2024. október 7., hétfő

A németek kedvenc ellenfele?

PÉNTEKEN: SZERBIA-NÉMETORSZÁG

Klose és Podolski egy-egy góllal vették ki részüket a nemzeti válogatottjuk Ausztrália felett aratott 4:0-s győzelméből (Fotó: dfb.de)

A Német Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapja által készített beharangozóban az oldal szerkesztője külön kiemeli, hogy a két válogatott, Németország és Szerbia név alatt világbajnokságon még egyetlen egyszer se találkozott egymással, azonban mint Jugoszlávia és NSZK hatszor néztek farkasszemet. Mivel az összecsapásaikon csak egy szerb győzelem született, a németek – habár ők is érzik, hogy egy kicsit túlzó a megfogalmazás, de ennek ellenére – a szerbeket a Nationalelf kedvenc ellenfelének nevezi, hiszen 1954-ben, 1958-ban, 1974-ben és 1990-ben is az ő győzelmükkel ért véget a találkozó.

Világbajnokságon utoljára 1998-ban találkozott a két csapat: akkor 2:0-s szerb vezetés után 2:2 lett a vége. Az egyetlen jugoszláv győzelem 1962-ben született.

A német szövetség honlapja emlékeztet arra, hogy a két együttes legutóbbi mérkőzésén a német szurkolók összecsaptak a francia rendőrökkel, aminek az lett a következménye, hogy Daniel Nivel, francia csendőr hat hétig kómában feküdt, s még ma is szenved: nehezen beszél és egyik szemére vak. A rossz emlékek után azonban nem felejtik el megemlíteni azt a három évszámot, amikor a németek legyőzték Jugoszláviát: 1954., 1974., 1990. – ugyanis Németország ezekben az években világbajnok lett!

Rudi Völler, aki 1990-ben játékosként világbajnoki címet nyert, Dél-Afrikában nézte meg a német csapat első, Ausztrália elleni mérkőzését:

– Még a vb előtt azt mondtam, hogy Spanyolország és Brazília mellett mi vagyunk a világbajnokság főesélyesei. Az ausztrálok elleni mérkőzés nem azért tetszett, mert négy gólt lőttünk, hanem azért, mert nagyon jó focit játszott a csapat. Úgy vélem, hogy a jelenlegi játékoskeret jobb, mint az amelyikkel én dolgoztam 2002-ben, amikor ezüstérmesek lettünk a vb-n.

A német válogatott szövetségi kapitánya, Joachim Löw a Szerbia elleni mérkőzésről a következőket mondta:

– Az ausztrálok elleni győzelem után megkönnyebbültünk, de ennek ellenére a szerbek elleni találkozóra nagyon oda kell figyelnünk, mivel egy olyan együttesről van szó, amely képes mezőnyfölényt kialakítani, s valószínű, ezt próbálják majd meg ellenünk is, hiszen nyerniük kell – nyilatkozta Löw, aki megerősítette, hogy továbbra is bízik a Miroslav Klose-Lukas Podolski csatárkettősben.

– Sose nem kételkedtem a tudásukban, mivel tisztában voltam a képességeikkel. Nem is értem, miért találgatnak a sajtó munkatársai, hogy vajon Podolski helyet kap-e a csapatban? – mondta a németek szövetségi kapitánya, aki segédjét Hans-Dieter Flicket bízta meg a szerb válogatott megfigyelésével.
– Szerbia egy teljesen más kaliberű csapat, mint amilyen első ellenfelünk, az ausztrál volt. Nagyon egységes együttesről van szó, s nem mellékes, hogy ellenünk van az utolsó lehetősgük, hogy életben maradjanak a továbbjutási esélyeik – mondta Flick, míg a csapat középpályása, Sami Khedira, aki a sérült Ballackot helyettesíti, Žigićre hívta fel a figyelmet:

– A szerb csapat minden bizonnyal majd Žigić magasságát próbálja kihasználni, akinek az lesz a feladata, hogy a felíveléseket lefejelje a második hullámban érkezőknek. A mi feladatunk az lesz, hogy ezek a labdák ne jussanak el a középpályásokig. Legalább olyan jól kell játszanunk, mint Ausztrália ellen, hiszen a szerbeknek ez a meccs egyenlő a döntővel.

A hírek szerint Löw ugyanazt a csapatot küldi majd pályára, mint az első mérkőzésen, vagyis Schweinsteiger megfázása ellenére ott lesz a pályán.