2024. október 7., hétfő

„A belgrádi hangulat jobb volt, mint a dél-afrikai”

A Slovan védője, Saláta Kornél a Crvena zvezda elleni meccs előtt nyilatkozott a Magyar Szónak - LABDARÚGÁS – EURÓPA-LIGA
A világbajnokságot is megjárt Saláta Kornél a Crvena zvezda ellen egy döntetlennel is elégedett lenne

A harmadik forduló visszavágói szerepelnek ma műsoron az Európa-liga selejtezőjében, melyben három szerbiai (Spartacus ZV, OFK Beograd, Crvena zvezda) és egy magyarországi (Győr) csapat érdekelt. Az első találkozókon a négy együttesből pont az a kettő okozta a legnagyobb meglepetést, amelyeknek a szakértők kevés esélyt adtak a továbbjutásra. Az OFK Beograd Isztambulban kétgólos hátrányból egyenlített a Galatasaray ellen, s a ma 17 órakor kezdődő mérkőzésen egy gól nélküli döntetlen vagy egy 1:1-es eredmény is elég számára a továbbjutáshoz. Ez azonban egyáltalán nem lesz könnyű, hiszen a törököket Frank Rijkaard irányítja, aki Bajnokok Ligáját nyert a Barcelonával, s olyan játékosok vannak a csapatában, mint az ausztrál válogatott Neill és Kewell , a brazil Elano , a szlovák Baroš , valamint a csapatkapitány Arda Turan és honfitársai, Servet Cetin vagy Gökhan Zan . Rijkaard az első mérkőzés után gratulált a szerb együttesnek, de már a sajtótájékoztatón kihangsúlyozta, hogy a továbbjutás nem egy, hanem két találkozón dől el.

A másik kellemes meglepetést okozott csapat a szabadkai Spartacus ZV volt, amely saját közönsége előtt 2:1-re legyőzte az ukrán Dnyiprót. A vendégek együttese mintegy 40millió eurót ér, s a két klub között óriási a különbség, különösen az anyagi részt szemlélve. Ezt alátámasztja az is, hogy az ukránok egy héttel ezelőtt a klub saját repülőgépjével érkeztek Szerbiába. A párharc esélyese – az egygólos hátrány ellenére is – a Dnyipro, de az OFK Beograd megmutatta, hogy idegenben is lehet kedvező eredményt elérni.

A Győr egy nagyon alacsony színvonalú mérkőzésen hazai pályán 1:0-ra veszített a francia Montpellier ellen. A magyar csapat sok jóra Franciaországban sem számíthat, igaz, a győri játékosokat és klubvezetőket minden bizonnyal némileg felvillanyozta az a hír, hogy együttesük az aktuális klubvilágranglistán 398 helyet lépett előre, és jelenleg a 192. helyen áll.

Szerbiában az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt találkozó 20.30-kor kezdődik Pozsonyban, ahol a helyi Slovan a szerb bajnokság második helyezettjével, az 1991-ben bajnokcsapatok Európa-kupáját nyert a Crvena zvezdával. A belgrádi piros-fehérek anyagi gondokkal küzdenek, ám így is továbbjutás esetén 5000 eurós prémiumot ajánlottak a játékosoknak. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) magas fokú, rizikós meccsnek nyilvánította az összecsapást, s emiatt a szervezők 2,5 méteresre nagyobbították a két csapat szurkolótáborát elválasztó részt. Ma este nyolc órától egészen éjfélig a stadion környékén tilos alkoholos italt árulni, és a stadionban is csak alkoholmentes sört lehet majd vásárolni. A biztonságról 40 szervező és 270 ügyeletes gondoskodik majd. Az első mérkőzésen a szlovák együttes 2:1-re nyert, s így lépéselőnyben várhatja a mai találkozót. A belgrádi mérkőzésen a pozsonyi csapat gólját a szlovákiai magyar Saláta Kornél szerezte, aki a találkozóval kapcsolatban a következőket nyilatkozta a Magyar Szónak:

– Belgrádban úgy léptünk pályára, hogy az volt a célunk, az első félidőben ne kapjunk gólt. Mivel ezt sikerült teljesítenünk, s az első 45 percben még gólt is lőttünk, a második félidőre úgy futottunk ki, hogy megnyerjük a találkozót. Ez végül sikerült is, így egygólos előnnyel kezdjük a mai mérkőzést.

Mennyiben lesz más a mai meccs, mint a belgrádi volt?

– Nem hinném, hogy sokban különbözik majd, hiszen a szerb fővárosban is a Crvena zvezda támadott többet, és biztos vagyok benne, hogy így lesz ez ma is, hiszen ők csak egy győzelemmel juthatnak tovább. Ma is az a célunk, hogy úgy menjünk be félidőben az öltözőbe, hogy ne kapjunk gólt. Ha ezt sikerülne megvalósítanunk, és még gólt is lőnénk, akkor majdnem biztos vagyok benne, hogy továbbjutnánk. Talán annyi különbség lesz a két mérkőzés között, hogy a mai találkozón nekünk nem kötelező a győzelem, így egy döntetlennel is nagyon elégedettek leszünk.

Állni fogja az Ön által vezetett szlovák védelem a sarat?

– Nem lesz könnyű, de jó játékosaink vannak, s bízok a csapattársaimban, és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy számunkra kedvező eredmény szülessen. Az edző ugyanazoknak a játékosoknak szavazott bizalmat a mai mérkőzésre, akik Belgrádban is pályára léptek, vagyis nem lesznek külön védekező középpályásaink, hanem mi is megpróbálunk gólt lőni.

Mit szól ahhoz, hogy a belgrádi klubelnök biztos a C. zvezda továbbjutásában?

– Ez mindenképp nagy optimizmusra utal, de azért én a helyében megvárnám a mérkőzés végét, s csak utána lennék biztos a dolgomban. Figyelembe véve a körülményeket és az első mérkőzés végeredményét, a továbbjutást illetően 60 százalék esélyt adok a Slovannak, 40-et a szerb csapatnak.

Milyen volt Belgrádban 40000 néző előtt pályára lépni?

– Nagyon jó, fantasztikus volt a hangulat. A világbajnokságon is volt ennyi néző a mérkőzéseinken, de ők valóban csak nézők voltak, a belgrádiak pedig szurkolók, akik végig énekeltek, kiabáltak. Ilyen hangulatban a vendégcsapat győztes gólját megszerezni leírhatatlan élményt jelent.

Lesz-e ma újabb Saláta-gól?

– Mivel védő vagyok, nekem elsősorban az a feladatom, hogy megakadályozzam az ellenfél játékosait a gólszerzésben. Természetesen a szabadrúgásoknál, szögleteknél én is előrehúzódok, s van, mikor egy jól irányzott fejessel sikerül a labdát a hálóba továbbítanom. Belgrádban az ellenfél védője kicsit rángatott, visszahúzott, így nem tudtam fejelni, de végül estemben, kapásból olyan jól találtam el a labdát, hogy gól született belőle. Ha ma nem szerzek gólt, de továbbjutunk, egyáltalán nem leszek szomorú.

Tart-e a szlovák rendőrség a Crvena zvezda szurkolóitól?

– Igen, de nemcsak a szerb drukkerektől, hanem a szlovákoktól is, mert ahhoz, hogy valamilyen incidens történjen, két fél szükséges.

A csütörtöki program

OFK Beograd–Galatasaray (2:2) – 17 óra

Dnyipro (ukrán)–Spartacus ZV (1:2) – 19 óra

Slovan (szlovák)–Crvena zvezda (2:1) – 20.30

Montpellier (francia)–Győr (1:0) – 20.45