2024. október 7., hétfő

Egy Szupersas szuperbutasága

Görögország megszerezte első világbajnoki győzelmét

Kaita megkapja jogos piros lapját

Két, az első fordulóban vereséget szenvedő csapat, a görög és a nigériai együttes találkozott a B csoport második fordulójában. A találkozó pont ezért ígérkezett érdekesnek, hiszen a pontosztozkodás egyik csapatnak se felelt meg, így muszáj volt mindkettőnek győzelemre játszania. Az első félidő elején Nigéria jobb volt, s a 16. percben Uche góljával megszerezte a vezetést: a bal oldalról beívelt szabadrúgásba senki nem ért bele, s ez meglepte Corvaszt, aki nem tudott hárítani. A folytatás semmi jót nem ígért a görögöknek, ám egy Kaita által elkövetett buta szabálytalanság után (az Alanyija Vlagyikavkaz játékosa belerúgott Toroszidiszbe) a nigériaiak tíz emberre fogyatkoztak. A görög együttes vérszemet kapott, s Szalpingidisz megpattanó lövésével egyenlített.

Az 58. percében előbb a nigériai kapus, Enyeama védett nagyot, s az ellentámadás során Corvasz is ugyanezt tette, ám a labda Obasi elé került, aki néhány méterről az üres kapu mellé lőtt. A folytatásban is Enyeama bravúrok következtek, akit nem mellékesen az argentinok elleni meccsen a legjobbnak választottak meg (a vb-n eddig ő volt az egyetlen, aki vesztes csapat tagjaként a meccs legjobbja lett), ám a sok védésben úgy látszik kifáradt a tel-avivi Hapoel kapusa, s a 71. percben egy gyengébb lövést nem tudott magához ölelni: a kipattanóra Toroszidsz érkezett, s megszerezte a görögök vezetőgólját. Mivel a mérkőzés végéig az állás már nem változott, a görögök ötödik világbajnoki mérkőzésükön megszerezték első győzelmüket. Előtte még gólt sem sikerült lőniük, tegnap azonban kétszer is betaláltak az ellenfél kapujába.

A Szupersasoknak becézett Nigéria második mérkőzésén elszenvedte második vereségét is, így már csak abban bízhat, hogy az utolsó fordulóban Argentína nyer Görögország ellen, ők pedig nyernek Dél-Korea ellen, s a körben ők lesznek a legjobbak.

Az biztos, hogy ezek után, még ha a görögök ki is esnek, Rehhagel 2004 után, amikor megnyerte az Európa-bajnokságot a görög csapattal, ismét nemzeti hősnek kiáltják majd ki, s ugyanolyan előjogokat kap majd, mint az athéni olimpián, amikor csak ő közlekedhetett a taxisoknak és a buszosoknak kijelölt sávban.

Otto Rehhagel, a görögök szövetségi kapitánya:

– Boldog vagyok, hogy életben maradtak a továbbjutási reményeink. A világ egyik legjobb csapata, Argentína vár ránk. Bizonyára sokkal jobbak lesznek, mint mi, így aztán lesz dolgunk azzal, hogy kitaláljuk, hogyan tudunk megbirkózni velük.

Lars Lagerbäck, a nigériaiak szövetségi kapitánya:

– Jól kezdtünk, irányítottuk a játékot, gólt szereztünk, aztán jött a kiállítás. Ez jelentős problémákat okozott nekünk, főleg az első félidőben. Annyi mindenesetre pozitív, hogy ha Argentína legyőzi a görögöket, akkor még lesz esélyünk a továbbjutásra. A piros lap előtt nem láttam, hogy mi történt, annyit tudok, amit a többiek elmondtak. Én csak a görög játékost láttam a földön feküdni, nem tudom, hogy ennek mi volt az oka, de meglehetősen fura eset.

A mérkőzés jegyzőkönyve

B csoport, 2. forduló: Görögország–Nigéria 2:1 (1:1)

Bloemfontein, Szabad Állam Stadion, 32 000 néző, vezette: Oscar Ruiz (Kolumbia). Góllövők: Szalpingidisz a 41., Toroszidisz a 71., illetve Uche a 16. percben.

Görögország: Corvasz, Kirjakosz, Vintra, A. Papadopulusz, Toroszidisz, Karagunisz, Ciolisz, Papasztatopulosz (Szamarasz 37.), Kacuranisz, Szalpingidisz, Gekasz (Ninisz 79.).

Nigéria: Enyeama, Odiah, Yobo, Shittu, Taiwo (Echiéjilé 55.), Kaita, Etuhu, Haruna, Uche, Yakubu, Odemwingie (Obasi 46.).