2024. október 7., hétfő

Megtáncoltatták az „elefántokat”

XIX. LABDARÚGÓ-VB - DÉL-AFRIKA - Üröm az örömben: Kakát kiállították, Brazília továbbjutott
Luis Fabiano (Brazília) és Tiéné (Elefántcsontpart)

Várható volt, hogy a világbajnokság előtt, a Japán elleni felkészülési mérkőzésen kéztörést szenvedett Didier Drogba, aki már az elefántcsontpartiak első találkozóján is pályára lépett, igaz csak csereként, a Brazília ellen második csoportbeli meccsen már az afrikai együttes kezdőcsapatában kap helyet. A brazilok ugyanabban a felállításban léptek pályára, mint az első, 2:1-es győzelemmel végződő Észak-Korea elleni meccsen.

A két együttes csak korosztályos, U20-as vb-n találkozott egymással: 1977-ben 1:1, 1991-ben 2:1-es brazil siker született.

Brazil gólöröm

A vasárnap esti, Johannesburgban rendezett találkozó elején Robinho, a Santos játékosa veszélyeztett, lövése azonban fölé szállt. A 26 éves, mindössze hatvan kilós játékos talán jobban tette volna, ha nem kapura lő, hanem a bal oldalon üresen álló Luís Fabianónak adja a labdát, akire nem jutott afrikai védő. Amit nem tett meg Robinho a mérkőzés elején, azt megtette Kaká a 25. percben: a Real Madrid középpályása szenzációsan ugratta ki Fabianót, aki szépen maga elé engedte a a labdát, megnézte, hol a kapus, s irtózatos erővel a rövid felső sarokba bombázott. A Sevilla játékosának ez volt az első világbajnoki gólja, s így ő lett a 70. brazil labdarúgó, aki a vb-k történelmében feliratkozott a góllövőlistára.

Az első játékrészben a labda többet volt a braziloknál (54 százalékban), míg az afrikaiak a félpályáig gyorsan eljutottak, ott azonban megállt a tudomány, s Julio Césarnak, a dél-amerikaiak kapusának semmi komoly dolga, egy-két távoli lövést leszámítva, nem akadt az első játékrészben.

A folytatás ötödik percében Brazília kétgólos előnyre tett szert: Luís Fabiano két védőt is esernyőcsellel csapott be, majd utána hagyta, hogy a labda egyet pattanjon, s a kapu bal felébe lőtt, Barrynak sikerült beleütnie a labdába, de hárítani nem tudott. A második gólját szerző csatárnak csak annyi szemrehányást lehet tenni, hogy az akció folyamán egyszer biztos, de inkább kétszer is kézzel ért a labdához…

Három perccel később a brazilok még a góljukat ünnepelték, amikor Dindane beadását Drogba fejelte kapura: a labdát a brazil védők, élükön Julio Césarral csak nézték, s szerencséjükre a játékszer elkerülte a kaput.

A 61. percben a brazilok százszázalékos gólhelyzetig játszottak ki egy akciót, melynek Kaká közeli lövését az afrikai kapus bravúrral védte. Egy perccel később azonban már nem volt menekvés: Kaká ezúttal a bal szélen viharzott el, pontos beadását pedig az első mérkőzésen is eredményes Elano lőtte a kapuba. A nagy kedvvel játszó Kaká második gólpasszát jegyezte a meccsen. A gólszerző Elanót, aki a ghánai Asamoah Gyan mellett a második olyan játékos, aki az első és a második fordulóban is gőlt lőtt, négy perccel később hordágyon vitték le a pályáról, miután az egyik elefántcsontparti labdarúgó a bokájába rúgott.

A 71. percben Gervinho szólója után a játékos visszagurított a második hullámból érkező társának, aki Drogba fejére rajzolta a labdát: a lescsapda nem jött be, a hevesen reklamáló Felipe Melo ragadt be, a Chelsea csatára pedig szépen továbbította fejjel a labdát a kapu bal sarkába. Drogba, aki az előző világbajnokságon is ott volt, első vb-gólját szerezte.

A mérkőzés végén egyszercsak elszabadultak az indulatok, s néhány durvább szabálytalanság után Kaká kitette a könyökét, Keita pedig eljátszotta a hősi halált, mintha a brazil arcon könyökölte volna: a francia bíró, akinek a kezéből ekkor már teljesen kicsúszott a mérkőzés irányítása, kis tanácstalanság után felmutatta Kakának a második sárga lapot is, így a játékos a kiállítás sorsára jutott.

Kaká mérlege: két gólpassz és egy jogtalan piros lap

Brazília megérdemelt, magabiztos győzelmet aratott Elefántcsontpart felett: Dunga játékosai időnként szemet gyönyörködtető játékot produkálva táncoltatták meg az „elefántokat”, így két mérkőzésből hat pontot gyűjtöttek, s az utolsó fordulótól függetlenül továbbjutottak a csoportból.

A mérkőzés jegyzőkönyve: Brazília–Elefántcsontpart 3:1 (1:0)

Johannesburg, Fociváros Stadion, 84 490 néző, vezette: Lannoy (francia). Góllövők: Luís Fabiano a 25. és az 50., Elano a 62., illetve Drogba a 71. percben. Kiállítva: Kaká a 87. percben.

Brazília: Júlio César, Maicon, Lúcio, Juan, M. Bastos, Felipe Melo, Gilberto Silva, Elano (Dani Alves), Kaká, Robinho (Ramires), Luís Fabiano.

Elefántcsontpart: Barry, Demel, K. Touré, Zokora, Tiéné, Dindane (Gervinho), Eboué (Romaric), Y. Touré, Tioté, S. Kalou (Keita), Drogba.

A táblázat:

1. Brazília 2 2 0 0 5:2 6

2. Portugália 1 0 1 0 0:0 1

3. Elefántcs. 2 0 1 1 1:3 1

4. Észak-Korea 1 0 0 1 1:2 0

Hétfőn: Portugália–Észak-Korea (13.30). Az utolsó fordulóban: Portugália–Brazília, Észak-Korea–Elefántcsontpart.