2024. október 7., hétfő

Ki fog gólt rúgni a svájciaknak?

XIX. LABDARÚGÓ-VB – DÉL-AFRIKA – H CSOPORT – Az Európa-bajnok vereséggel kezdett – Del Bosque: Nem a mi napunk volt
Gelson Fernandes (jobbról) és Tranquillo Barnetta a svájci gólt ünneplik

Mint az várható is volt, az Európa-bajnok spanyolok, akiket a világbajnokság egyik főesélyesének kiáltottak ki a szakértők, nem nagyon taktikáztak, s a Svájc elleni mérkőzés első félidejében óriási mezőnyfölényt harcoltak ki, de gólt nem sikerült lőniük. Del Bosque csapata az első játékrészben 67 százalékban birtokolta a labdát, s a 24. percben nem sok kellett, hogy megszerezze a vezetést: Pique kapott egy kiváló labdát a 16-os jobb részén, s egy ugyanolyan csellel, mint amilyet bemutatott az Inter elleni Bajnokok Ligája elődöntőben elfektetett egy svájci védőt, azonban lövése elakadt Benaglio lábában.

Az első 45 percben a spanyoloknak 404 átadásuk volt, szemben a svájciak 184-ével, ami mindent elárul a játékrész képéről. Villának volt még két helyzete, de a csatár egyszer leadta a labdát Iniestának, aki kapu fölé lőtt, a második lehetőségét pedig egy rossz emeléssel puskázta el. Habár Senderost, a svájci védelem oszlopos tagját le kellett cserélni, Hitzfeld csapata állta a sarat, s megúszta kapott gól nélkül.

Átolvasva a mérkőzés statisztikáját és figyelembe véve a két csapat 19 mérkőzését, amelyen egyetlen egy svájci győzelem se született, a második félidő nem sok jóval kecsegetett a helvétek szempontjából. A spanyol támadások nem maradtak el, ám az 51. percben az addig csak védekező svájciak előre merészkedtek: Derdiyok lódult meg, Puyol nem tudta szerelni, Piqué és Casillas együttes erővel megállították, de a labda ott gurult pár méterre a kaputól, s leggyorsabban Fernandes, a St-Etienne játékosa eszmélt, aki közelről a kapuba lőtt.

Hitzfeld felállt, örült, de úgy tűnt, ő számított erre, de az is lehet, hogy tudta, nagyon sok idő van még a mérkőzés végéig. A spanyolok megszámlálhatatlan helyzetet alakítottak ki, Xabi Alonso egy szöglet után bődületes erővel találta el a felső lécet, de a labda sehogy se akart Benaglio mögé kerülni. Igaz, a svájciaknak is voltak lehetőségeik: a 74. percben Derdiyok minden elébe kerülő védőt kicselezett, s jobb külsővel elpöckölte a labdát Casillas mellett, aki még egy picit bele tudott érni a labdába, így a játékszer a bal kapufáról nem befelé, hanem kifelé pattant. Del Bosque mindent megtett, pályára küldte Navast és Torrest is, de hiába volt öt perc a ráadás, a helvétek azt is kivédekezték.

Az Európa-bajnok vereséggel mutatkozott be, s Honduras, valamint Chile ellen nyernie kell, ha ott szeretne lenni a 16 között. Svájc ott folytatta, ahol 2006-ban abbahagyta: akkor úgy estek ki a nyolcaddöntőben, hogy sem a csoportküzdelmek során, sem az egyenes kieséses szakaszban nem kaptak gólt. A világbajnokság szerdai játéknapjának legnehezebben megválaszolható kérdése tahát így hangzik: ki fog gólt lőni a svájciaknak?

Ottmar Hitzfeld, a svájci válogatott szövetségi kapitánya:

– Fantasztikus érzés, hogy győzelemmel és három ponttal kezdtük meg a vb-szereplésünket, ráadásul az egyik legnagyobb esélyest sikerült megvernünk. Váratlanul jöttek ezek a pontok, de ennél is boldogabb vagyok a pályán nyújtott teljesítményünk miatt. Örülök, és elégedett vagyok.

Vicente del Bosque, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya:

– Hagyományos és hősies módon is megpróbáltunk gólt lőni, de egyszerűen képtelenek voltunk betalálni. Nem a mi napunk volt annak ellenére, hogy majdnem az egész mérkőzésen uraltuk a játékot. Ez a vereség azt jelenti, hogy a következő két csoportmeccsünket meg kell nyernünk.

H csoport, 1. forduló: Spanyolország–Svájc 0:1 (0:0)

Durban, Moses Mabhida Stadion, 60000 néző, vezette: Webb (angol). Góllövők: Fernandes az 51. percben.

Spanyolország: Casillas, Ramos, Puyol, Piqué, Capdevila, Busquets (Torres), David Silva (Navas), Xabi Alonso, Xavi, Iniesta (Rodriguez), Villa.

Svájc: Benaglio, Lichtsteiner, Senderos (Von Bergen), Grichting, Ziegler, Inler, Fernandes, Huggel, Barnetta (Eggimann), Derdiyok (Hakan Yakin), Nkufo.