2024. október 7., hétfő

A kudarc ellenére Antić marad a kapitány

LABDARÚGÁS
A jövőben is Radomir Antić ül majd a szerb válogatott kispadján

A Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) sürgősségi ügyekkel foglalkozó bizottsága úgy döntött, hogy a jövőben is Radomir Antić lesz a nemzeti együttes szövetségi kapitánya.

A testület csütörtöki ülése után kiadott közleményből kiderül, hogy a bizottság tagjai szerint a szerb válogatott szereplése a világbajnokságon, az eredményt figyelembe véve, kudarcként könyvelhető el, de ennek ellenére Radomir Antićtyal és a szakmai stábbal is folytatódik az együttműködés, ami egy percig sem képezte a vita tárgyát.

Az FSS két évvel ezelőtt több célt is kitűzött. A felnőttválogatott esetében már akkor döntést hoztunk arról, hogy a következő négy évben folyamatos munkát szeretnénk Radomir Antić irányításával. Egy dolog az, hogy a bizottság milyen osztályzatot adott a világbajnoki szereplésre, és egy másik, különálló dolog az együttműködés folytatása és a hosszú távú célok megvalósítása”– olvasható az ülés után kiadott közleményben. A megbeszélésen az FSS első számú embere, Tomislav Karadžić elnökölt. Július 21-én a szövetség végrehajtó bizottságának ülésén is napirenden szerepel majd a világbajnoki szereplés, a jelenlevők részletesen elemzik majd találkozókat, ezenkívül Antićnak is be kell adnia a jelentését, valamint várható a szakmai stáb véleménynyilvánítása is. A közleményből az derül ki, hogy Antić fizetését, az előrejelzésekkel ellentétben, nem csökkentik, mivel ez nem is volt témája a tegnapi ülésnek.

Az újságokban megjelent írások a közvélemény figyelmét olyan mellékes, másodrendű kérdésekre irányították, mint a szövetségi kapitánnyal kötött szerződés, a fizetésének az összege stb. Ezért is szeretnénk leszögezni, hogy az FSS működésében az egyik legfontosabb tényező a hosszú távú, biztos anyagi háttér, amelyet az elmúlt időszakban sok munkával sikerült elérnünk. Az FSS pénzügyileg stabil szervezet, amely teljes mértékben tiszteletben tartja a szerződésekben foglalt kötelességeket. Mint egy felelős szervezet, amely a várttól elmaradt világbajnoki szereplés miatt egy jelentős összegtől esett el, csökkenteni fogjuk a szükségtelen kiadásainkat. Ez azonban az FSS belügye és üzleti titoknak számít: reméljük, a közvélemény megértést tanúsít majd ezen a téren.

A belgrádi Sport napilap csütörtökön közölte, hogy Radomir Antić januárban kötött szerződése alapján a válogatott szövetségi kapitánya a világbajnoki részvétel után 30 százalékos fizetésemelést kap. A kapitány évente 305000 eurót keresett, vagyis havonta valamivel több, mint 25000 eurót tett zsebre. A hírekkel ellentétben Antić új szerződése nem a 2012-es Európa-bajnokság selejtezőinek végéig, hanem 2011 novemberéig érvényes. Az FSS-nek nem is lett volna lehetősége Antić fizetését csökkenteni, mivel az előre meg volt határozva, s csak a prémiumok összege változhat.