2024. október 7., hétfő

Szerény támogatás, jó eredmények

KAJAK-KENU

Május elején elkezdődött az idény a kajak-kenusoknál. A zentai Tiszavirág klub edzője, Fehér Csaba nyilatkozott az első két versenyen elért eredményekről:

– Sikeres és hosszú felkészülés után vagyunk: 11 versenyt terveztünk erre az idényre, amelyből kettőt már meg is tartottak. Az első az Újvidék-kupa elnevezést viselte, amelyet május elején rendeztek meg, s azt a célt szolgálta a versenyzőinknek, hogy egy kicsit kizökkenjenek a napi edzésritmusból. A székvárosi tornán számunkra furcsa távokon állhattak rajthoz a versenyzők, ugyanis volt 200 méteres táv és 1000 méteres táv fordulókkal. Az újvidéki versenyen egyértelműen Fenyvesi Ákos nyújtotta a legjobb teljesítményt, hiszen egy számára addig ismeretlen távon, 200 méteren bejutott a döntőbe és ott hatodik lett, csakúgy mint az összesített rangsorban a csapatunk. Egy kis szerencsével akár negyedikek is lehettünk volna, hiszen mindössze két pont volt a lemaradásunk a negyedik helyezett együttes mögött.

A megáradt Tisza egyáltalán nem segítette a felkészülést a minikajakligára.

– Valóban így van, de szerencsére nemsokára tetőzik, s utána folyamatosan csökken a víz szintje. A sodrása is erős volt, 10km/h. Június elején Višnjićevón rendezték meg a minikajakliga első fordulóját, amelyen betegségek miatt a 16 fő helyett csak 10 versenyzővel szerepeltünk. A versenyen 16 csapat állt rajthoz, s mi végül 31 ponttal a hatodikok lettünk. Itt sem sok kellett a jobb helyezéshez, mindössze négy pont választott el bennünket a negyedik helytől. A kajakliga első fordulójában a következő versenyzők vettek részt: Kőműves Dávid, Pósa Tamás, Marko Subotić, Kecskés Balázs, Pósa Fanni, Fenyvesi Abigél, Bartha Éva, Fenyvesi Janka, Vartus Árpád és Kőműves Tamás.

A višnjićevói versenyen egy ezüst- és két bronzérmet szereztünk: Pósa Fanni/Fenyvesi Abigél (MK2, 98-asok) a második, Kőműves Dávid/Pósa Tamás (MK2, 99-es) és Pósa Fanni (MK1, 98-asok) a harmadik helyen ért célba. Külön kiemelném a szülők segítségét, akik nélkül nem tudtunk volna részt venni a versenyen.

A többi klub is anyagi nehézségekkel küzd?

– Mindenhol kevés a pénz, nagyon sokan panaszkodnak. Összehasonlításképpen azért elmondanám, hogy a nyolcadik helyezett csapat évi költségvetése 2 és 3millió dinár között van, míg a mi esetünkben, akik hatodikok lettünk, ugyanez az összeg épphogy hat számjegyű.

Aki kedvet kap a kajakozáshoz, kinél jelentkezhet?

– Az idény elején tagtoborzásba kezdtünk, mivel szeretnénk összeállítani egy fiatalokból álló csapatot. Az iskolákban már népszerűsítettük a sportágat, s ezúttal is felhívnám azoknak az általános iskola alsó osztályaiba járó, úszni tudó fiataloknak a figyelmét, hogy mindennap 8.30-tól és 16.30-tól a zentai Tiszavirág hajón megtalálnak bennünket, mivel ekkor tartjuk az edzéseket. Jelentkezni lehet még a 060/145-48-77-es telefonszámon. Jó hír, hogy a kajaksport kedvelői most már a www.tiszaviragkajak-kenuklub.rs honlapunkra látogatva is szerezhetnek információkat a munkánkról, eredményeinkről.

A zentai Tiszavirág Kajak-kenu Klub versenyzőinek egy része az újvidéki versenyen