2024. október 7., hétfő

Folytatta a Hajduk és a Dinamo

FociCROnika
A Torcidák, a spliti Hajduk drukkerei egy újabb 4:1-es győzelmet ünnepelhettek

A Hajduk és a Dinamo ott és úgy folytatta a horvát bajnokságban, ahol az Európa-ligában abbahagyta: a splitiek az ötödik fordulóban, csakúgy, mint csütörtökön a nemzetközi porondon a román Unirea ellen, 4:1-re nyertek a Zadar ellen, s továbbra is – holtversenyben a Rijekával és a Zagrebbel – az első helyen állnak. A zágrábiak, akik csütörtökön Győrben nyertek 2:0-ra, ezúttal Kaproncán (Koprivnicán) értek el ugyanilyen eredményt.

A Hajduk színeiben ismét eredményes volt Ibričić, akiről a szurkolók már ódákat zengenek és különféle dalokat énekelnek róla a mérkőzésen. A spliti játékosok közül csak a kapus Subašić veszített a népszerűségéből, aki csapnivalóan reagált a záraiak egyetlen gólja előtt. Ennek ellenére a 25 éves hálóőr továbbra is élvezi a Hajduk edzőjének bizalmát, így biztos, hogy a jövőben is ő áll majd a spliti kapuban.

A zágrábi Dinamo magabiztosan nyert a Slaven Belupo ellen, s a Győrben duplázó Ante Rukavina ezúttal is feliratkozott a góllövőlistára. A zágrábiak új edzője így már két győzelemnél tart, s úgy látszik, nagyon otthonosan érzi magát a Dinamóban, ugyanis a csapat egyik edzésén Vahid Halihodžić elzavart egy fényképészt, aki az edző állítása szerint nem kért engedélyt arra, hogy képeket készíthessen a csapat tagjairól.

A forduló játékosa: Senijad Ibričić – a Hajduk játékosa az Unirea elleni Európa-liga-mérkőzésen két gólt lőtt, s habár a találkozó után elfáradt, jó teljesítményét három nappal később, vasárnap is meg tudta ismételni, igaz a Zadar jóval gyengébb ellenfél volt, mint a románok.

A forduló gólja: Josip Golubar – a Varaždin játékosának gólja egyesek szerint a 12., mások szerint a 16., míg egy harmadik csoport szerint a 18. másodpercben született a Hrvatski dragovoljac ellen. Sajnos hivatalos adat nincs a gólszerzés pontos idejéről, de nagyon valószínű, hogy a horvát bajnokság történelmének leggyorsabb gólját látták a varasdi nézők.

A forduló legjobb húzása: Branko Karačić szerződtetése – a forduló előtt az Eszéknek egy veresége és három döntetlenje volt. A vezetőség Karačićot kérte fel edzőnek, s úgy tűnik, jól döntöttek, mivel az eszékiek az Istra 1961 otthonában megszerezték első győzelmüket a 2010/2011-es idényben.

Az 5. forduló eredményei: Zagreb–Inter Zaprešić 2:1, Slaven Belupo–Dinamo 0:2, Istra 1961–Eszék 1:2, Karlovac–Rijeka 0:1, Lokomotiva–Šibenik 0:0, Cibalia–Split 0:1, Varaždin–Hrvatski dragovoljac 2:0, Hajduk–Zadar 4:1.

A sorrend: Hajduk, Rijeka, Zagreb 13, Dinamo 10, Split, Slaven Belupo 9, Cibalia, Lokomotiva, Varaždin 8, Karlovac, Eszék 6, Zadar 4, Šibenik 2, Hrvatski dragovoljac, Istra 1961 1, Inter Zaprešić 0 pont.

A következő forduló (augusztus 27-én, 28-án és 29-én): Hrvatski dragovoljac–Eszék, Šibenik–Istra 1961, Inter Zaprešić–Lokomotiva, Zadar–Zagreb, Varaždin–Karlovac, Rijeka–Slaven Belupo, Split–Hajduk, Dinamo–Cibalia.