2024. október 7., hétfő

Dán búcsú, japán továbbjutás

Az ázsiai együttes bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol Paraguayjal találkozik
Sörensen első gólját kapja

Az E csoport 3. fordulójában két hárompontos együttes találkozott: a dán és a japán csapat is legyőzte Kamerunt, így az európai és az ázsiai együttes összecsapása a továbbjutásról döntött. A japánok valamivel előnyösebb helyzetben voltak, hiszen a jobb gólkülönbségüknek köszönhetően nekik a döntetlen is megfelelt, míg a dánok edzőjükben, Morten Olsenben bíztak, aki játékosként pályára lépett a két válogatott eddigi egyetlen mérkőzésén, az 1971-ben 3:2-es dán győzelemmel végződött koppenhágai találkozón.

Honda gólöröme

A dán együttes kezdett jobban, veszélyesebbek is voltak, ám a 17. percben az ázsiaiak szerezték meg a vezetést. A japán csapat legjobbja, Honda mintegy 30 méterről végezhetett el szabadrúgás. A moszkvai CSZKA játékosa a jobb sarokba lőtt, s mivel a mindössze három tagú sorfalat kérő Sörensen már előtte elindult balra, nem tudott hárítani. A gól megnyugtatta a japánokat, akik szépen feltolták a védejezésüket, így a dánok csak nagyon nehezen jutottak el az ellenfelük kapujáig. A 30. percben az ázsiai csapat mintegy 25 méterről végezhetett el szabadrúgást. A legtöbben, így Sörensen is azt várta, hogy ismét Honda próbálkozik majd, de helyette Endo csavarta el a sorfal mellett a labdát, s kétgólos előnyt szerzett csapatának. Ez azt jelentette, hogy Dániának három gólt kell lőnie, ha ott akar lenni a nyolcaddöntőben. Igyekeztek is Rommedahlék, de hiába lőhettek 3 szögletet egy japán ellenében, és hiába volt náluk 60 százalékban a labda, a félidőt jelző sípszó előtt nem tudtak szépíteni.

A japánok második gólja

A második félidő elején nem sok kellett, hogy Japán háromgólos előnyre tegyen szert: Endo 40 méterről ívelt a dán kapu elé, a könnyűnek tűnő zsákmány azonban kicsúszott Sörensen kezéből, s a kapufára pattant.

Az 52. percben nagy dán helyzet maradt ki: Bendtner csúsztatta meg a labdát, Tomasson lekezelte a játékszert, de a japán védelemnek sikerült szögletre mentenie.

Tíz perccel a mérkőzés vége előtt felpörögtek az események: a 80. minutumban a dán Agger mintegy 25 méterről kapufát lőtt, majd egy perccel később Rommedhalt lökték el a japánok a saját 16-osukban. A jogosan megítélt büntetőt Tomasson végezte el, de lövését Kavasima hárította, azonban pontosan a dán csatár elő ütötte ki, aki közelről a hálóba pöckölte a labdát.

A végeredményt a csereként beállt Okazaki állította be a 87. percben. Honda szenzációs csellel csapta be a dán védőt, majd utána nagyon önzetlenül a kivetődő Sörensen mellett Okazaki elé passzolt, akinek az üres kapuba kellett csak továbbítania a labdát.

A csoport másik mérkőzésén győztes Hollandia maximális pontszámmal végzett a kvartett élén, Japán pedig második helyen jutott tovább, ami azt jelentette, hogy a nyolcaddöntőben Paraguay-jal találkozik.

A mérkőzés jegyzőkönyve:

E csoport, 3. forduló: Dánia–Japán 1:3 (0:2)

Rustenburg, Royal Bafokeng Stadion, 27 967 néző, vezette: Jerome Damon (Dél-afrikai K.). Góllövők: Tomasson a 82., illetve Honda a 17., Endo a 30. és Okazaki a 87. percben.

Dánia: Sörensen, S. Poulsen, Kröldrup (Larsen), Jacobsen, Agger, Kahlenberg (Erikssen), Jörgensen (J. Poulsen), C. Poulsen, Rommedahl, Tomasson, Bendtner.

Japán: Kavasima, Komano, Tanaka, Nagatomo, Nakadzava, Haszebe, Abe, Macui (Okazaki), Endo (Inamoto), Honda, Okubo (Konno).