2024. október 7., hétfő

Nem lesz könnyű a címvédés

ASZTALITENISZ– A hétvégén kezdődik a férfi és a női Szuperliga – A férfiaknál négyen pályáznak az első helyre – Új versenykiírás szerint rendezik a mérkőzéseket
A belgrádi Crvena zvezda csapata (balról jobbra): Vladimir Marić, Josip Huzjak, Vladimir Radonjić, Miloš Savić

Pénteken a Vojvodina–Dunacséb női mérkőzéssel kezdődik meg a 2010/2011-es idény a Szuperligában, amely igen sok változást ígér az előző szezonhoz képest. Nemcsak a játékosok jövés-menése teszi majd érdekessé a bajnokságot, hanem az is, hogy az új versenykiírás elfogadása miatt az eddigi hat mérkőzés helyett csak három kell a győzelemhez.

A mérkőzésre minimum három, maximum hat játékost lehet benevezni. Az új lebonyolítási mód a következőképpen néz ki: A1–B2, A2–B1, A3–B3, A1–B1, páros mérkőzés. Ehhez még annyi megjegyzés szükségeltetik, hogy az A1-re és a B1-re nevezett játékos, vagyis a két legjobb párosban nem állhat asztalhoz.

Ami a férfiakat illeti, a címvédő Crvena zvezda háromtagú csapatából csak Vladimir Radonjić maradt, miután Marsi Márton és Pető Zoltán másik klubba igazolt. Helyükre érkezett az újvidéki Vojvodinából Miloš Savić, valamint Horvátországból Josip Huzjak, aki az előző idényben Németországban játszott, s aranytartalékként mindig ott van a fontos mérkőzéseken átlagon felül teljesítő csapatkapitány, Vladimir Marić. A benevezettek listáján szerepel még az indiai Arpit Bhopalkar, aki a tervek szerint januártól öltené magára a piros-fehér mezt. A C. zvezda játékosai nyolcnapos edzőtáborozáson vettek részt Csókán, a felújított iskola tornatermében. A címvédőnek az első két fordulóban nem lesz nehéz dolga, hiszen a Versec és a Vojvodina lesz az ellenfele, utána azonban a Spartacus és a Partizan következik.

Ez a csapat mindenképp komoly bajnokesélyesnek számít, de mivel a szabadkai Spartacus, a nagybecskereki Banat és a belgrádi Partizan is erősített, így az első helyért nagy küzdelem várható. A Spartacus a már említett Pető mellett leigazolta Lorencio Lupulescut, a Banat két oszlopos tagja – Borčić és Petkov – mellé szerződtette Uroš Gordićot, a Partizan pedig a két Čonićtyal, Denisszel és Danijellel, valamint a korábbi szerb válogatottal, Bojan Miloševićtyel vág neki az új idénynek.

– Az elmúlt öt évben nem volt ennyire kiegyensúlyozott a bajnokság, hiszen négy bajnokesélyes csapat van. Természetesen a szabadkai Spartacusnak is az a célja, hogy az első helyen végezzen, s erre minden esélyünk megvan, mivel úgy érzem, hogy a nagybecskereki Banatnak és nekünk van három egyforma erősségű játékosunk, így mindenki ellen másként állíthatjuk fel a csapatot. A felkészülés jól sikerült: nemrég részt vettünk a szolnoki Szent István-kupán, ahol Lorencio Lupulescu harmadik, én pedig második lettem. Mindketten a magyar válogatott Zombori Dávidtól kaptunk ki – nyilatkozta Pető Zoltán, a Spartacus játékosa, aki tavaly a Crvena zvezdával megnyerte az országos bajnokságot.

A férfi Szuperliga csapatai és játékosai:

1. Banat – Nagybecskerek (Đorđe Borčić, Uroš Gordić, Ilija Majstorović, Marko Petkov)

2. Faks – Kragujevac (Milorad Glišić, Đorđe Pejak, Boris Mihailović, Ju. és Jo. Jovanović)

3. Kikinda (Búss Imre, Nikola Toševski, Nikola Popov, Luka Marković)

4. Spartacus – Szabadka (Branko Gavrilović, Kószó Attila, Lorencio Lupulescu, Aleksandar Radosavljević, Pető Zoltán)

5. IMT – Belgrád (Igor Damjanović, Robert Fišer, Radovan Žunjanin, Kristijan Dalea, Vladimir Jakovljević)

6. Stenes – Nagybecskerek (Slobodan Lugonja, Slobodan Radišić, Vladimir Smiljić, Vlada Borčić, Srđan Kaman)

7. Versec (Branislav Đan, Branko Anušić, Nikola Grbić, Gyuris Emil, Szabó Patrik)

8. Vojvodina – Újvidék (Milija Čabrilo, Lazar Grbić, Dušan Starević, Dragan Mitić, Polyák István)

9. Crvena zvezda (Vladimir Radonjić, Vladimir Marić, Miloš Savić, Arpit Bhopalkar, Josip Huzjak)

10. Partizan (Bojan Milošević, Miloš Savić, Danijel és Denis Čonić)

Az esélyesek: Csóka, Topolya, Vojvodina, Zenta

Annak ellenére, hogy egy ideig úgy tűnt, hogy Molnár Mónika a Zentának játszik majd, a szerbiai női válogatott tagja élt azzal a szerződésbe foglalt kitétellel, hogy amennyiben külföldön talál klubot, akkor ott folytatja pályafutását. Molnár Franciaországba igazolt, a Zenta pedig nem gördített semmilyen akadályt távozása elé, így a címvédő a három fiatallal (Tóth, Makszuti, Gyurcsik) vág neki az idénynek.

– Tápai és Tőke távozása után most a fiatalokon van a sor, hogy megmutassák, mire képesek. A célunk a döntőbe jutás, s nehéz mérkőzésekre számítok a Topolya, a Csóka, valamint a Vojvodina ellen – mondta Mellik Zoltán, a Zenta edzője.

A Topolyába visszatért Márkus Katalin, aki nemcsak játékosként vesz majd részt a klub munkájában, hanem edzőként is. Czini Gábor főedző elmondta, hogy a csapat célja a négy közé jutás, ott meg majd meglátják, hogy ki lesz az ellenfél. A tervek szerint Márkus csak az erősebb csapatok ellen áll majd asztalhoz, míg a gyengébbek ellen a fiatalok kapnak bizonyítási lehetőséget.

1. Topolya (Márkus Katalin, Kocsis Emese, Truzsinszki Viktória, Fenyvesi Anna Zsófia, Tóth Klaudia, Brindza Ágnes, Matuska Enikő)

2. Csóka (Aleksandra Radonjić, Nikolić Nikoletta, Hajnal Dorottya, Kormányos Zsanett, Sanja Bečejski, Lengyel Boglárka)

3. Zenta (Tóth Éva, Makszuti Anetta, Gyurcsik Aliz, Mirković (Barlog) Brigitta)

4. Smederevo (Tanja és Sanja Vakulović, Kókai Mónika, Zorana Josimov, Milena és Milica Trajković)

5. Versec (Una Radak, Anđelija Ratić, Tatiana Turkoanje, Dragana Šićarov, Bojana Pejčić)

6. Dunacséb (Petra Banjac, Svetlana Kerkez, Ivana Kohanec, Aleksandra Savić, Stanislava (Stanić) Dimanić)

7. Obilić – Törökkanizsa (Branislava és Dragana Vignjević, Suzana Mendergiš, Katarina Golić)

8. Vojvodina – Újvidék (Slađana Krsmanović, Barna Blanka, Marina Ilić)

9. Novi Sad – Újvidék (Sanja és Marina Sremčev, Tőke Márta, Radoslava Cicmil, Violeta Pavlović)

10. Flip – Nagykikinda (Ružica Popov, Kormányos Kitti, Stefani Čonić, Nina Vico, Teodora Adamović, Jasmina Vujin).

A Szuperliga hétvégi programja

Férfiak, szombat: Spartacus–Kikinda (17 óra), Crvena zvezda–Versec (17 óra), Banat–IMT (17 óra). Vasárnap: Stenes–Faks (17 óra), Partizan–Vojvodina (19 óra).

Nők, péntek: Vojvodina–Dunacséb (17 óra). Szombat: Obilić–Zenta (16 óra), Flip–Versec (11 óra), Csóka–Novi Sad (17 óra), Smederevo–Topolya (18 óra).

Otthon kezd a Zenta II.

A férfi és a női I. ligában is hétvégén kezdődik a bajnokság. A nőknél a II. Liga északi csoportjának és a pótselejtezőnek az első helyezettje, a Zenta II. csapata szombaton saját közönsége előtt fogadja a zimonyi Mladostot, a férfiaknál pedig a törökkanizsai Obilić Begecsen vendégszerepel.

I. liga férfiak, szombat: Medijana–STAK (14 óra), Čarda kod Braše–Obilić (15 óra), Vranje–Mladost (17 óra), Smederevo–Borac (18 óra). Vasárnap: Kostolac–Zmajevo (16 óra).

I. liga nők, szombat: Banat–Novi Beograd (11 óra), Josip Kolumbo–Sloga (16 óra), Palilula–Beočin (16 óra), Zenta II.–Mladost (17 óra). Vasárnap: Goč–Barajevo (12 óra).