2024. október 7., hétfő

Egyik edző sem elégedett az eredménnyel

LABDARÚGÁS – BAJNOKOK LIGÁJA
A belga Olivier Deschacht többször is csak szabálytalanul tudta megállítani Cléót, a Partizan brazil játékosát (Fotó: Beta)

Brüsszelben sorra kerülő BL-selejtező negyedik fordulójának visszavágó mérkőzésére, miután szerda este Belgrádban 2:2-es döntetlent játszott az Anderlechttel.

A gól nélküli első félidő után a második játékrész elején felpörögtek az események, s a nézők négy gólt láthattak, bánatukra a labda kétszer a Partizan kapusának háta mögé került. Az első és a második játékrészben a Partizan főleg a szélekről veszélyeztetett, s így volt ez az 51. percben is, amikor
harcolt ki szabadrúgást a bal oldalon, ám
lövése kapu mellé ment.
Partizan–Anderlecht 2:2 (0:0)

Belgrád, Partizan Stadion, 25000 néző, vezette: Claus Bo Larsen (Dánia). Góllövők: Cléo az 58., Lecjaks (öngól) a 65., illetve Gillet az 53. és Juhász a 66. percben.

Partizan: R. Ilić, Stevanović, Lazevski, Jovanović, Krstajić, Petrović, Moreira (Smiljanić), Tomić (Davidov), S. Ilić, Cléo, Iliev (Bogunović).

Anderlecht: Proto, Mazuch, Juhász, Deschacht, Gillet, Lecjaks, Polák (Badibanga), Surez, Boussoufa (Mareček), Lukaku (Kanu), Kouyaté.

A következő támadásból az Anderlecht megszerezte a vezetést: a belga csapat játékosai kihasználták az üresen hagyott területet, és az élesen középre lőtt labdát a remek ütemben érkező Gillet fejelte a hazaiak kapujába. A gól nem zavarta össze a hazaiakat, és az 58. percben egy kiváló Ilić-megmozdulás után (a középpályás átemelte a belga védelem felett a labdát) Cléo egyenlített. A brazil játékos folytatta jó sorozatát, hiszen már a hatodik gólját lőtte az idényben. Nem sokkal később a Partizan megfordította a mérkőzés állását, igaz, ehhez jókora vendégsegítség is kellett. A 65. percben Iliev adott középre, s a menteni igyekvő Lecjaks kilőtte a jobb felső sarkot. A belga csapat kapusa, Proto mozdulni sem tudott a váratlan lövésre. A hazaiak és a szurkolók gólöröme még javában tartott, amikor Juhász Roland, a magyar válogatott védője egy szabadrúgás után a hazaiak kapuja előtt őrizetlenül maradt, és a csereként beállt Kanu passzát két méterről bal lábbal az üres kapuba lőtte. Mint később kiderült, a 194 centiméter magas védő állította be a találkozó 2:2-es végeredményét is.

Az első kilencven perc után a Partizan játékosai úgy vélik, hogy a visszavágón képesek lesznek győzni és bejutni a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

– Elégedett vagyok. Tudtuk, hogy lesznek majd különféle taktikai cselek, próbálkozások, s természetesen voltak is, emiatt az első félidőben a nézők nem láthattak szép focit. A második félidőben mindkét együttes nyitottabb felállásban kezdett. Nagyon sajnálom, hogy egy nagyon furcsa helyzetből kaptuk a második gólt, de fel a fejjel, olyan eredményt értünk el, amely reménykedésre ad okot – mondta Mladen Krstajić, aki a találkozó előtt kijelentette, akkor lenne igazán elégedett, ha csapata nem kapna gólt a belgrádi találkozón. Ami a visszavágót illeti, a rutinos védő, aki 2000-től 2009-ig a Bundesligában (a Werderben és a Schalkéban) szerepelt, a következőket mondta:

– Nagyon oda kell figyelnünk a keddi visszavágóra, s taktikailag olyan jól kell játszanunk, mint tettük azt Belgrádban az első félidőben, mivel apróságok döntenek majd a továbbjutásról. Emellett többet is kell majd kockáztatnunk.

Milan Smiljanić az 52. percben állt be a nem teljesen egészséges Moreira helyére, s az ő pályára lépésével kezdődött a gólparádé, hiszen az 53. és a 66. perc között négyszer is rezdültek a hálók.

– Továbbra is az Anderlecht a párharc esélyese, de a visszavágón bármi megtörténhet, hiszen mi Brüsszelben is a győzelemre játszunk majd.

A Partizan edzője, Aleksandar Stanojević az Anderlecht elleni mérkőzés után azt nyilatkozta, hogy elégedett a csapata játékával, az eredménnyel azonban nem. A tréner kiemelte, hogy a visszavágón nem szándékozik kalkulálni, mivel együttesének csak egy esélye maradt a Bajnokok Ligája csoportkörébe kerüléshez, s azt szeretnék kihasználni. A vendégcsapat edzője, Ariel Jacobs sem volt elégedett az eredménnyel:

– Figyelembe véve, hogy idegenben léptünk pályára, valamennyi edző elégedett lenne a 2:2-es végeredménnyel. De nem szabad elfelejtenünk, hogy mi vezettünk 1:0-ra, s ha kicsit érettebbek vagyunk, akkor másként is alakulhatott volna az eredmény. Három gólt lőttünk, az ellenfél csak egyet, mégis döntetlen lett a vége. Ilyen a labdarúgás – mondta Jacobs.

Az első mérkőzésen látszott, hogy a belga csapat játékosai fizikailag felkészültebbek, erősebbek, a Partizan pedig abban bízhat a visszavágón, hogy a bal szélen sikerül véghezvinnie néhány jól kidolgozott támadást s valamelyik akció végén betalálnia az ellenfél kapujába.

Eredmények

BL-selejtező, 4. (utolsó) forduló, első mérkőzések, bajnokok ága:

Salzburg (osztrák)–Hapoel Tel-Aviv (izraeli) 2:3

Basel (svájci)–Sheriff Tiraspol (moldovai) 1:0

Nem bajnokok ága:

Braga (portugál)–Sevilla (spanyol) 1:0

Werder Bremen (német)–Sampdoria (olasz) 3:1