2024. október 7., hétfő

Elrontott születésnap

Gyenge játék, gólnélküli döntetlen: Anglia–Algéria 0:0

Annak ellenére, hogy Fabio Capello azt mondta, bízik Robert Green kapusban, aki az Egyesült Államok elleni mérkőzésen egy óriási pótyagólt kapott, ami végül a győzelmébe került az angol együttesnek, az Algéria elleni találkozón a kezdőcsapatban nem Green, hanem a már veteránnak számító, augusztusban 40. születésnapját ünneplő David James kapott helyet.

Rooney jól feltüzelte az ellenfelet azzal a kijelentésével, hogy Algériát az angol B válogatott is legyőzné: nem volt okos húzás a Manchester United csatárától ezt a kijelentést újságíróknak elmondani, ugyanis az afrikaiakon már az első perctől kezdve látszódott, igyekeznek majd megmutatni, nemhogy az angol kezdőcsapatból kiszorulók, de még a legjobbak sem tudják legyőzni őket. Habár a szlovének ellen nem nagyon bizonyították, péntek este kiderült, az algériaiak is tudnak focizni, nem is rosszul. Néhány kiváló megmozdulás, egy-egy jó lövés után mindenki – még az angolok – előtt is világossá vált, hogy Anglia nem fogja simán megnyerni a mérkőzést. Az első fél óra letelte után az angol szurkolók a God save the Queen-t, az angol himnuszt kezdték el énekelni, s mindjárt jött is egy Gerrard lövés, ám a kapus könnyedén védte. Az első félidő legnagyobb helyzetét Lampard hagyta ki a 33. percben: a Chelsea játékosa senkitől sem zavartatva lőhetett kapura a 16-osban, ám M’Bolhi hárított.

A félidei statisztika igencsak árulkodó volt, s bebizonyította, hogy az afriakaiak nem játszottak alárendelt szerepet az első játékrészben, hiszen a labdát 51 százalékban birtokolták. Az angolok kilencszer, az algériaiak hatszor lőttek kapura: az előbbiek négyszer, az utóbbiak ötször találták el a kaput. Az angol csapat többet futott (58 112 méter, Algéria 55 881 m), igaz az egyéni futóversenyt Jebda nyerte (6180 m) Ashley Cole előtt, aki 5946 métert futott 45 perc alatt. Ami az átadásokat illeti, Anglia 79, Algéria 72 százalékban passzolt sikeresen: a legjobb John Terry volt, aki 38-szor passzolt, s csak egyetlen egyszer nem volt pontos az átadása.

A második félidőben se sok minden változott: az angolok támadgattak, de igazán nagy helyzetük csak egyszer, Gerrard előtt adódott, aki azonban amikor szemtől szembe találta magát a kapussal, a lehető legrosszabb megoldást választotta: középre passzolt, ahol éppen egy algériai játékos érkezett, aki azonnal kirúgta a játékszert az alapvonalon túlra. Capello lecserélte Heskey-t, s helyére Defoe-t küldte pályára: a csere jó volt, hiszen Defoe pár perc alatt több kalamajkát okozott az algériai védelemnek, mint Heskey egy óra alatt. Igazi nagy angol helyzetet azonban ő sem tudott teremteni, így a mérkőzés napján, vagyis június 18-án a 64. születésnapját ünneplő Fabio Capello hiába kiabált, dühöngött, csapata nem tudott nyerni.

A világbajnoki címre is esélyes angol válogatott így két mérkőzés után mindössze két ponttal, egy rúgott góllal áll, s az utolsó csoportmérkőzésén mindenképpen nyernie kell Szlovénia ellen, ha a csapat ott akar lenni a legjobb 16 között.

C csoport, 2. forduló: Anglia–Algéria 0:0

Fokváros, Green Point Stadion, 64 100 néző, vezette: Irmatov (üzbég).

Anglia: James, Johnson, Carragher, Terry, A. Cole, Lennon (Wright-Philips), Gerrard, Lampard, Barry (Crouch), Rooney, Heskey (Defoe).

Algéria: M’Bolhi, Bugerra, Belhadzs, Jahja, Kadir, Jebda (Meszba), Laszen, Hallis, Budebduz (Abdun), Ziani (Guediura), Matmur.

Értetlenül nyilatkozott Fabio Capello szövetségi kapitány, miután a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság egyik esélyesének tartott angolok az amerikaiak után az algériaiakkal is döntetlent (0-0) játszottak.

- Jó teljesítményt vártam, nem azt kaptam. Teljesen máshogy alakult a meccs, mint ahogy elképzeltem, és fogalmam sincs, hogy miért - kesergett az olasz mester, aki aznap ünnepelte 64. születésnapját. - Edzésen a fiúk nem követnek el ilyen hibákat. Az algériaiak csak egy csatárral játszottak, mégis veszélyesen támadtak. Közben mi a legegyszerűbb passzokat is elrontottuk, a kapu előtt pedig lövés helyett egymást kerestük a labdával.
Arra a kérdésre, hogy az eddig szerzett két ponttal elszálltak-e a továbbjutási remények, Capello csak annyit mondott: erről még korai beszélni. A formán kívül játszó Wayne Rooneyról pedig hozzáfűzte, hogy nem ismert rá. A Manchester United csatára egyébként felettébb bosszúsnak tűnt, amikor a lefújás után az angol tábor kifütyülte kedvenceit:
- Jó látni ezeket a hűséges szurkolókat - mondta gúnyosan az egyik kamerába.


Az algériaiak szakvezetője, Rabah Szaadane szintén elismerte, hogy a szigetországiak nem voltak csúcsformában:
- Sok gondot okoztunk az angoloknak, ráadásul nem a legjobb napjukat fogták ki. Többet vártam tőlük. Folyamatosan fejlődik a játékunk és az önbizalmunk, és megpróbálunk regenerálódni, mert szerdán nehéz meccs vár ránk az Egyesült Államok ellen is, és néhány játékosom fáradtnak tűnik. Még semmi sem dőlt el a csoportban.