2024. október 7., hétfő

Đoković sem tudta megállítani Nadalt

TENISZ – A spanyol játékos négy játszmában nyert az US Open döntőjében
Rafael Nadal az US Open döntőjében bebizonyította, hogy miért ő áll a világranglista első helyén

Vasárnap este helyett az eső miatt hétfőn 22 órakor kezdődött az amerikai nyílt teniszbajnokság férfi döntője, amelyben a spanyol Rafael Nadal és a szerb Novak Đoković nézett farkasszemet. A legújabb, hétfőn kiadott világranglista első és második számú játékosa a második szett hajrájáig jutott, amikor New Yorkban ismét esni kezdett, így a találkozót esőszünet miatt félbeszakították. Az első játszmát Nadal nyerte 6:4-re, a másodikban pedig Đoković adogatásakor 4:4 és 30:30 volt az állás.

Novak Đoković mindent megtett a győzelemért

A találkozó Nadal-breakkel indult, Đoković a negyedik játékban nyerte el ellenfele adogatását, az ötödikben azonban ismét elveszítette a saját adogatójátékát, s mivel a játszma végéig mindenki nyerte a saját adogatójtékát, így Nadal ötven perc alatt 6:4-re nyerte meg a szettet.

A második játszmában Đoković 4:1-re elhúzott, ám a spanyolt nem olyan fából faragták, hogy ilyen állásnál feladja. A világranglista első helyén álló teniszező egyenlített, s a nyolcadik játékban, 4:4-es és 30:30-as állásnál az esőé lett a főszerep.

A találkozót közép-európai idő szerint két órakor folytatták, s 6:5-ig mindenkét teniszező hozta az adogatását, ám akkor Đoković elnyerte Nadal adogatójátékát, így 7:5-re megnyerte a játszmát.

A harmadik szettben Nadal 1:1-nél breakelt, s ezt az előnyt megőrizte a játszma végéig. Đoković a tizedik játékban, Nadal adogatásakor 30:15-re vezetett, ám akkor a spanyol bebizonyította, miért is első a világranglistán: egy ásszal és két ász értékű adogatással megnyerte a szettet.

A negyedik játszma eleje kisértetiesen hasonlított az előzőre, hiszen Nadal ismét 1:1-nél nyerte el ellenfele adogatójátékát, azzal, hogy ezt 3:1-nél is megtette, úgy, hogy közben és utána egyszer sem veszítette el az adogatójátékát. Ekkor már látszott, hogy Đoković nem tudja tartani az iramot a fizikailag és pszichikailag is kiváló formában levő spanyol teniszezővel. A negyedik játszmát végül 6:2-re nyerte a spanyol, s 3 óra 43 percnyi küzdelem után 6:4, 5:7, 6:4, 6:2 arányban diadalmaskodott a döntőben.

Nadalnak ez volt a 11. Grand slam-döntője (csak kettőt veszített el), azzal, hogy az US Openen először jutott a fináléba. Đoković 2007-ben volt döntős, amikor attól a svájci Roger Federertől veszített, akit az idén az elődöntőben győzött le öt játszmában. Nadal és Đoković a finlé előtt eddig 22-szer játszottak egymás ellen: a spanyol játékos 14-szer nyert, de az utolsó három mérkőzésük Đoković sikerével ért véget.

US Open, férfi egyéni, döntő: Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Novak Đoković (szerb, 3.) 6:4, 5:7, 6:4, 6:2