2024. október 7., hétfő

Hajduk: bajnoki cím és a Barcelona

FociCROnika
Vahid Halihodžić lett a zágrábi Dinamo edzője


Senki nem mondhatja, hogy a horvát labdarúgóélet unalmas lenne. Azok után, hogy a múlt héten a Dinamo a Bajnokok Ligájából való kiesés, valamint a gyenge bajnoki rajt miatt menesztette Velimir Zajecet, s a zágrábi együttes még mindig nem találta meg az edző utódját, a sorozatban ötszörös bajnokcsapat egy újabb pofont kapott, ezúttal saját szurkolóitól, akik bojkottálták a Dinamo–Karlovac mérkőzést, amelyen a zágrábi együttes kispadján az ideiglenes edző, Sreten Ćuk ült.

A találkozón mindössze 500 néző volt, ám ezeknek is egy része a mintegy 50 kilométerre levő Karlovacról érkezett, s természetesen nem a Dinamónak szurkolt. A bojkott célja a jelenlegi vezetőség, még pontosabban Zdravko Mamić eltávolítása a klubból. A Dinamo közleményt adott ki a meccs után, melyben megköszönte annak a néhány nézőnek a jelenlétét, akik mégis eljöttek a Karlovac elleni találkozóra, s arra biztatta a távol maradókat, hogy már a következő hazai mérkőzésre, amely a Győr elleni Európa-ligás találkozó lesz, minél nagyobb számban jöjjenek el és szurkoljanak a csapatnak. Tegnap délutánra az is kiderült, hogy a muzulmán Vahid Halihodžić lesz a Dinamo edzője. Előtte a bolgár Hriszto Sztoicskov önként jelentkezett a posztra, Josip Skoblarral csütörtökön tárgyaltak Mamićék, de ő jól érzi magát Marseille-ben, s szóba került a szlovén Srećko Katanec is, aki szintén esélyes volt az edzői posztra. A Dinamo különben szurkolói támogatása nélkül is legyőzte – igaz, nem könnyen – a 60. percig előnyben levő Karlovacot, de így is csak a hatodik helyen áll a táblázaton.

Négy forduló után három csapatnak, a spliti Hajduknak, a Rijekának és a Zagrebnek van tíz pontja. Érdekes, hogy a jó európai kupaszereplés (a bukaresti Dinamo legyőzése) szárnyakat adott a Hajduknak, amely a hétvégén, Zaprešićben lőtt öt gólt a vendéglátó Internek. A splitiek étvágya azonnal meg is nőtt, s Senijad Ibričić, a csapat egyik legjobbja már a bajnoki cím megszerzéséről és a klub születésnapjának méltó megünnepléséről álmodozik.

– A Hajdukot 1911. február 13-án alapították, vagyis jövőre ünneplejük a klub fennállásának 100. évfordulóját. Jó lenne, ha az ünnepségre a horvát bajnokság győzteseként vendégül látnánk a Barcelonát – mondta Ibričić, aki nem a levegőbe beszélt, hiszen a split klub vezetői is megerősítették, hogy kiváló kapcsolatot alakítottak ki a katalán klubbal, s készek arra, hogy a klub 100. születésnapjára a Barcelona ellen lépjen pályára az együttes. A Hajdukra a következő bajnoki mérkőzés előtt még egy nagy feladat vár: csütörtökön a román Unirea látogat Splitbe, s a horvátok bíznak abban, sikerül olyan előnyt szerezniük a visszavágóra, hogy megnyerjék a párharcot, ami azt jelentené, hogy az Európa-liga csoportkörében folytatnák a küzdelmet.

A 4. forduló: Hrvatski dragovoljac–Istra 1961 1:1, Inter Zaprešić–Hajduk 0:5, Eszék–Lokomotiva 0:0, Šibenik–Zagreb 0:1, Zadar–Cibalia 0:0, Split–Slaven Belupo 3:0, Dinamo–Karlovac 4:2, Rijeka–Varaždin 1:1.

A sorrend: Hajuk, Rijeka, Zagreb 10, Slaven Belupo 9, Cibalia 8, Dinamo, Lokomotiva 7, Split, Karlovac 6, Varaždin 5, Zadar 4, Eszék 3, Šibenik, Hrvatski dragovoljac, Istra 1961 1, Inter Zaprešić 0 pont.

A következő forduló (augusztus 20-án és 21-én): Zagreb–Inter Zaprešić, Slaven Belupo–Dinamo, Istra 1961–Eszék, Karlovac–Rijeka, Lokomotiva–Šibenik, Cibalia–Split, Varaždin–Hrvatski dragovoljac, Hajduk–Zadar.