2024. október 7., hétfő

Vereség tizennégy hónap után

FOCICRONIKA
Velimir Zajecet, a Dinamo edzőjét 1999-ben a Rijeka elleni vereség után menesztették

A zágrábi Dinamo, a horvát bajnokság címvédője igen gyorsan, de a játékosok számára talán még időben érkezett pofonba szaladt bele: a fővárosi együttes a 2. fordulóban 14 hónap után veszített saját közönsége előtt. Legutóbb 2009. május 24-én kaptak ki a Maksimir Stadionban: akkor a másik zágrábi együttes, a Zagreb nyert 1:0-ra ellenük a 2008/2009-es idényben. Nem szabad elfelejteni, hogy akkor nem kellettek a pontok a Dinamónak, mivel már előtte bebiztosította a bajnoki címet. Nem épp jó előjel ez a vereség a Dinamónak a Bajnokok Ligája selejtezőjének Sheriff elleni, szerdai visszavágója előtt: a horvát bajnok 1:1-es döntetlent ért el Moldovában, s valamivel előnyösebb helyzetben várhatja a zágrábi visszavágót, mint a tiraspoli együttes. Velimir Zajec nak, a Dinamo edzőjének nemcsak emiatt főhet a feje, hanem azért is, mert 1999-ben a Rijekától szintén a Maksimir Stadionban elszenvedett kudarc után kapott útilaput a talpára…

A 2. fordulóban az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzést Eszéken rendezték, ahol a város nevét viselő csapat a Hajdukot fogadta. Az eszékiek igyekeztek feledtetni az első fordulóban elszenvedett vereséget, amikor 3:0-ra kikaptak a Cibaliától, s az Európa-liga selejtezőjében szereplő splitiek is hasonló célokkal léptek pályára, hiszen csütörtökön 3:1-re kaptak ki Bukarestben a helyi Dinamótól. A 6000 néző előtt lejátszott találkozó végül 2:2-es döntetlennel ért véget, aminek inkább a spliti vendégek örülhettek, hiszen a 86. percben egy tizenegyesből lőtt góllal szerezték meg az egy pontot.

Érdekes, hogy míg az első fordulóban a vendégcsapatok egyetlenegy pontot sem tudtak szerezni, a második körben már négy találkozó is vendéggyőzelemmel ért véget, két mérkőzés döntetlennel zárult, kettőn pedig a vendéglátó csapat otthon tartotta a pontokat. A második fordulóban megszerezte első győzelmét az újdonsült I. ligás Split, amely saját közönsége előtt fölényes győzelmet aratott a Varaždin felett.

A forduló játékosa: Sead Bučan – A Željezničar korábbi labdarúgójának minden labdaérintése veszélyt jelentett a varaždini kapura. Gyors és előreláthatatlan irányváltoztatásaival folyamatosan zavarba hozta a vendégvédelmet, s ennek meg is lett az eredménye: a Split csatára két gólt lőtt a mérkőzésen.

Az 1. forduló eredményei: Zagreb–Lokomotiva 3:1, Rijeka–Split 1:0, Varaždin–Zadar 2:1, Hajduk–Istra 1961 6:1, Karlovac–Inter Zaprešić 3:0, Dinamo–Hrvatski dragovoljac 4:1, Cibalia–Eszék 3:0, Slaven Belupo–Šibenik 1:0.

A 2. forduló: Hrvatski dradovoljac–Lokomotiva 1:2, Inter Zaprešić–Slaven Belupo 0:1, Istra 1961–Zagreb 0:2, Zadar–Karlovac 2:0, Split–Varaždin 4:0, Šibenik–Cibalia 0:0, Dinamo–Rijeka 1:2, Eszék–Hajduk 2:2.

A sorrend: Zagreb, Rijeka, Slaven Belupo 6, Hajduk, Cibalia 4, Split, Dinamo, Karlovac, Zadar, Lokomotiva, Varaždin 3, Šibenik, Eszék 1, Hrvatski dragovoljac, Inter Zaprešić, Istra 1961 0 pont.

A következő forduló (augusztus 6-án, 7-én és 8-án): Zagreb–Eszék, Cibalia–Inter, Varaždin–Dinamo, Lokomotiva–Istra 1961, Rijeka–Hrvatski dragovoljac, Slaven Belupo–Zadar, Karlovac–Split, Hajduk–Šibenik.