2024. október 7., hétfő

Lahm: gyáván játszottunk

NÉMETORSZÁG–SPANYOLORSZÁG – A második elődöntő utáni nyilatkozatok
A német játékosok arcán látható csalódottságból kiderül, milyen volt a hangulat az elveszített vb-elődöntő után (Fotó: Beta)

Spanyolország először jutott be világbajnoki fináléba, miután szerda este az elődöntőben 1:0-ra nyert Németország ellen. A spanyol győzelemre számítani lehetett, hiszen Paul, a polip eddig mindig eltalálta a német csapat esetében a győztest (azt is előre látta, hogy Szerbia legyőzi a Nationalelfet).

Vicente del Bosque, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya:

A játékosok fantasztikus meccsen vannak túl. Összetartóak voltak, és felülmúlták a németeket, beleértve a fizikai erőt is. Nagyon elégedettek vagyunk. Már csak egy lépés van hátra, amelyre a lehető legjobban felkészülünk. Pedro nagyon jól játszott, ahogy a többiek is. A kihagyott helyzetnél azt a döntést választotta, amelyet a legjobbnak ítélt. Nem az a játékos, aki túlcicomázza a dolgokat, hanem praktikus.

A világbajnokság főszponzora a mérkőzés legjobbjának Xavi Hernandezt választotta:

Nagyon boldog vagyok a megérdemelt győzelem miatt. Mi irányítottuk a játékot, többet volt nálunk a labda, a gól pedig ennek a következménye lett. Hollandia kiváló csapat, amely remek formában van, de ha sikerül a saját játékunkat rájuk erőltetni, s úgy játszunk, mint Németország ellen, akkor nagy esélyünk van a világbajnoki cím megszerzésére.

David Villa, a spanyol együttes csatára, aki helyett Torres érkezett a pályára a 81. percben:

A válogatott eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta, eljött az a pillanat, amikor vb-döntőt játszhatunk. Nagyszerű csapat vagyunk, ezt már két éve az Eb-n is bizonyítottuk. Nyerni akarunk.

Joachim Löw, a német szövetségi kapitány:

Gratulálok a spanyoloknak, úgy gondolom, az elmúlt két-három évben nyújtott teljesítményüket látva ők lesznek a világbajnokok. Remekül játszottak, egyszerűen lezártak előlünk minden lehetőséget. Nem tudtuk leküzdeni gátlásainkat, nem tudtuk birtokolni a labdát, és így elfogyott az erőnk.

Philipp Lahm, a német válogatott csapatkapitánya:

Mérhetetlenül csalódott vagyok. Az első félidőben nagyon gyáván játszottunk elöl, utána pedig nem tudtuk kihasználni a kevés lehetőségünket. A harmadik helyért játszunk, most erre gondolni sem akarok.

Manuel Neuernek, a németek kapusának esélye sem volt, hogy hárítsa Puyol fejesét:

Habár tudjuk, hogy nagyon jó teljesítményt nyújtottunk az egész tornán, most szomorúak vagyunk. Nem működött megfelelően a támadósorunk, Spanyolország mezőnyfölényben játszott, és sokkal több helyzetet dolgozott ki.

Marcell Jansen csapatba állításával sokkal élénkebbek lettek a német támadások a bal oldalon:

Ez egy teljesen más mérkőzés volt, mint az argentinok elleni. A spanyolok játékszervezése egy magasabb szinten van minden csapaténál. Tudtuk, hogy türelmesnek kell lennünk, de hiába, ők jobbak voltak, s megérdemelten nyertek.