2024. október 7., hétfő

A Hajduknak egy pont, a törököknek semmi

FociCROnika

Tíz millió euró alatt nem eladó: Senijad Ibričić

Pontosan ötven évet kellett arra várni, hogy spliti városi rangadót rendezzenek a horvát bajnokságban. A hatodik fordulóban a város nevét viselőt csapat a városi riválist, a Hajdukot fogadta: annak ellenére, hogy a szervezők 4500 belépőt bocsátottak a szurkolók rendelkezésére, a kisebbik spliti stadionban mintegy 6000-en voltak kíváncsiak a találkozóra. A Split játékosai rózsákat ajándékoztak a Hajduk játékosainak az Európa Liga csoportkörébe való bejutásért, azonban, amint elkezdődött a mérkőzés a kedveskedésnek és az ajándékozásnak már nyoma sem volt.

A Hajduk szerezte meg a vezetést a 13. percben, a vendéglátók a 67. minutumban egyenlítettek. Több gól már nem született a mérkőzésen, amely előtt Splitben elterjedt a hír, hogy a mérkőzés alatt a török Galatasaray vezetői a horvát tengerparti városban tartózkodnak, méghozzá azért, mert szeretnék magukkal vinni, vagyis leszerződtetni Senijad Ibričićet. A hírek igazak voltak, hiszen az isztambuli együttes képviselőinek jelenlétét Joško Svaguša, a Hajduk elnöke is megerősítette, ám azt is hozzátette, hogy a Galatasaray 6,5 milliós ajánlatára nemet mondtak, mivel Ibričićet 10 millió euró alatt nem szándékoznak eladni a bosnyák válogatottat. Egyelőre nem tudni, hogy a törökök ismét tárgyalóasztalhoz ülnek-e majd Ibričić miatt, mivela Galatasaray a csatár válogatottbeli társára, Zvjezdan Misimovićra is szemet vetett, aki jelenleg a Wolfsburg játékosa, ám a brazil Diego érkezésével a német csapat könnyebben megválik a bosnyák labdarúgótól, mint a Hajduk Ibričićtől, akinek az ára, az Európa Liga mérkőzései után – feltéve, hogy a szezonbeli formáját mutatja majd – minden bizonnyal növekedni fog.

A következő forduló rangadóját ismét Splitben rendezik majd: szeptember 11-én a Hajduk a zágrábi Dinamót fogadja.

A 6. forduló eredményei: Hrvatski dragovoljac–Eszék 1:1, Šibenik–Istra 1961 2:2, Inter Zaprešić–Lokomotiva 5:0, Zadar–Zagreb 2:1, Varaždin–Karlovac 1:0, Rijeka–Slaven Belupo 2:1, Split–Hajduk 1:1, Dinamo–Cibalia 2:0.

A sorrend: Rijeka 16, Hajduk 14, Dinamo, Zagreb 13, Varaždin 11, Split 10, Slaven Belupo 9, Cibalia, Lokomotiva 8, Eszék, Zadar 7, Karlovac 6, Šibenik, Inter Zaprešić 3, Hrvatski dragovoljac, Istra 1961 2 pont.

A következő forduló (szeptember 10-én, szeptember 11-én): Zagreb–Split, Karlovac–Hrvatski dragovoljac, Hajduk–Dinamo, Istra 1961–Inter Zaprešić, Cibalia–Rijeka, Eszék–Šibenik, Slaven Belupo–Varaždin, Lokomotiva–Zadar.