria ismertette a kórus eddigi pályafutásának állomásait és sikereit a színpad fölötti kijelzőn kivetített képsorok segítségével.

A rendezvény megnyitóbeszédei után felcsendültek az első dallamok: Branko Radičevićtől a Leány a kútnál és Đura Jakšićtól Az éjféli csenden át. Ezt követték a gondosan összeállított repertoár szebbnél szebb dalai: Kornelije Stankovićtól a Miért harcolnak a gondolataim, Isidor Bajićtól az Amíg a kedves szemed rám ragyog. Zvonko Bogdán dalai közül A régi fiákert, Ha egyszer elmész-t, majd a 8 péterváradi tamburást dúdolta a közönség.

A belcsényi KUD Brile tamburazenekar tagjai vezetőjükkel, Branko Rakićtyal (jobbról az első)

A belcsényi KUD Brile tamburazenekar tagjai vezetőjükkel, Branko Rakićtyal (jobbról az első)

Amikor Kálmán Imre Csárdáskirálynőjéből adott elő áriákat Milana Vuksan mezzoszoprán énekesnő, kitört a tapsvihar, és az egész terem követte. Ez után Bartók Béla Egri ménese csendült fel, ezt követte Sali Géza Az a szépje, Reményi Béla Az a te kék szoknyád című műve, és számos más dal. A vidám hangulat a teremben mosolyt csalt az arcokra, és igazolta azt, hogy ezek a dalok magyar és szerb nyelven is népszerűek. A közönség vastapsa hallatán Milana Vuksan mezzoszoprán énekesnő a kórus elé lépett, és ráadást énekelt.

Utólag megtudtuk, hogy a polgármester lemondta egyéb teendőit, hogy végighallgathassa a műsort. Személyesen gratulált a föllépők vezetőinek, a kórus tagjait pedig egy csoportos ingyenes belépővel jutalmazta meg a mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdőbe, ráadásul mindenkinek egy-egy lángost és üdítőt is biztosított. Nógrádi Zoltán búcsúzóul megígértette a kórusvezetővel, hogy hamarosan, még az év vége előtt újabb közös program keretében viszontlátják egymást.

Nyitókép: Örömteli hangulatban készült el a csoportkép a polgármesterrel