2024. október 7., hétfő

Ez van, kérem…

ASZTALITENISZ
Fenyesi Anna Zsófia az Európa-bajnokságon csapatban, egyéniben és párosban is a legjobb nyolc között volt (Fotó: Gergely József)

…nincsen érem – írtam 2004-ben a korosztályos asztalitenisz-Európa-bajnokság után, amelyet Budapesten rendeztek meg. Az akkori mondat azonban nem fedte 100 százalékban a valóságot, ugyanis a megállapítás csak az egyéni és páros küzdelmekre vonatkozott, mivel a csapatversenyben a szerbiai ifjúsági fiúválogatott a dobogó második fokára állhatott fel.

A vasárnap Isztambulban befejeződött kontinensviadalon Szerbia négy válogatottja érem nélkül maradt. A csapatversenyben három együttes (az ifi fiú és lány, valamint a serdülő lány) is bejutott a negyeddöntőbe, de az érem álom maradt. Az elmúlt években a fiatalok többször is elkényeztették a szerbiai sportkedvelőket, hiszen az előző Eb-ken mindig szereztek érmet: legtöbbször párosban vagy csapatban. A 2010-es kontinenstornán ez nem sikerült, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a serdülő lányoknál két érem is karnyújtásnyi közelségben volt: a topolyai Fenyvesi Anna Zsófia és Truzsinszki Viktória, valamint a zentai és verseci páros, Makszuti Anetta és Anđelija Ratić is 11:9-re veszítette el a döntő játszmát a négy közé jutásért (az utóbbiak 2:0-ra vezettek az első két szett után). Fenyvesinek egyéniben is volt esélye az éremszerzésre, ám 4:2-re kikapott a bosnyák Hadžiahmetovićtól, az ifi fiúk egyéni versenyében pedig Dragan Subotić jutott be a negyeddöntőbe, ahol 4:1-re kapott ki a szlovén Žibrattól.

Kár lenne most nagy elemzésekbe bocsátkozni, hogy miért nem sikerült egyik szerbiai játékosnak sem dobogóra állnia. Azért lenne kár, mert ennek három oka van: pénz, pénz, pénz. A román, a német, a francia, az olasz, a lengyel és még a magyar szövetség is nagyságrendekkel több pénzt fektet az utánpótlásképzésbe, mint a szerbiai, amely támogatását nemrég 18millió dinárról 11millióra csökkentették, így nem csoda, hogy elmaradtak vagy csak nagyon rövidek voltak a közös edzőtáborozások, amelyekből a jobb edzőpartnerek is hiányoztak. Hasonló példáért nem kell messzire menni: Magyarország a 2004-es athéni olimpián nyolc aranyérmet nyert, négy évvel később, a Pekingben megrendezett ötkarikás játékokon pedig csak hármat.

Visszatérve az isztambuli eredményekre: az ifi lányok és a fiúk 6., illetve 8., csakúgy mint a serdülő lányok 7. helye, valamint a két egyéni és két páros negyeddöntő is jó eredménynek számít, hiszen Európában – még utánpótlásversenyeken is – az első nyolc között lenni nem kis teljesítmény, legyen szó bármilyen olimpiai sportról. Talán ha Czini Gábor, a topolyai versenyzők nevelőedzője nemcsak a lelátón foglalt volna helyet, hanem a ring mellett is adhatta volna a tanácsokat, akkor egy érem összejött volna. Persze ez csak találgatás, amolyan mi lett volna, ha…

Ami a határon túli magyar versenyzők szereplését illeti, a serdülőlány-csapat tagjainak (Fenyvesi Anna Zsófia, Makszuti Anetta, Truzsinszki Viktória) szereplése dicséretet érdemel, Gyurcsik Aliz sem vallott szégyent, míg a serdülő fiúknak (Halász Krisztián, Nagynémedi Valentin) még fejlődniük kell ahhoz, hogy Európa élmezőnyéhez tartozzanak. Vajdasági magyar érem nem született a tornán, de romániai magyar igen: Szőcs Bernadett egyéniben, párosban és csapatban is aranyérmes lett, testvére, Hunor pedig fiú párosban lett Európa-bajnok. A magyarországi játékosoknak nem sikerült a dobogó legfelső fokára állniuk, de a három ezüst- és öt bronzérem bizakodásra ad okot a jövőt illetően.

A legjobbak

Ifik, fiúk, egyéni: 1. Franziska (Németország), 2. Siruček (Csehország), 3–4. Gauzy (Franciaország) és Žibrat (Szlovénia).

Páros: 1. Groth/Szőcs Hunor (Dánia/Románia), 2. Jean/Nuytinck (Belgium), 3–4. Franziska/Žibrat (Németország/Szlovénia) és Pitchford/Perei Gergely (Anglia/Magyarország).

Lányok, egyéni: 1. Eerland (Hollandia), 2. Madarász Dóra (Magyarország), 3–4. Balažova (Szlovákia) és Szczerkowska (Lengyelország).

Páros: 1. Winter/Balažova (Németország/Szlovákia), 2. Abbat/Loeuillette (Franciaország), 3–4. Madarász Dóra/Hirici (Magyarország/Románia) és Ambrus Krisztina/Postoaca (Magyarország/Románia).

Vegyes páros: 1. Munteanu/Hirici (Románia), 2. Siruček/Balažova (Csehország/Szlovákia), 3–4. Hölter/Mühlbach (Németország) és Floras/Szczerkowska (Lengyelország).

Serdülők, fiúk, egyéni: 1. Mutti (Olaszország), 2. Dyjas (Lengyelország), 3–4. Qiu (Németország) és Flore (Franciaország).

Páros: Flore/Angles (Franciaország), 2. Robinot/Landrieu (Franciaország), 3–4. Lakatos Tamás/Szita Márton (Magyarország) és Mutti/Baciocchi (Olaszország).

Lányok, egyéni: 1. Szőcs Bernadett (Románia), 2. Jeger (Horvátország), 3–4. Hadžiahmetović (Bosznia-Hercegovina) és Bliznet (Moldova).

Páros: 1. Szőcs Bernadett/Ciobanu (Románia), 2. Pfefer/Berho (Franciaország), 3–4. Jeger/Rakovac (Horvátország) és Pang/Perrin (Franciaország).

Vegyes páros: 1. Flore/Pang (Franciaország), 2. Szita Márton/Ciobanu (Magyarország/Románia), 3–4. Bankosz/Wabik (Lengyelország) és Robinot/Berho (Franciaország).