2024. október 7., hétfő

Halálcsoport – halálunalom

XIX. LABDARÚGÓ-VB – DÉL-AFRIKA – G CSOPORT – NÉZZE MEG A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJÁT
A portugál Cristiano Ronaldo (balról) és Guy-Roland Demel (Elefántcsontpart) heves szópárbaja

A Portugália–Elefántcsontpart mérkőzés előtt érkezett a hír, hogy Didier Drogbának, az afrikai csapat játékosának a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségtől (FIFA) engedélyezte, hogy egy speciális karvédőben pályára léphet a G csoport első mérkőzésén. Ennek ellenére Sven-Göran Eriksson, az elefántcsontpartiak szövetségi kapitánya a kispadra ültette a Chelsea csatárát.

Érdekesség, hogy Eriksson 2006-ban az angol válogatott szövetségi kapitányaként a luzitánok ellen búcsúzott a negyeddöntőben, tegnap pedig ismét a Portugália volt új válogatottjának – amelynek a padjára mindössze két és fél hónappal ezelőtt nevezték ki – az ellenfele.

A találkozó első félidejében Cristiano Ronaldo 7. percben 106 km/h-val kapura küldött lövése volt a legemlékezetesebb momentum: a Real Madrid játékosa mintegy 20 méterről a kapufát találta el.Volt néhány egész ígéretesnek látszódó kiugratás, mind portugál, mind elefántcsontparti részről, ám valamennyiszer a kapusoké lett a játékszer. Az első félidőben az volt az ember érzése, hogy mindkét csapatnak az jár a fejében, hogy még hátravan egy Brazília elleni meccsük, így a nyitómérkőzésen semmiképpen sem szabad kikapni. A labda 52 százalékban a portugáloknál volt, s a FIFA on-line statisztikájának köszönhetően azt is megtudhattuk, hogy az első játékrészben a portugál Danny futotta a legtöbbet, 6312 métert, ami azért fontos, mert a szerb csapat tagjai közül a szintén csatár Žigić egész mérkőzésen 6939 métert futott.

A második félidő egy Gervinho helyzettel kezdődött, akinek az éles szögből lövését a portugál kapus, Eduardo szögletre ütötte, a sarokrúgás azonban veszélytelen volt. A folytatás sem hozott nagy változást az előző játékrészhez képest, talán csak annyi, hogy ezúttal az afrikaiak birtokolták többet a labdát, s Eriksson csapata feljebb tolta a védekezését. A vuvuzelák hangja egyre hangosabb lett, ami annak volt betudható, hogy Drogbát is pályára lépett, ám maradandót ő sem tudott alkotni. A mérkőzés vége felé volt egy kis tüzijáték a portugál kapu előtt, de gólt nem sikerült lőniük.

A labdarúgás szerelmesei a vb-sorsolás után a G kvartettet jelölték meg halálcsoportként, hiszen az ötszörös világbajnok, az előző vb negyedik helyezettje és az egyik legjobb afrikai csapat kapott benne helyet. A halálcsoport első mérkőzése halálosan unalmas volt, reméljük a folytatásban Portugália és Elefántcsontpart is többet nyújt majd.

G csoport, 1. forduló: Portugália–Elefántcsontpart 0:0

Port Elizabeth, Nelson Mandela Bay Stadion, 37 034 néző, vezette: Jorge Larriona (Uruguay).

Portugália: Eduardo, Paulo Ferreira, Bruno Alves, Ricardo Carvalho, Fábio Coentrao, Pedro Mendes, Raul Meireles (Ruben Amorim), C. Ronaldo, Deco (Tiago), Danny (Simao), Liédson.

Elefántcsontpart: Barry, Eboué (Romaric), K. Touré, Demel, Tiéné, Zokora, Y. Touré, Tioté, Gervinho(Gervinho), Dindane, S. Kalou (Drogba).