2024. október 7., hétfő

„Túl jól játszunk, csinálj valamit!”

LABDARÚGÁS

Néhány évvel ezelőtt igen rosszul sikerült a felkészülés a Zenta csapatának, mivel az együttes sok barátságos mérkőzést elveszített a bajnokság kezdete előtt. Akkor Özvegy József, a klub titkára azt mondta, nincs nagy baj, hiszen nem a tét nélküli találkozókat kell megnyerni, hanem a bajnokságban kell a pontokat begyűjteni.

A II. liga északi csoportjának 2010/2011-es idénye éppen fordított előjelekkel kezdődik majd a Zenta számára, mint a néhány évvel ezelőtti, hiszen az együttes kiválóan játszott az elmúlt másfél hónapban, s a tíz mérkőzésből csak kettőt veszített el, azzal, hogy az egyiket minimális arányban az európai porondon is tisztes helytállást tanúsító szabadkai Spartacus ZV ellen.

A Tekstilac ellen az első húsz percben olyan jól játszottunk, hogy odamentem Branislav Bulatović edzőhöz, s mondtam neki, hogy nem lesz ez így jó, csináljon valamit, cseréljen le néhány játékost, hiszen nem egy felkészülési meccsen kell így focizni, hanem majd a bajnokságban. Nagyon jó csapatot sikerült összeraknunk, annak ellenére, hogy néhány meghatározó játékosunk, mint például Baštovanov, Nagypál és Pauljević eligazoltak, helyükre a középpályán olyan képzett, de még bizonyítani akaró fiatalokat szerződtettünk, akik a gyors passzos játékot részesítik előnyben. Ha egy csapatnak jó a középpályája, akkor a védelemmel és a támadással sincs gond, s nagyon úgy tűnik, ez most ránk is igaz – mondta Özvegy tegnapi beszélgetésünk alkalmával, s kitért arra is, hogy egy rutinos játékos, Bajusz Endre is visszatért a csapatba:

Endrének, aki előtte a budapesti MTK-ban játszott, volt egy térdműtétje, s még nem teljesen fitt, de tavasszal mindent megtett, hogy minél jobb formába lendüljön és hogy megerősítse a térdét. Egyelőre még meccshiánya van, de ahogy múlt az idő, egyre jobban játszott a felkészülési mérkőzéseken, és ha az első néhány fordulóban nem is lesz kezdő, később majdnem biztos, hogy egy állandó, oszlopos tagja lesz a védelemnek.

Ami a zentai fiatalokat illeti, Farkas Dániel már tavaly is csapattag volt, s az idén is jó játékra számítanak tőle, s az adai AFK-nak kölcsönadott Pócs Tamás teljesítményén is látszik, hogy egy idényen át a felnőttek között bizonyíthatott. A bónuszszabály továbbra is érvényben van, vagyis három 1991-es vagy későbbi születésű játékosnak végig kell játszania legalább egy félidőt. A Zentának ezzel biztosan nem lesznek gondjai, hiszen kilenc ún. bónuszjátékosa van, de ahogy Özvegy is mondta, valamennyiüknek helye van a felnőttcsapatban, s nem azért tagjai a klubnak, hogy eleget tegyenek a követelményeknek.

A liga színvonalasabbnak és kiegyensúlyozottabbnak ígérkezik, főleg azért, mert a felkészülési meccsekből kiindulva az idén nincs gyenge csapat. Tavaly a torontálvásárhelyi Spartacus és a Metalac kicsit kilógott a sorból, s az idén talán a Versecre mondhatjuk, hogy gyengébb, de csak azért, mert nem erősítettek. A bajnoki címre főesélyesek a Donji Srem, a Veternik és a dunacsébi ČSK. A Zenta szombaton Nagykikindán a város nevét viselő együttes ellen lép pályára. Sokan úgy tartják, hogy az első mérkőzés meghatározó lehet s rányomhatja bélyegét akár az egész őszi idényre. Én úgy vélem, hogy ez abban az esetben igaz, ha valaki saját közönsége előtt kezd egy gyengébb csapat ellen, de nem sikerül nyernie. A szombati mérkőzésnek mi vagyunk az esélyesei, de biztos vagyok benne, hogy nem lesz könnyű begyűjtenünk a három pontot. Az idei célunk, hogy szép, ötletes akciókkal elkápráztassuk a közönséget, s természetesen minél több találkozót nyerjünk meg. Nem a bajnoki címre hajtunk, de ezzel a csapattal nemcsak a hazai pályán illene győzelmeket szereznünk, hanem idegenben is, ahol az ellentámadásokra alapozunk majd.

A csapatból távoztak: Öreg Tibor (AFK), David Perović (bajmoki Radnički), Nagypál Tibor (Topolya), Darko Baštovanov (Sloboda Novi Kozarci), Davor Rajkovača (Bácska 1901), Danilo Vukobrat (Zemun), Dragan Žmukić (törökkanizsai Obilić), Branislav Pauljević (kúlai Hajduk), Mihalecz Sándor (AFK).

Érkeztek: Nemanja Romić (Novi Sad), Bajusz Endre (MTK Budapest), Milan Radin (Novi Sad), Dušan Jović (Srem), Pócs Tamás (AFK), Miljan Milivojev (Rusanda Melenci), Vitomir Nikolin (lučani Mladost), Bojan Maravić (Spartacus ZV), Nemanja Vasin (Becse).

Az eddigi barátságos mérkőzések eredményei: Topolya–Zenta 0:4, Zenta–Bácska 1901 4:0, Zenta–Spartacus ZV 0:1, Potisje–Zenta 0:8, Zemun–Zenta 1:2, Zenta–Proleter (Njegoševo) 6:0, Napredak–Zenta 4:1, Zenta–Szerbia kadétválogatottja 2:1, Tekstilac–Zenta 1:4, Obilić (Törökkanizsa)–Zenta 3:5.

A Zenta mérkőzéseire továbbra is száz dinár a belépő. A csapat először augusztus 28-án, a harmadik fordulóban játszik majd saját közönsége előtt, amikor a Dolina látogat a Tisza-parti együtteshez.