2024. október 7., hétfő

Pénzbüntetés és eltiltás Antićnak!

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága 14 000 svájci frank befizetésére kötelezte Radomir Antićot, a szerb labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát, aki emellett négy hivatalos mérkőzésen nem ülhet majd a válogatott kispadján.

Antićot a FIFA a Szerbia–Ausztrália (1:2) mérkőzésen történtek miatt büntette meg, mivel a szövetségi kapitány nem megfelelően viselkedett. A Szerb Labdarúgó-szövetség (FSS) jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen. Amennyiben a FIFA és a lausanne-i székhelyű nemzetközi sportbíróság is jóvá hagyja a négy meccses eltiltást, úgy Antić a 2012-es Európa-bajnokság selejtezőjében nem ülhet le a kispadra a Feröer szigetek, a Szlovénia, az Észotrszág és az Olaszország elleni mérkőzésen.

Az FSS közleményében többek között az is olvasható, hogy a szövetség nem tetszését fejezi ki a büntetés miatt, s hét napon belül fellebbez az ítélet ellen.

Nagyon meglepődtünk a súlyos büntetésen, annál is inkább, mert a szerb labdarúgók és a szakvezetők is sportszerűen viselkedtek a vb-selejtezős mérkőzéseken és a világbajnokságon is. Ezzel a büntetéssel nemcsak Antićot, hanem a teljes szerb labdarúgást súlytották, mivel nemsokára kezdődnek a selejtező mérkőzések a 2012-es Európa-bajnokságra.”

A FIFA nem határozta meg pontosan mit is ért a nem megfelelő viselkedés alatt. Azt mindenki látta, hogy a Nelspruitban megrendezett mérkőzésen Antić és az uruguayi Jorge Larrionda hevesszóváltásba keveredtek. A szemtanúk szerint Antić azt rótta fel a játékvezetőnek, hogy az utolsó percben, amikor Cahill kezét találta el a labda az ausztrál 16-osban, nem ítélt tizenegyest Szerbia javára. Mint ismeretes, Ausztrália 2:1-re vezetett, s a szerb egyenlítés azt jelentette volna, hogy Szerbia jut a nyolcaddöntőbe. Antić később spanyolul is odaszólt Larriondának, s a súlyos büntetésből következik, hogy a játékvezető a szóváltás apró részleteit is beleírta a jegyzőkönyvbe, amelyek alapján a FIFA négy mérkőzésről szóló eltiltással büntette Antićot.


Larrionda volt az a játékvezető, akit a FIFA a nyolcaddöntő után hazaküldött, mivel az uruguayi bíró a Németország–Anglia mérkőzésen nem látta, hogy Lampard lövése mintegy 30 centiméterrel a gólvonal mögött ért földet.