2024. július 16., kedd
VÍZILABDA

Mínuszokból nullára

Viktor Jelenić: A klubsportot kell feléleszteni, és kiépíteni a medencéket
Balról jobbra: Nemanja Marijan, a vízilabda-szövetség főtitkára, Viktor Jelenić, a szövetség elnöke és Dejan Savić, a vízilabda-válogatott kapitánya (a szerző felvétele)

Balról jobbra: Nemanja Marijan, a vízilabda-szövetség főtitkára, Viktor Jelenić, a szövetség elnöke és Dejan Savić, a vízilabda-válogatott kapitánya (a szerző felvétele)

A vízilabdázók már készen álltak arra, hogy megküzdjenek a gondokkal, most pedig majd meglátjuk, hogyan úsznak gondok nélkül” – emelte ki Dejan Savić, a férfiválogatott kapitánya, reagálva arra, hogy az állami költségvetésből sikerült lenullázni a Szerbiai Vízilabda-szövetség adósságát. Hozzátette, miután a vízilabda az egyedüli sportág, amely 2000 óta minden versenyről éremmel tér haza, végre Szerbia felismerte, hogy az ország számára ez a sport brand értékkel bír.

Viktor Jelenić, a szövetség elnöke kiemelte, nemrég még úgy tervezte, hogy a 2008 óta felgyülemlett 1,3 millió eurós adósságot három év alatt lesz képes lenullázni. Ez jóval gyorsabban sikerült, amiért köszönetet mondott Aleksandar Vučić államfőnek. Jelenić elmondta, miután a szövetség terhek nélkül folytathatja a munkáját, elkezdhetnek azzal foglalkozni, ami a leginkább sújtja ezt a sportot: a klubok felerősítésével.

A már évtizedek óta tartó folyamatos éremeső ellenére a klubjaink nagyon nehéz helyzetben vannak. Éppen ezért a következő nagy feladatunk, hogy megoldást találjunk a nagyobb sportklubok problémájára, így a Partizan, a Crvena zvezda gondjaira, vagy más klubokéra Szerbiában, hogy végre fel tudjuk venni a versenyt más európai klubokkal – hangsúlyozta Jelenić. Rámutatott, ha ezt nem sikerül elérni, a vízilabda-válogatott a jövőben hatalmas gondok elé néz, nem lesz utánpótlás.

A terveik szerint infrastrukturális beruházásra van szükség, ami kapcsán együttműködést terveznek az önkormányzatokkal. Ugyanakkor a szövetség irányításával edzőképzést szeretnének szervezni, hiszen – mint rámutatott – megfelelő edzők és infrastruktúra nélkül nem lehet pólósokat nevelni, de a sportág népszerűsítésén is dolgozni kell.

A vízilabda nem olyan sportág, amely üzleti értékkel bír, hiszen sokkal többen követik a labdarúgást és a kosárlabdát, mégis az elmúlt évek eredményei arra mutattak rá, hogy ez a sport nemzeti sportnak számít, így meg kell vizsgálnunk, mi kell ahhoz, hogy a sportklubok megjelenhessenek az európai kupaporondon. Jelenleg csak a Partizan, a Crvena zvezda és a Niš jelentkezett az Európa-ligára – mondta Jelenić, utalva arra, hogy a klubok nehéz anyagi helyzetük miatt támogatásra szorulnak. Ehhez azonban a klubok kategorizálására is szükség van, hogy látni lehessen, melyek büszkélkedhetnek kimagasló eredményekkel.

A szövetségi elnök elmondta, ahhoz, hogy a gyerekek figyelmét felkeltse a vízilabda vagy az úszás, a sporthoz megfelelő medencére van szükség, de nincs elég medence. Csak Belgrádban két olimpiai medence hiányzik.

Ha csak a válogatott szempontjából tekintek erre a problémára, el kell mondjam, hogy Szabadkától Pirotig csak két olyan medence van, ahol megoldott a fűtés, vagyis ebből is látszik, sok esetben a válogatott felkészülő edzéseire sem lehetőség Szerbiában – mutatott rá Savić.

A kapitány ugyanakkor hangsúlyozta, hogy éppen ezért ki szeretnék használni azt a figyelmet, amit végre ez a sportág megszerzett magának.

Végre nem kezelik ezt a sportot a pillanat sportjaként, vagyis a nemrég kapott ígéretek közül, már néhányat teljesítettek, míg van, ami várat magára, mint amilyen az új medence megépítése, ami nagy falatnak számít. Teljesen megváltozott nemcsak a vízilabdával foglalkozók gondolkodásmódja, hanem mindenkié, aki vízi sporttal foglalkozik – mondta Savić.

Elemezve a válogatott előtt álló időszakot, Savić rámutatott, hogy bár a Mediterrán Játékokon megszerezték az aranyat, amire az Európa-bajnokságra való felkészülésként tekintettek, az Eb-ről pedig zsinórban a negyedik arannyal tértek haza, a megmérettetéseknek még nincs vége, hiszen Berlinben a világkupán kell majd szeptember 11. és 16. között bizonyítaniuk. Hangsúlyozta, a világkupán abban az összetételben indulnak majd, amelyre 2024-ben is számítanak.

A válogatott célja, azt hiszem, nyilvánvaló: a 2020-as tokiói olimpián való részvétel. Vagyis, miután minden sportoló el szeretne jutni az olimpiára, az előttünk álló megmérettetéseket is arra használjuk ki, hogy kvalifikáljuk magunkat, majd pedig minél jobb eredményt tudjunk elérni az olimpiai játékokon – hangsúlyozta Savić.