2024. október 7., hétfő

Vuković rossz helyen ült

KÉZILABDA

A magyar válogatott többek között az olimpiai ezüstérmes Izland csapatával került azonos csoportba a 2011-es, olimpiai kvalifikációs férfikézilabda-világbajnokság pénteki, Göteborgban megtartott sorsolásán. Csoknyai István szövetségi kapitány és a szigetország együttesén kívül Ausztria, Brazília, Norvégia és Japán szerepel még a B jelű hatosban, melynek küzdelmeit Linköpingben és Norrköpingben rendezik.

A selejtezőben a cseheket legyőző szerb együttes a C csoportban kapott helyet, ahol a világbajnokságon második Horvátország, valamint Dánia, Románia, Algéria és Ausztrália lesznek az ellenfelei. Veselin Vuković a sorsolás után azt nyilatkozta, hogy részben elégedett a csoporttal.

A göteborgi sorsoláson a román és a horvát válogatott képviselői ültek mellettem, s végül egy csoportba kerültünk. Talán jobb lett volna, ha a svéd városban a chilei és az argentin küldöttekkel ültem volna. Véleményem szerint az A csoport a legerősebb, a B pedig a leggyengébb. A mi problémánk, hogy előbb a dánokkal játszunk, akiknek, mivel északon lesz a világbajnokság, nagyon sok szurkolójuk lesz, s biztos vagyok benne, hogy minden találkozójuk olyan lesz, mintha hazai közönség előtt játszanának. A második szakaszban pedig Svédország következik, amely a vb házigazdája – nyilatkozta Vuković.

A 24 csapatos tornán a címvédő, egyúttal olimpiai és Európa-bajnok franciák a németekkel, a spanyolokkal, a tunéziaiakkal, az egyiptomiakkal és a bahreiniekkel találkoznak az A csoportban. A magyarokat is magában foglaló B csoport továbbjutói a középdöntőben éppen az A jelű hatos három legjobbjával csapnak majd össze.

Elsőre nem tűnik nehéznek a csoportunk, de azt előre nem lehet megmondani, hogy mely csapatok lesznek jók – mondta az MTI érdeklődésére Csoknyai István.

Fiatal, átalakuló csapatom nagy kihívás elé néz, mert megpróbálunk az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos első hét helyen végezni. Ezt elérni azért is nehéz lesz, mert bár hatosunk könnyebbnek tűnik, de a középdöntőben olyan válogatottak várhatnak ránk, mint a francia, a spanyol vagy éppen a német együttes.

A házigazda svédek a lengyelekkel, a dél-koreaiakkal, a szlovákokkal, az argentinokkal és a chileiekkel mérkőznek meg a torna első szakaszában. A 22., svédországi vb-re január 13. és 30. között kerül sor.

A vb csoportbeosztása, A csoport (Kristianstad és Lund): Franciaország, Spanyolország, Németország, Tunézia, Egyiptom, Bahrein.
B csoport (Linköping és Norrköping): Izland, Norvégia, Ausztria, Magyarország, Brazília, Japán.

C csoport (Malmö és Lund): Horvátország, Dánia, Szerbia, Románia, Algéria, Ausztrália.

D csoport (Göteborg): Lengyelország, Svédország, Koreai Köztársaság, Szlovákia, Argentína, Chile.