2024. október 7., hétfő

Tömegverekedés Athénban

KOSÁRLABDA
A kosárlabda helyett a szék és az öklök játszották a főszerepet a Görögország–Szerbia „barátságos” mérkőzésen (Fotó: Beta)

A lehető legcsúnyább módon ért véget az Athénban megrendezett Akropolisz-kupa, miután az utolsó mérkőzésen a szerb és a görög férfikosárlabda-válogatott tagjai összeverekedtek. Két perccel a mérkőzés vége előtt, 74:73-as görög vezetésnél Teodosić és Fotszisz összevitatkozott, aminek tömegverekedés lett a vége, amibe valamennyi játékos, még a cserepadon ülők is bekapcsolódtak. A görögök izomkolosszus centerét, Szofoklisz Szkorcianitisz t senki nem tudta megfékezni, s habár a szerb együttes centere, Nenad Krstić minden tőle telhetőt megtett: egy székkel megpróbálta „lenyugtatni” a görög óriást, ám az ülőalkalmatossággal végül Janisz Burusszisz t találta fejbe.

A szerb válogatott tegnap délelőtt hazautazott, kivéve Krstićet, akit a görög rendőrség kihallgatott, így csak tegnap este csatlakozott az együtteshez. A szerb válogatott szövetségi kapitánya, Dušan Ivkovića bírókat hibáztatta, akik szerinte az ítéleteikkel nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a mérkőzés félbeszakadjon és tömegverekedéssel érjen véget.

Az eset után a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) görög nemzetiségű alelnöke, Jorgosz Vaszilakopulosz azt nyilatkozta, hogy habár a felkészülési mérkőzések szerepelnek a FIBA naptárában, a nemzetközi szervezetnek semmi köze ezekhez a találkozókhoz: mivel nem a FIBA nevezte meg a mérkőzés játékvezetőit és küldöttjét, így ebből következik, hogy a nemzetközi szövetség senkit nem fog semmiféle eltiltással, büntetéssel sújtani.

A világbajnokság jövő szombattól, augusztus 28-ától szeptember 12-éig tart Törökországban.