2024. október 7., hétfő

Csak a polip hibátlan: Spanyolország a világbajnok!

XIX. LABDARÚGÓ-VB – DÉL-AFRIKA – DÖNTŐ – A 116. percben lőtt Iniesta-góllal a spanyolok megnyerték a tornát – Del Bosque, Iniesta és Marwijk nyilatkozata

A spanyol válogatott megismételte az NSZK bravúrját: a nyugat-németek 1972-ben megnyerték a belgiumi Európa-bajnokságot, majd két évvel később, vendéglátóként a világbajnoki címet is begyűjtötték. A Del Bosque által irányított Spanyolország két évvel ezelőtt az ókontinens legjobbja lett, tegnap este pedig a dél-afrikai Johannesburgban megrendezett döntőben a világbajnoki címet is megszerezte, miután Iniesta 116. percben lőtt góljával nyert Hollandia ellen.

Győztes csapaton ne változtass – ehhez a mondáshoz tartotta magát Del Bosque, a spanyolok szövetségi kapitánya, hiszen a gyengén játszó Torres helyett a németek ellen is kezdőként alkalmat kapó Pedro lépett pályára. Az ötödik percben egy jobb oldalról elvégzett spanyol szabadrúgás után az előrehúzódó Ramos fejelt, Stekelenburg azonban még időben reagált, s oldalra ütötte ki a labdát. A mérkőzés első negyedórája kísértetiesen hasonlított a Spanyolország–Németország elődöntőre: a spanyolok most is nagyon sokat birtokolták a labdát, a hollandoknál pedig csak másodpercekig volt a játékszer. A 13. percben ismét Ramos volt a főszereplő: becselezte magát a 16-osba, majd erővel középre lőtte a labdát, ami Heitinga szögletre mentett. A sarokrúgás után Villa próbált kapásból gólt szerezni, ám csak az oldalhálót találta el. Ezután egy rendőr percei következtek: Howard Webb játékvezető előbb Van Persie-nek, utána Puyolnak, Van Bommelnek, Ramosnak és De Jongnak adott jogosan sárga lapot.

A 34. percben Casillas nézett csúnyán a hollandokra, akik úgy adták vissza a spanyoloknak a labdát, hogy az pont a hispán kapus előtt pattant le, s a Real Madrid hálóőre csak belekapni tudott a labdába, de szerencséjére az a kapu mellé ment. Van Persie azonban sportszerű volt, visszaadta a labdát a spanyoloknak. A 37. percben egy szöglet után Mathijsen kapott egy labdát, ám annyira meglepődött, hogy lyukat rúgott.

Az első félidőben néhány félhelyzet adódott mindkét csapat előtt: a spanyoloknak az első 25 percben sikerült ráerőltetniük a hollandokra a játékukat, de utána az Oranje játékosai javítottak a labdabirtoklási statisztikán, amely szerint az első játékrészben a spanyoloknál 56 százalékban volt a játékszer. A spanyolok négyszer, a hollandok háromszor lőttek kapura: az előbbiek egyszer, az utóbbiak mindannyiszor eltalálták a kaput. A hispánok négyszer, a „tulipánok” egyszer futottak lesre. A spanyol játékosok összesen 50213, a hollandok pedig 49252 métert futottak (a legtöbbet Xavi, 5594m).

A második játékrész elején volt néhány holland próbálkozás, de Casillas kapuja nem forgott nagy veszélyben. A 62. percben kimaradt a legnagyobb helyzet: Robben szemtől szembe találta magát Casillasszal, de a spanyol kapus lábbal védett. Nyolc perccel később Villa előtt adódott hasonlóan nagy lehetőség, ám a pár méterről leadott lövésébe Heitinga – javítva hibáját – önfeláldozóan belevetődött. A 77. percben Ramos vezetéshez juttathatta volna a spanyolokat: egy holland védő sem ugrott fel a szöglet után, a Real Madrid védője senkitől sem zavartatva fölé fejelt.

Robben a 83. percben ismét nagy helyzetet hagyott ki: lefutotta Puyolt, aki addig rángatta, rugdosta, hogy Casillasnak legyen ideje kivetődni. Gól nem lett az akcióból, a heves reklamálásért azonban a Bayern München játékosa egy sárga lappal gazdagodott.

A 90 perc letelte után bebizonyosodott: két kiválóan felkészített és nagyjából egyforma játékerőt képviselő csapat találkozott a fináléban. Kockáztatni egyik együttes sem mert, főleg a védekezésre fektették a hangsúlyt, s hiába volt többet a labda a spanyoloknál, gólt nem tudtak lőni.

A hosszabbításban a spanyolok büntetőt szerettek volna lőni, mivel szerintük Heitinga a 16-osban szabálytalankodott Xavival szemben – Webb azonban szögletet ítélt. A 95. percben a csereként beállt Fabregas kapott kiváló labdát Iniestától, azonban nem tudta ellőni a labdát Stekelenburg mellett.

A 109. percben Heitinga lerántotta Iniestát, amiért a holland megkapta második sárga lapját, így az utolsó tíz percet Hollandia emberhátrányban játszotta. Pár perccel később Robbennek is követnie kellett volna Heitingát, mivel sípszó után elrúgta a labdát, de Webb megkegyelmezett neki.

A 116. percben eldőlt a világbajnoki cím: az üresen álló Iniesta kapott egy jó labdát Fabregastól a 16-osban, és nem várt, hanem még mielőtt Van der Vaart odaért volna, a kapu jobb oldalába lőtt!

Mivel a döntő előtt Paul, a polip, aki a döntőig valamennyi meccs esetében eltalálta a győztest, megjósolta a spanyolok sikerét, bebizonyosodott, hogy csak az octopus hibátlan, ugyanis a spanyoloknak és a hollandoknak is becsúszott egy-egy vereség a világbajnokságon. Nem mellékes, hogy a hispánok első mérkőzésen Svájc ellen elszenvedett zakója sokkal kevésbé emlékezetes és fájdalmas, mint a hollandok döntőbeli veresége. Az Oranje, ha győz a döntőben, úgy lehetett volna világbajnok, hogy a selejtezőben és a világbajnokságon is valamennyi mérkőzését megnyerte. Erre azonban nem került sor, így e téren továbbra is a brazilok az egyedüliek, akik a fent említett módon hódították el 1970-ben a vb-trófeát. A spanyol győzelem egyben azt is jelenti, hogy holnaptól Spanyolország vezeti a FIFA világranglistáját: az eddigi második helyezett együttes a vb-címnek köszönhetően megelőzte Brazíliát. A listán – remek szereplésének köszönhetően – Uruguay, Chile, Ghána, Japán, Új-Zéland és a Dél-afrikai Köztársaság lép a legtöbbet előre, míg Franciaország, Mexikó, Nigéria, Kamerun és Honduras jelentősen visszaesik majd.

A mérkőzés jegyzőkönyve

Döntő: Hollandia–Spanyolország 0:1 (0:0, 0:0)

Johannesburg, Futballváros Stadion, 84 490 néző, vezette: Howard Webb (Anglia). Góllövő: Iniesta a 116. percben. Piros lap: Heitinga 109. perc.

Hollandia: Stekelenburg, Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst (Braafheid, 105.), Robben, Van Bommel, Sneijder, De Jong(Van der Vaart, 100.), Kuyt (Elia, 70.), Van Persie.

Spanyolország: Casillas, Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila, Xabi Alonso (Fabregas, 87.), Busquets, Xavi, Iniesta, Pedro (Navas, 60.), Villa (Torres, 106.).

A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjében győztes spanyol válogatott szövetségi kapitánya, Vicente del Bosque:

– Nagyon nehezen kiharcolt győzelem volt, de fantasztikus játékosaink vannak. Még szerezhettünk volna egy vagy több gólt is. A sikert nagyon megérdemeltük. Nagyon boldog vagyok.

A győztes gólt szerző Andrés Iniesta:
– Világbajnok! Ez hihetetlen, felfoghatatlan, egyszerűen nem találok szavakat. Ezt ki fogjuk élvezni, hiszen nagyon sok energiát öltünk ebbe a sikerbe. Üdvözlöm a családomat és köszönöm a buzdítást egész Spanyolországnak.

Bert van Marwijk, a vesztes hollandok szövetségi kapitánya:
– Nagyon csalódottak vagyunk. Annyira közel voltunk a sikerhez, nyerhettünk volna. Általában nem stílusunk brutális belépőkkel operálni, de ez egy döntő volt és mindkét oldalon akadtak kemény szabálytalanságok. Az ember azért játszik, hogy győzzön, ebben sok az érzelem is. Szívesen nyertünk volna csúnya futballal is. Spanyolország a legjobb, a legjobb csapat győzött.