2024. október 7., hétfő

„Kivártam az utolsó pillanatig”

LABDARÚGÁS–Juhász Rolandnak, az Anderlecht játékosának nyilatkozata a Partizan elleni meccsről és az Eb-selejtező előtt álló magyar válogatottról
Juhász Roland az Anderlecht egyenlítő gólja után a belgrádi Partizan elleni BL-mérkőzésen (Fotó: Beta)

Talán nagyképűen hangzik majd, de könnyen megtörténhet, hogy a jövőben ismertebb sportolók önként jelentkeznek majd, hogy nyilatkozni szeretnének a Magyar Szónak. Erre a következtetésre azután jutottunk a kollégákkal, hogy átolvastunk néhány interjút a lapban, amelyeknek a megjelenése után az illetők kiváló teljesítménnyel hívták fel magukra a figyelmet.

A moholi Könyves Norbert, a budapesti MTK labdarúgója miután a Sportvilág címlapján szerepelt, két gólt lőtt a magyar bajnokságban. A zentai Nemanja Nikolić rövid nyilatkozata után egy gólpasszt és egy gólt íratott a neve mellé (még) a Kaposvár színeiben, Sidi Péter céllövő pedig, miután a vele készült interjúval harangoztuk be a müncheni sportlövő világbajnokságot, egy arany- és egy ezüstéremmel zárta a tornát. A felsoroltakhoz részben csatlakozott a szlovák válogatott magyar nemzetiségű védője, Saláta Kornél, akivel miután megbeszéltük az interjú időpontját, győztes gólt szerzett a Slovan színeiben a Crvena zvezda elleni Európa Ligás mérkőzésen.

A „nyilatkozz a Magyar Szónak és légy sikeres” klub szerda este egy újabb taggal bővült. Juhász Roland, a magyar válogatott és a belga Anderlecht védője a szerdai lapban elmondta, hogy klubcsapatára nehéz mérkőzést vár Belgrádban a Partizan ellen. A 27 éves játékosnak maximálisan igaza lett, hiszen a belgák 2:1-es hátrányba kerültek a Bajnokok Ligája selejtezőjének rájátszásában, ám végül Juhász góljával egyenlítettek, így valamivel kedvezőbb helyzetből várhatják a keddi, brüsszeli visszavágót.

– Játékosként azt mondhatom, hogy egy nagyon érdekes mérkőzés volt a szerdai BL-találkozók. Az első félidőben kiválóan, szinte hiba nélkül játszottunk, amit az is bizonyít, hogy a Partizannak nem voltak helyzetei – nyilatkozat a Magyar Szónak Juhász Roland, aki így folytatta:

– A második félidőben megszereztük a vezetést, utána azonban volt pechesek voltunk, hiszen két olyan gólt kaptunk, amelyek nagyon könnyen elkerülhettük volna. A Partizan az első komolyabb helyzetéből betalált, pár perccel később pedig egy öngóllal megfordították az állást. Szerencsére nagyon gyorsan egyenlítettünk, s habár utána mindkét csapatnak volt még néhány gólszerzési lehetősége, az eredmény már nem változott. A döntetlen az én véleményem szerint hűen tükrözi a pályán látottakat, s egy reális eredmény született.

• A 2:2-es végeredményt az Ön gólja jelentette. Ez a találat is igen érdekes körülmények között született, hiszen valamennyi vendégjátékos elhagyta a Partizan 16-osát, s indult vissza védekezni, kivéve Kanut és Önt. Miért nem futott vissza?

– A szabadrúgásoknál fel szoktam menni fejelni, így volt ez most is, s mikor láttam, hogy még megszerezhetjük a labdát, akkor úgy gondoltam, kivárok az utolsó pillanatig, s amikor már látom, hogy semennyi esély sincs a gólszerzésre, akkor visszafutok. Ezúttal megérte az ellenfél kapuja előtt maradnom, de a gólhoz nagyon kellett Kanu harciassága és leleményessége, aki a Partizan kapusát és védelmét megelőzve, nekem passzolta a játékszert.

• Milyen mérkőzésre számítanak Brüsszelben a visszavágón?

– A belgrádihoz hasonló találkozóra van kilátás. Abban biztos vagyok, hogy a Partizan nem fog ész nélkül nekünk rontani, hiszen ha rögtön az elején kitámadnak, s gólt kapnak, akkor igen nehéz helyzetbe kerülnek. Helyzeti előnyben vagyunk, hiszen a visszavágón mi leszünk a pályaválasztók, s van egy 2:2-es döntetlenünk. Ez azonban nem szabad, hogy becsapjon bennünket, hiszen a 0:0 és az 1:1 is a mi továbbjutásunkat jelentené, de arra, hogy ez legyen a végeredmény, nem szabad játszanunk.

• A Partizan vezetősége 20 000 euró prémiumot adott a játékosoknak a Helsinki legyőzéséért. Amennyiben túljutnának az Anderlechten, egyes források és a logika szerint ennek a kétszeresét, vagyis 40 000 euró ütné a játékosok markát.

– Belgiumban ez változó. Most nem tudok róla, hogy meghatározták volna a pontos összeget, de szerintem a mi esetünkben is hasonló prémiumról beszélhetünk. Azonban nemcsak a pénz számít, hiszen a Bajnokok Ligájában, a legjobbak között szerepelni, egészen más, mint az Európa Ligában játszani.

• Ami a magyar válogatottat illeti, nemsokára kezdődik a 2012-es Európa-bajnokság selejtezője. A nemzeti csapat az utolsó két mérkőzésén 6:1-re és 2:1-re kapott ki Hollandiától, illetve Angliától. A két mérkőzés között volt egy szövetségi kapitány váltás: Erwin Koeman helyére Egervári Sándor érkezett.

– Külön választanám a holland meccset az angoltól, mivel azoknak a labdarúgóknak, akik az Oranje ellen léptek pályára, akkor már három hete véget ért a bajnokság, s míg a hollandok a világbajnokságra készültek gőzerővel, addig a magyar csapat tagjai közül már szabadságon voltak, pihenték az idény fáradalmait. Az angolok ellen már látszódott, hogy mindenki kezd formába lendülni, sokkal jobban mozogtunk a pályán, s vezettünk is. Az angolok Gerrard góljával egyenlítettek és fordítottak, ami azt bizonyította, hogy nagyon sok klasszis játékos van Capello csapatában, akik közül bárki képes két villanással megfordítani a találkozót. Volt néhány biztató jel az utolsó mérkőzésünkön, de még mindig nagyon sokat kell fejlődnünk. Egervári Sándor érkezésével visszatért a csapata Gera Zoltán, aminek nagyon örülök, hiszen rá nagy szüksége van a magyar csapatnak, mivel egy kiváló játékosról van szó, aki nagyon sok fiatal magyar gyereknek a példaképe is. Az angolok ellen jó játékkal tért vissza, s ha a csapat többi tagja is formába lendül, akkor egy erős válogatottunk lehet.

• Az Eb-selejtezőben a magyar együttes az E csoportban kapott helyet, amelyben Hollandia, Svédország, Finnország, Moldova és San Marino szerepel majd.

– A hollandok kiemelkednek ebből a csoportból, s rajtuk kívül van három olyan csapat, a svéd, a finn és a magyar, amelyek közül bármelyik odaérhet a második helyre. A hollandokat azért emelném ki, mert testközelből is láttuk őket, megtapasztalhattuk hogyan játszanak és a világbajnokságon is bizonyítottak.

• Néhány televíziós csatornának köszönhetően egyre többet lehet látni a belga bajnokság mérkőzéseit. Többen megjegyezték, hogy az összefoglalókban mindig bekerül egy-egy súlyosabb sérülés. Ennyire durva a belga bajnokság?

– Nem, de sajnos akik szerkesztik az összefoglalókat, ők ezt tartják fontosnak, s erre helyezik a hangsúlyt. Az utóbbi időben valóban volt néhány csúnya belépő, s természetesen többen szóvá is tették, hogy a jövőben ilyenre ne kerüljön sor.