2024. október 7., hétfő

Bennmaradás, feljutás, éremszerzés

ASZTALITENISZ-EB – OSTRAVA
Szerbia női válogatottja (Molnár Mónika, Mellik Zoltán edző, Erdélyi Annamária, Fehér Gabriella) Zentán készült az Európa-bajnokságraSzombaton kezdődik és szeptember 19-ig tart, és a csehországi Ostravában rendezik meg az Európa-bajnokságot, amelyen Szerbia 8, Magyarország 9 játékossal vesz részt. Szerbia férfi- és Magyarország női csapata az I. divízióban szerepel: a Boris Vukelić által irányított szerbiai válogatott célja a bennmaradás, a magyar csapat pedig az éremszerzést tűzte ki célul. Szerbia női, illetve Magyarország férfiválogatottja a II. divízióban kapott helyet, s mindkét együttes célja, hogy az első három között végezzen, ami azt jelentené, hogy a következő Eb-n a legjobbak társaságában indulnának.

A Mellik Zoltán vezette női csapat két világbajnokságon és egy kontinensviadalon is hasonló helyzetben volt, s mindig egy hajszál választotta el a feljutástól.

– A II. divízióban szerepel Olaszország és Oroszország is: ez a két csapat jóval jobb játékerőt képvisel a többitől, s ha hozzávesszük még az Európa-bajnok Paskauskienével felálló Litvániát, valamint a szintén erős Angliát, akkor azt mondhatom, nem lesz egyszerű az első háromban végezni. Véleményem szerint most is ott leszünk a végjátékban, s remélem ezúttal sikerül a feljutás. Egyszer már nekünk is lehet egy kis szerencsénk, mivel az előző nagy tornákon Fortuna asszony nem vett éppen pártfogásába bennünket. Egyéniben nem várok sokat, még egy jó sorsolással is nehéz jó eredményt elérni. Esetleg, ha valaki egy nála jóval előrébb jegyzett játékost győzne le, akkor megnyílna előtte az út. Párosban Fehér és Erdélyi az utolsó Eb-n a negyeddöntőben 4:3-ra veszítettek, vagyis minden esélyük megvolt az éremszerzésre. Egy újabb negyeddöntővel szerintem mindenki kiegyezne, nagyon jól kell játszaniuk ahhoz, hogy ismét a nyolc között legyenek – mondta Mellik Zoltán, a szerbiai női válogatott szövetségi kapitánya. A szerbiai férfiválogatott már egy héttel az Eb előtt megérkezett a torna színhelyére, ahol együtt készült a vendéglátó cseh, az orosz, a macedón és a lengyel válogatottal. Érdekesség, hogy a moszkvai világbajnokság után lemondott szerb szövetségi kapitány, Slobodan Grujićezúttal a német válogatott kispadján ül majd, ugyanis Jörg Roßkopfnak, a németek szövetségi kapitányának az újvidéki születésű Grujić lesz a segédedzője.

Az Eb legnagyobb hiányzója a férfi egyéni címvédője, a dán Michael Maze lesz, aki térdsérülésére hivatkozva lépett vissza szerdán a viadaltól.
A csapatok összeállításai, Szerbia, férfiak (zárójelben az európai ranglistás helyezés): Pető Zsolt (48.), Marko Jevtović (79.), Aleksandar Karakašević (32.), Dragan Subotić (177.).

Nők: Erdélyi Annamária (32.), Fehér Gabriella (42.), Molnár Mónika (110.), Andrea Todorović 100.).

Magyarország, férfiak: Jakab János (29.), Kosiba Dániel (50.), Zwickl Dániel (52.), Pázsy Ferenc (75.), Muskó Péter (171.).

Nők: Tóth Krisztina (3.), Póta Georgina (14.), Lovas Petra (15.), Pergel Szandra (67.).

A csoportok, férfiak, I. divízió, C csoport: Ausztria, Horvátország, Szerbia, Portugália.

II. divízió, G csoport: Magyarország, Ukrajna, Svájc, Hollandia.

Nők, I. divízió, C csoport: Csehország, Fehéroroszország, Magyarország, Svédország.

II. divízió, H csoport: Szerbia, Bulgária, Dánia, Finnország, Írország.

A címvédők, férficsapat: Németország. Női csapat: Hollandia. Férfi egyéni: Michael Mase (Dánia). Női egyéni: Wu Jiaduo (Németország). Férfi páros: Boll/Süss (Németország). Női páros: Dodean/Samara (Románia).

A csapatversenyt szombattól szerdáig bonyolítják le Ostravában, majd szerdától vasárnapig az egyes és páros versenyszámok küzdelmei következnek.

A hétvégi program

Szombat, férfiak: Ausztria–Szerbia (16 óra), Svájc–Magyarország (12.30), Magyarország–Ukrajna (17.30).

Nők: Szerbia–Írország (10 óra), Szerbia–Dánia (15 óra), Magyarország–Csehország (12 óra), Magyarország–Svédország (20 óra)

Vasárnap, férfiak: Szerbia–Portugália (11 óra), Szerbia–Horvátország (20 óra), Magyarország–Hollandia (12.30).

Nők: Szerbia–Bulgária (15 óra), Szerbia–Finnország (20 óra), Magyarország–Fehéroroszország (16 óra).

A tv-közvetítés időpontjai az Eurosporton

Szeptember 14.: 16.00–19.00 – férfi csapat elődöntő (élő)

Szeptember 14.: 19.15–21.00 – férfi csapat elődöntő (élő)

Szeptember 15.: 17.30–18.30– női csapat döntő (élő, felvételről)

Szeptember 16.: 00.00–01.30 – férfi csapat döntő (felvételről)

Szeptember 16.: 23.00–00.30– férfi csapat döntő (ismétlés)

Szeptember 16.: 18.00–19.00 – férfi csapat döntő (ismétlés)

Szeptember 19.: 09.00–10.00 – férfi és női egyes negyeddöntő (felvételről)

Szeptember 19.: 10.00–11.45 – női egyes elődöntő (felvételről)

Szeptember 19.: 19.00–20.00 – férfi és női egyes döntő (felvételről)

Az Európa-bajnokság internetes közvetítése: http://www.laola1.tv