2024. július 16., kedd
SAKK, XIX. ZENTAI CSATA EMLÉKVERSENY

Beért a „török bosszú”

Szombaton véget ért Zenta egyik legjelentősebb nemzetközi sportrendezvénye

Úgy látszik, 318 évnek kellett elmúlnia ahhoz, hogy a törökökben megérjen a gondolat: itt az ideje bosszút állni az 1697-ben Zentánál elszenvedett vereségért. Persze, az idők és a módszerek ennyi esztendő alatt azért változnak: az eurázsiai nép harcosai már nem dzsidákkal és nyilakkal, hanem alapos sakktudással felfegyverkezve érkeznek a Tisza-parti városba. A szellemi megtorlás viszont egyre teljesebb: tavaly még csak az első, idén viszont már az első és a harmadik hely – és az azzal járó pénzjutalom – is Törökországba vándorolt a zentai csatáról elnevezett nemzetközi sakkfesztiválon.

Mindemellett Szuat Atalik, a tavalyi és idei győztes még jól is érzi magát Zentán. Mondjuk, érthető módon: a török nemzetközi nagymester ez évi szereplése kifejezetten sétagaloppnak tűnt, hét győzelem mellett csak két döntetlent engedélyezett ellenfeleinek, és kívülről nézve kifejezetten könnyedén, gyakorlatilag konkurencia nélkül nyerte meg a tornát. Ezek után pedig talán érthető is a Zenta iránti elfogultság:

– Zenta olyan, mintha egy kis Magyarország lenne Szerbiában. Mindig is azt mondtam, ha egyszer majd meg kell halni, akkor ide fogok jönni, Zentára. Ez egy nagyon csendes és békés hely, és különösen szeretem a szállodát. A verseny után még itt fogok maradni néhány napig az önök városában. Ami a versenyt illeti, tavaly talán kicsit erősebb volt a mezőny, mint az idén, de időközben mindenki idősebb lett egy évvel, talán így tudnám összehasonlítani a tavalyi versenyt az ideivel – nyilatkozta a Magyar Szónak a győztes, aki kérdésünkre, hogy ezek után számíthatunk-e jövőre is a részvételére, úgy reagált, nemcsak hogy számíthatunk, de 2016-ban már minden bizonnyal a szintén (női) nemzetközi nagymesteri titulussal rendelkező feleségét is hozza majd magával.

Hasonlóan impozáns – különösen életkorát is figyelembe véve – a 19 éves Baglan Esat teljesítménye is, aki szintén vereség nélkül, 5 győzelemmel és 4 döntetlennel futott be a harmadik helyre, több olyan vetélytársát is maga mögé utasítva, akik nagyobb titulussal, illetve több Élő-ponttal rendelkeztek, mint a rajt előtt csak a 9. helyre rangsorolt török FIDE-mester. Közéjük csak Dejan Nestorović, a rendszeres zentai vendégnek számító tapasztalt nemzetközi mester tudott „befurakodni”, megmentve ezzel a hazai versenyzők becsületét.

Vajdasági magyar szempontból nézve a legsikeresebb versenyző Farkas Tibor magyarkanizsai nemzetközi mester lett, aki a torna közepén elszenvedett (egyetlen) veresége után rendkívül jól hajrázott, és az utolsó 4 fordulóban szerzett 3,5 pontjával megérdemelten futott be végül a nyolcadik helyre. Zentai szempontból Nagy Attila mesterjelölt teljesítménye figyelemreméltó, aki, azon kívül, hogy végül a legjobb helyezést elérő hazai versenyző lett, a harciassági különdíjat is kiérdemelhette volna – ha lett volna ilyen a versenykiírásban:

– A versenyen 6 pontot szereztem, és ezzel én lettem a legjobb zentai versenyző. A játékommal meg voltam elégedve, végül is három vereséget szenvedtem, döntetlen nem volt. A vereségeket nálam erősebb játékosoktól szenvedtem el, a győztes Atalik nagymestertől, Nestorović nemzetközi mestertől, illetve egy török FIDE-mestertől, aki szerintem igen erős és ígéretes játékos – mondta a verseny után a végül 14. helyre befutó sakkozó.

A szombat délutáni záróünnepségen a szervezők az első 15 helyezett sakkozónak osztottak ki pénzdíjakat (az első díj 42 000, a 15. pedig 3000 dinár volt). Ezenkívül különdíjban részesült még a legjobb ifjúsági korú versenyző (Kecskeméti Árpád), a legjobb szenior korú versenyző (Stevan Popov), a legjobb nem díjazott hölgyversenyző (a macedón Monika Sztojkovszka), valamint a legjobb nem díjazott hazai versenyző (Simonyi Zoltán).

A sakkfesztivál társfinanszírozói Zenta község önkormányzata és a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság voltak.

A 8. forduló fontosabb eredményei: D. Nestorović–Atalik remi, Z. Arsović–Vučinić 0:1, J. Bratković–G. Arsović 0:1, Nagy A.–Baglan 0:1, Popov–Todorović 0:1, Kumić–Farkas T. 0:1, Vranić–Lazov 0:1, Dermisek–Mészáros 1:0, Šćepanović–Csikós remi, Kecskeméti–Dikić 1:0, Kaszás–Simonyi remi.

A 9. forduló fontosabb eredményei: Atalik–G. Arsović 1:0, Baglan–D. Nestorović remi, Lazov–Vučinić remi, Farkas T.–Todorović remi, Gabrić–Z. Arsović 0:1, Kecskeméti–Andrijević remi, J. Bratković–Dermisek 1:0, Šćepanović–Marković A. 0:1, Marjanovics A.–Pajzer 1:0, Puhalo–Nagy A. 0:1, Kaszás–Popov 0:1, Jovanović–Simonyi 0:1.

A végső élcsoport: Atalik 8, D. Nestorović, Baglan, Vučinić 7, Z. Arsović, G. Arsović, Lazov, Farkas T., Todorović, Marković A., J. Bratković 6,5, Andrijević, Kumić, Nagy A., Marjanovics A., Csikós, Kecskeméti, Popov 6 pont stb.