2024. október 7., hétfő

A problémák: görögök, Hajduk és Dinamo

FOCICRONIKA
Luka Modrić felépült sérüléséből, így ma már pályára léphet a görögök elleni Eb-selejtező mérkőzésen

Robert Markulin t 2009 nyarán nevezték ki a horvát első ligás csapatok egyesületének elnökévé. A HNL első számú embere nem rejti véka alá véleményét, ezért sokan kedvelik, sokan pedig – ha nem is utálják, de – nyugodtabbak lennének az elnök őszinte megnyilatkozásai nélkül. Hat fordulót játszottak le a horvát I. ligában, amelyek – és a zágrábi Dinamo, valamint a spliti Hajduk nemzetközi sikerei – után Markulin így értékelt:

Split egy specifikus város, hiszen amint a Hajduk jól szerepel, azonnal tele van a stadion. Zágrábban most más a helyzet, mivel a Bad Blue Boys bojkottja tovább tart, de helyettük jöttek új szurkolók a Maksimir Stadionba, amit szintén üdvözölhetünk. A HNL egyik legnagyobb gondja épp az említett két csapat, vagyis a Hajduk és a Dinamo. A szövetség teljes logisztikája az ő igényeiknek próbál eleget tenni. A splitiek és a zágrábiak is gyenge horvát bajnokságról beszélnek, miközben minden mérkőzésen kivételezett helyzetben vannak. Elfogadom és meg is értem, hogy az ilyen hozzáállás a Hajduk és a Dinamo irányában a két klub renoméja miatt van, mivel ehhez hasonló dolgokat láthatunk más országok bajnokságában is, de szerintem sokkal érdekesebb lenne a horvát liga, ha minden klubot egyformán kezelnének a szövetségben. Van jó néhány csapat, amely minőségben nagyon közel jár a horvát labdarúgás két meghatározó együtteséhez, különösen akkor igaz ez, ha figyelembe vesszük a befektetett pénzt és energiát, és azt, hogy ebből mit sikerült egy adott klubnak kihoznia.

Markulin véleménye azért is érdekes, mert szombaton, szeptember 11-én 16.30-kor Splitben pont a horvát liga két, szerinte kivételezett helyzetben levő csapata, a spliti Hajduk és a zágrábi Dinamo találkozik. Hat forduló után a Hajduknak 14, a Dinamónak 13 pontja van, így a második és a harmadik helyen állnak a 16 pontos Rijeka mögött.

Ha a HNL fő problémája a Dinamo és a Split, akkor a horvát válogatotté a görög nemzeti csapat, amely ma 20.30-kor a Maksimir Stadionban lép pályára a 2012-es Európa-bajnokság selejtezőjének 2. fordulójában. A horvát csapat jól kezdte a kvalifikációt, miután Lettországban nyert 3:0-ra, míg a 2004-es Európa-bajnok görögöknek saját közönségük előtt csak 1:1-es döntetlenre tellett Grúzia ellen. A horvát válogatottba visszatér Luka Modrić, aki felépült sérüléséből.

Lettországban a lelátón néztem a találkozót, s egészen az első gólig nagyon ideges voltam. Utána azonban minden a helyére került, s bebizonyítottuk, hogy jobbak vagyunk. A mai győzelem sokat jelentene, hiszen biztonságot és nyugalmat adna a következő mérkőzések előtt – mondta a Tottenham játékosa.

A görögök igyekeznek kiköszörülni a múlt heti csorbát, de jól tudják, nem lesz könnyű dolguk. Fernando Santos, a görög válogatott szövetségi kapitánya szerint labdarúgói az edzéseken mutatott játékot nem tudták megismételni Grúzia ellen.

Korán kaptunk egy gólt, ami idegessé tett bennünket. Kapkodtunk, s nem tudtuk jól megszervezni a játékunkat. A horvátok ellen jól kell védekeznünk: játékosaik nagyon gyorsak, s ha kitámadunk, akkor az ellentámadásokból nagyon könnyen gólt lőhetnek majd nekünk – nyilatkozta a portugál nemzetiségű kapitány.

Horvátország–Görögország

Helyszín: Zágráb, Maksimir Stadion

Időpont: 20.30 (HRT2)

Játékvezető: Claus Bo Larsen (Dánia)