2024. október 7., hétfő

Szerbia nem élt az eséllyel

XIX. LABDARÚGÓ-VB - DÉL-AFRIKA - D CSOPORT - Ghána és Németország továbbjutott, Szerbia és Ausztrália kiesett - NÉZZE MEG A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJÁT

A szerb labdarúgó-válogatott utolsó csoportmérkőzésén 2:1-es vereséget szenvedett Ausztrália ellen, így a D csoport utolsó helyén végzett. A Radomir Anti ć vezette csapatnak egy gólt kellett volna még lőnie Ausztráliának, s akkor bejut a nyolcaddöntőbe, a vereség azonban azt jelenti, hogy a sokak által titkos esélyesnek tartott együttes csomagolhat, s a televízión keresztül nézheti az egyenes kieséses szakaszban sorra kerülő mérkőzéseket.

Habár az az iratlan szabály, hogy győztes csapaton nem változtatunk, Radomir Antić több helyen is cserél a Németország elleni, 1:0-ra megnyert mérkőzéshez képest. A Ghána elleni találkozón piros lapot kapó Luković visszakerült a kezdőcsapatba, így Subotić csak a kispadra ülhetett le, Kolarov helyére pedig Obradović került be.

Az első (fél)helyzet Krasić előtt adódott, akinek a lövését Schwarzer szögletre ütötte.

A 12. percben ő hagyta ki a legnagyobb helyzetét: egy ausztrál szöglet utáni ellentámadás során Ninkovićkiválóan ugratta ki Krasićot, aki elvitte a labdát az ausztrál kapus mellett, ám nagyon kisodródott, s már nem tudta eltalálni a kaput, lövése kapu mellé ment.

A 16. percben Krasić gyönyörűen tette a labdát Kuzmanović elé, aki azonnal betört a 16-osba, ám lövése elsuhant az ellenfél kapuja előtt. Hét perccel később Ivanović keveredett az ausztrál kapu elé, Kuzmanović azonnal elébe is rajzolta a labdát: a Chelsea védője jobb lábbal azonnal lőtt is, ám Schwarzer óriási bravúrral beleütött a labdába, megmentve csapatát a góltól. Az első fél órában valamivel többet volt az ausztráloknál a labda, de a szerb együttes sokkal veszélyesebb volt, de gólt nem tudott lőni.

Az első ausztrál helyzetre 32 percet kellett várni, amikor egy bal oldali beadás után az ausztrálok fejjel veszélyeztettek Bresciano révén, de a labda néhány méterrel kapu mellé ment. Két perccel klésőbb Žigić 11 méterről, senkitől sem zavartatva fejelhetett, ám nagyon pontatlanul célzott. A 38. percben a labda áthaladt az ausztrálok gólvonalán, ám előtte Krasićlesen kapta a labdát, amit a partjelző észre is vett. Még ugyanabban a percben az ausztrálok előtt adódott óriási gólszerzési lehetőség, de a szerb védelem feladata magaslatán állt, s blokkolta az ellenfél mindkét lövését.

Az első félidei statisztika: labdabirtoklás 56 százalék – Szerbia, 44 százalék – Ausztrália. Kapura lövések: 8 – Szerbia, 5 – Ausztrália. Futóteljesítmény: 59 081 méter – Szerbia, 60 735 – Ausztrália.

A második félidő nagy szerb helyzettel kezdődött: Žigić lekezelhette a labdát a 16-osban, de rosszul találta el a játékszert, amely kapu fölé szállt. A 64. percben az olasz ligában játszó Bresciano 20 méterről próbálkozott, Stojković a helyén volt, s kiütötte a labdát, az érkező ausztrálok közül ketten is lesen voltak.

A 69. percben Ausztrália megszerezte a vezetést: egy jobb oldalról beadott labdára rosszul reagált a szerb védelem, az első, németek elleni meccsen kiállított Cahill pedig a kapu jobb oldalába fejelt. A góltól még magához sem tért szerb együttes négy perccel később kétgólos hátrányba került: a csereként beállt Holman mintegy 25 méterről, bődületes erővel kilőtte a jobb sarkot.

Szerbia próbálkozott, de a befejezéssel többször is baj volt. Végül a 84. percben összejött a szépítés: egy kipattanó labdát a csereként beálltPantelićlőtt közleről a hálóba. Az Ajax csatára két perccel később is betalált, de a játékvezető les miatt nem adta meg a találatot. A szerb válogatott kitámadt, így a 88. percben Kennedy került százszázalékos helyzetbe, de kapu mellé lőtt.

A szerb csapat mindent megtett, hogy megszerezze a második gólt, ami egyben a továbbjutást is jelentette volna. A 90. percben Cahill kezét találta el a labda a 16-osban, ám a bíró úgy ítélte meg, hogy nem volt szándékos kezezés, így a játékvezető sípja néma maradt. A három perces ráadásban az ausztrálok főként a védekezéssel törődtek, aminek meg is lett az eredménye, hiszen nem kaptak gólt.

A szerb csapat így nem tudott élni a lehetőséggel, hiszen egy győzelemmel biztos bejutott volna a nyolcaddöntőbe, így azonban a csoport utolsó helyén végzett.

A mérkőzés jegyzőkönyve:

D csoport, 3. forduló: Szerbia–Ausztrália 1:2 (0:0)

Nelspruit, Mbombela Stadion, 37 836 néző, vezette: Larrionda (uruguayi). Góllövők: Pantelić a 84., illetve Cahill a 69. és Holman a 73. percben.

Ausztrália: Schwarzer, Wilkshire, Beauchamp, Neill, Carney, Bresciano (Chipperfield), Culina, Valeri (Holman), Emerton, Cahill, Kennedy.

Szerbia: Stojković, Ivanović, Vidić, Luković, Obradović, Krasić (Tošić), Stanković, Ninković, Kuzmanović (Lazović), Jovanović, Žigić (Pantelić).

A csoport végeredménye:

1. Németország 3 2 0 1 5:1 6

2. Ghána 3 1 1 1 2:2 4

3. Ausztrália 3 1 1 1 3:6 4

4. Szerbia 3 1 0 2 2:3 3