2024. október 7., hétfő

A döntetlen dél-koreai továbbjutást ért

XIX. LABDARÚGÓ-VB - DÉL-AFRIKA - B CSOPORT
Uche góljával Nigéria szerezte meg a vezetést (Fotó: Beta/AP)


A nigériaiak szövetség kapitánya, a svéd nemzetiségű Lars Lagerbäck a mérkőzés előtt azt nyilatkozta, hogy amióta válogatott edzőként dolgozik (1990-ban a svéd U21-es válogatottnál kezdte), nem volt még arra példa, hogy együttese két vereséggel kezdjen, s mégis maradjon esélye a továbbjutásra. Pedig most ez volt a helyzet, hiszen az afrikaiak Argentínától 1:0-ra, Görögországtól pedig 2:1-re veszítettek, de még így is maradt esélyük a nyolcaddöntőbe kerüléshez.

Ehhez mindössze annyit kellett tenniük, hogy legyőzzék azt a három ponttal rendelkező, a 2002-es világbajnokság negyedik helyezett csapatát, Dél-Koreát, amelyet még sose sikerült megverniük (két koreai győzelem, egy döntetlen), Argentína pedig legyőzze Görögországot.

Dél-Koreai helyzettel kezdődött a találkozó, s az ázsiaiak veszélyesebbnek is tűntek az első tíz percben, azonban a mégsem ők, hanem Nigéria szerezte meg a vezetést. A 12. percben a hátvéd Odiah szaladt el a job oldalon, s erőszakosságának köszönhetően sikerült beadnia a labdát, amire a 27 éves Kalu Uche érkezett, s a bal sarokba lőtte a labdát.

A 179 centiméter magas játékosnak ez volt a második gólja a világbajnokságon: a görögök ellen is ő lőtte a „Szuper Sasok” vezető gólját. A spanyol Almería játékosa a folytatásban is kiválóan játszott, s nem sok kellett, hogy megduplázza csapata előnyét, ugyanis a 36. percben távoli lövése a kapufán csattant. Két perccel később egyenlített Dél-Korea: egy bal oldali szabadrúgás átszállt a védők feje fölött, s habár Li Dzsong Szucsukott szemmel próbált fejelni, ez nem jött össze neki, de ahogy lépett még egyet előre, a labda a lábára, onnan pedig a hálóba pattant.A második félidő negyedik percében megszületett a világbajnokság első szabadrúgásgólja: Pak Csu Jong mintegy 17 méterről lőhetett kapura a 16-os bal sarkáról, s a Monaco játékosa alaposan becsapta Enyeamát, aki elindult a bal sarok felé, a 25 éves labdarúgó pedig a hálőór sarkába csavarta a labdát.

Az 59. percben Yakubu Ayegbeni egy jó csel után szemtől szembe találta magát a dél-koreai kapussal, de mire észrevette a kiváló lehetőséget, meg azt, hogy csatártársa is ott áll Mellette, az ázsiai védőknek sikerült szögletre menteniük. Hét perccel később Yakubu kihagyta a kihagyhatatlant: a bal szélről beadott labdát az üres kapuba kellett volna pöccintenie, ehelyett mellégurított. A világbajnokság legnagyobb kimaradt lehetősége volt, Lagerbäck és az összes nigériai játékos a fejét fogta. Két perccel később a csereként beállt Kim Nam Ila saját 16-osában próbált cselezni, s elveszítette a labdát: Obasi elvette tőle a játékszert, a koreai pedig szabálytalanul szerelte. Benquerenca nem tétovázott, azonnal a 11-es pontra mutatott. Yakubu megvárta míg a kapus elvetődik a jobb sarokba, s a kapu bal felébe gurított.

A 79. percben a Kanu helyett beállt Martins Nigériát juttathatta volna vezetéshez, ám százszázalékos gólhelyzetét nem tudta belőni.

A mérkőzés végig nigériai helyzeteket jegyezhettünk fel, de az állás már nem változott, s mivel Argentína legyőzte Görögországot, így a döntetlennek a dél-koreaiak örülhettek, hiszen az egy pont az ő továbbjutásukat jelentette.

A mérkőzés jegyzőkönyve

B csoport, 3. forduló: Nigéria–Dél-Korea 2:2 (1:1)

Durban, Moses Mabhida Stadion, 61 874 néző, vezette: Benquerenca (portugál). Góllövők: Uche a 12., Yakubu a 69., illetve Li Dzsong Szu a 38., Pak Csu Jong a 49. percben.

Nigéria: Enyeama, Afolabi, Shittu, Yobo (Echiéjilé), Odiah, Uche, Yussuf, Etuhu, Kanu (Martins), Yakubu (Obinna), Obasi.

Dél-Korea: Dzsong Szong Rjong, Csa Du Ri, Li Dzsong Szu, Cso Jong Hjong, Li Jong Pjo, Li Csong Jong, Ki Szong Jong, Kim Dzsong Vu, Pak Dzsi Szung, Pak Csu Jong (Kim Don Dzsin), Jom Ki Hon (Kim Nam Il).