2024. október 7., hétfő

Fehér legyőzte a 2008-as Európa-bajnokot!

ASZTALITENISZ-EB – OSTRAVA– Hollandia megvédte címét

Fehér Gabriellát eddig még senki nem győzte le az Európa-bajnokságon

Csakúgy, mint a tavalyi Európa-bajnokságon Stuttgartban, az idén Ostravában is a holland női válogatott győzelmével ért véget a csapatverseny, miután a két kínai származású játékossal felálló Oranje 3:1-re nyert Románia ellen.

A szerbiai női válogatott veretlenül nyerte meg a II. divíziót, miután a 17. helyért lejátszott találkozón 3:2-re győzött Litvánia ellen. A mérkőzés hőse Fehér Gabriella volt, aki mindkét egyéni meccsét megnyerte, de különösen az első volt jelentős, hiszen a 2008-as egyéni Európa-bajnokot, Ruta Pasakuskienét győzte le nagy csatában. A Mellik Zoltán vezette válogatott (Erdélyi, Fehér, Molnár,Todorović) hét mérkőzésből hetet nyert meg, s így visszakerült a legjobbak társaságába, ahonnan a luxemburgi, a svéd és a francia csapat esett ki.

Mint arról már beszámoltunk, a feljutásért vívott találkozón Erdélyi Annamária meccslabdát hárítva nyert.

– Amikor Ani vesztésre állt, azt gondoltam magamban, hogy legjobb lenne, ha kicsit lassítaná a játékot, s nem támadna, mert ha lejár az idő, akkor annak a játékosnak, akik szervált a 12. ütés után, pontot kell csinálnia, különben elveszíti a labdamenetet, s az angol nem olyan jó támadásban – mondta Fehér Gabriella, aki a csapatverseny során nyolc mérkőzést játszott, és mind a nyolc meccsét megnyerte. – A következő pontokban hajszálpontosan az történt amire gondoltam. Amikor Parker meccslabdához jutott, imádkoztam, hogy sikerüljön fordítania a csapattársamnak. Ez végül bejött, nagyon örültünk neki, mivel mi tudjuk a legjobban, hogy mennyi munka van mögöttünk, s mi mindennek össze kellett jönnie, hogy sikerüljön visszakerülnünk az I. divízióba. Mellik is nagyon boldog volt, hiszen az elmúlt két világbajnokságon és egy Eb-n mindig az utolsó meccset veszítettük el. Ostravában valamennyien jól játszottunk, ami engem illet, úgy érzem, hogy fejlődtem, és az önbizalmam is visszatért. Az Eb előtt egy hetet Barcelonában edzettem kiváló játékosokkal, valamint a spanyol klubommal is készültem két hetet, s ezeknek a tréningeknek most meg is lett az eredménye.

• Olyannyira visszatért az önbizalmad, hogy a 17. helyért lejátszott találkozón 3:2-re legyőzted a 2008-as egyéni Európa-bajnokot!

– Meccs előtt azt mondtam, hogy szeretnék Ruta Paskauskienével játszani, habár – mivel óriási tétje már nem volt a találkozónak – azt hittem, őt kihagyják a litván csapatból. Mindjárt az első meccset játszottam ellene, s végig okosan pingpongoztam. Az ötödik szettben 7:4-re vezetett, ám ekkor feljöttem, ő pedig megijedt, s elrontott néhány olyan labdát, amit nem szokott. A mérkőzés után többen is gratuláltak, a magyar szövetségi kapitány, Téglás Péter annyit mondott, hogy szép volt, Póta Georgina pedig megkérdezte: hogy tudtad legyőzni?! – nyilatkozta Fehér.

A szerbiai férfi válogatott utolsó mérkőzésén 3:0-ra nyert Dánia ellen, de ez sovány vigasz volt, hiszen Petőék és a dánok is a következő Eb-n a II. divízióban szerepelnek majd.

Magyarország női együttese végül az ötödik helyet szerezte meg, miután a helyosztó mérkőzésen 3:2-re nyert Spanyolország ellen.

A magyar női válogatott végül az ötödik helyet szerezte meg. Sokan érmet vártak Téglás Péter együttesértől, s erre minden esélye meg is volt a csapatnak, azonban a sors közbeszólt: Póta Goergina a lengyelek elleni elődöntőben 2:2-es állásnál az ötödik játszmában 10:5-re vezetett, a lengyel-kínai viszont fordított, és zsinórban hét pontot nyert. A magyar csapat azonban bebizonyította, hogy van tartása, hiszen az 5–8. helyért Németországot és Spanyolországot is 3:2-re győzte le.

– A negyeddöntőben a lengyelek elleni meccs utáni pillanatokat, órákat mindannyian megszenvedtük. Nagyon nehéz volt feldolgozni a történteket, hiszen egy karnyújtásnyira voltunk az éremtől. Hogy mennyi időnek kell elmúlna ahhoz, hogy az ember feldolgozzon egy ilyen esetet? Tapasztalatból mondom, hogy elég sok idő kell hozzá. Az én véleményem, hogy Póta könnyebben túlteszi magát majd ezen, hiszen még fiatal. A mérkőzés után sokat beszélgettünk a meccsről. Este elaludni még sikerült, de a másnap reggel, a felkelés az nagyon rossz volt, de ez van. Ötödiknek lenni Európában nem kis dolog, én sikerként könyvelem el a helyezésünket – mondta Tóth Krisztina, a magyar női válogatott legrutinosabb játékosa a Magyar Szónak.

Tóth Krisztina, a magyar női válogatott legrutinosabb játékosa (Fotók: Ótos András)

Ide kapcsolódó hír még, hogy az európai szövetség végrehajtó bizottsága úgy döntött, az ausztriai Schwechat adhat majd otthont a 2013-as asztalitenisz Európa-bajnokságnak.

Eredmények, férfiak, elődöntő: Németország–Franciaország 3:1, Fehéroroszország–Csehország 3:2. Az 5. helyért: Ausztria–Svédország 3:0. A 7. helyért: Oroszország–Horvátország 3:2. A 9. helyért: Lengyelország–Anglia 3:0. A 11. helyért: Portugália–Görögország 3:1. A 13. helyért: Románia–Spanyolország 3:1. A 15. helyért: Szerbia–Dánia 3:0 (Jevtović–Kongsgaard 3:0, Subotić–Groth 3:2, Pető–Sternberg 3:1). A spanyol, a szerb és a dán válogatott esett ki az I. divízióból, jövőre helyettük Szlovénia, Magyarország és Szlovákia szerepel majd a legjobbak társaságában.

Nők, döntő: Hollandia–Románia 3:1 (Li Jie–Dodean 3:2, Li Jiao–Samara 3:0, Creemrs–Necula 1:3, Li Jiao–Dodean 3:2). Az 5. helyért: Magyarország–Spanyolország 3:2 (Pergel–Shen 1:3, Póta–Zhu 2:3, Lovas–Ramirez 3:1, Pergel–Zhu 3:0, Póta–Shen 3:2). A 7. helyért: Németország–Törökország 3:0. A 9. helyért: Csehország–Ukrajna 3:1. A 11. helyért: Horvátország–Ausztria 3:1. A 13. helyért: Szlovákia–Luxemburg 3:2. A 15. helyért: Franciaország–Svédország 3:1. A luxemburgi, a francia és a svéd csapat esett ki, a litván, a szerb és az orosz jutott fel az I. divízióba.

II. divízió, a 17. helyért: Szerbia–Litvánia 3:2 (Erdélyi–Stuckyte 3:0, Fehér–Paskauskiene 3:2, Molnár–Misikonyte 2:3, Erdélyi–Paskauskiene 1:3, Fehér–Stuckyte 3:1).

Az egyéni verseny párosítása, férfiak, 2. forduló: Pető–Kongsgaard (dán) – 14.10, Jevtović–Prokopcov (cseh) – 15.00, Subotić–Korbel (cseh) – 16.40, Karakašević–Kou (ukrán) – 16.40.

Nők, 1. forduló: Todorović–Gasnier (francia) – 12.30, Erdélyi–Le Fevre (anglia) – 12.30, Fehér–Sibley (anglia) – 13.20, Molnár–Nilsen (norvég) – 14.10.